lørdag 31. januar 2009

Slengbukser (retro) - Flipper spesial


Flipper - Generic Flipper (Water cd 2008)
Flipper - Gone Fishin' (Water cd 2008)
Flipper - Public Flipper Limited (Water cd 2008)
Flipper - Sex Bomb Baby ! (Water cd 2008)


Det legendariske bandet Flippers utgivelser fra gullperioden 1980 - 1985 er nå gjenutgitt i fine remasterede utgaver på den kresne labelen Water.

Flipper gjorde sine første sprell i 1979 og var et spesielt band på punkscenen i San Francisco. Flipper spilte på ingen måte hardcorepunk, heller en slow tjuktflytende og slamrende artrock med remjende vokal med dødsforaktende punkholdning og et suverent forhold til mangel på tekniske ferdigheter, her ble veien til mens man sjanglet. Bandet ble likevel satt i bås med resten av hardcorescenen på grunn av sin utvilsomme appell til dets publikum med sin rånete, narkofiserte tekster, uvørne utseende og gjennomførte outsiderholdning. Flipper har inspirert tonnevis av band; Kurt Cobain var stor fan og Melvins har gjort flere Flippercovere. Ja, Melvins største øyeblikk er faktisk coverversjonen av Flippers Sacrifice (fra Flippers andre album Gone Fishin') på klassikeren Lysol.

Etter at vokalist og originalmedlem Ricky Williams ble sparket fra bandet før de hadde spilt inn noe som helst (han ble ansett som for ustabil og "rotete" til å være i bandet - litt av en prestasjon) ble den klassiske Flipperbesetningen sementert; Bruce Loose (vokal, bass), Ted Falconi (gitar), Steve DePace (trommer) og Will Shatter (bass, vokal). Denne gjengen skulle holde sammen helt til Shatter døde av en heroinoverdose i desember 1987. Det ble også slutten på Flipper i første omgang.

Water solide trackrecord for gjenutgivelser ivaretas godt på disse fire utgivelsene. God, remastret lyd, med fine booklets og essays. Bandets to første studioalbum er nyutgitt (Flipper kom sammen igjen og slapp et "ok" album på Def American i 1993), i tillegg får vi singelsamleren Sex Bomb Baby! og dobbelt cd'en Public Flipper Limited Live 1980 - 1985.

Etter noen singelutgivelser slapp Flipper sitt debutalbum i 1982. Generic Flipper er en kantete amalgan av postpunk, artrock og punksnert med sitt sinte og seige sound. Grumsete produksjonsverdier og slitesterke, varige låter som trenger seg vei inn i hjernen din. Høydepunktet er Flippers store anthem Sex Bomb Baby. En nesten åtte minutter lang dronende , grinete rockklassiker med en minimalistisk tekst begrenset til en evig gjentagelse av linjen "She's a sex bomb, my baby, yeah". Sex Bomb Baby har en ultrahektende og sløy melodiføring og låten står igjen som en av åttitallets store rockklassikere og Generic Flipper er en klassisk rock lp.

I 1984 var Flipper klare med oppfølgeren Gone Fishin'. Gone Fishin's cover består av bilder av bandets turnebuss (som også var bosted for Ted Falconi når bandet ikke var på turne). Gone Fishin har ikke det klassikerstempelet som Generic Flipper men er like god i mine ører. Gone Fishin' har rensket opp litt i lydkaoset fra debuten og er i det hele tatt litt mer raffinert og "in tune", vel og merke etter Flipperstandard, alt er relativt! Produksjonen er klarere og tyngre og lydbildet krydres med piano, blåsere og andre instrumenter. Musikken har tatt flere skritt ut av slammeret og er i enda større grad påvirket av artrock ala San Francisco sent syttitall/tidlig åttitall - tenk Chrome. Residents, Tuxedomoon). Tidligere nevnte Sacrifice er et høydepunkt, det samme er det snurrende, mørke åpningsporet The Light, The Sound. Men alle åtte spor holder godt og også Gone Fishin' har sin naturlige plass i enhver kresen musikksamling.

Den doble livesamleren Public Flipper Limited 1980 - 1985 kom opprinnelig ut i 1986 og gir oss femten gode eksempler på Flipper som liveband. Den overraskende gode lyden gir oss et flott dokument over det legendariske livebandet Flipper. God negativnevrotisk narkostemning tvers igjennom. Tittelen er forøvrig en takk for sist til Johnny Lydon/Rottens tyveri av coverkonseptet fra Generic Flipper på sitt Public Image Limited lp Album.

Sex Bomb Baby! er en samling av bandets singler og er kanskje den av disse fire utgivelsene du trenger minst. Du får alternative versjoner av blant annet Sex Bomb og Ever (fra Generic) og en liveversjon av Sacrifice som er god å ha, men også endel "morsomme" spor som bærer preg av en noe raus omgang med rusmidler.

Flipper spilte inn et album i 2008 med Krist Novoselic (Nirvana) på bass men er fortsatt på leit etter en label som vil gi det ut. Kanskje like greit at dette ikke blir utgitt?

Uansett, Generic Flipper og Gone Fishin' er nødvendige, livesamlingen er fin å ha for fans og noen av oss "må" også ha singelsamlingen.

"She's a sex bomb, my baby, yeah".

torsdag 29. januar 2009

Lydfrabaksiden snurrer syvtommere og smiler

>



Knuste Ruter - Var det bare en løgn e.p. (Sjakk Matt Plater)
Little Claw - Race to The Bottom / Feeding You (Siltbreeze)
Vetiver - Hey Doll Baby / Miles Apart (Gnomonsong)
Pig Heart Transplant - Nature b/w Nurture (Deerhealer Record Label)
Ducktails - Beach Point Pleasant (Breaking World Recordings)
Defektro Noise Army - Hard Luck Heart (Harbinger Sound )
Clockcleaner - Skinheaded Lady / Hate City (Stained Circles)
Our Love Will Destroy The World - Polished Glass


Singelen lever og har det bra! Det er ikke bare vinyl lp'en som blomstrer. Det spyttes også ut små deilige flak med alternativ lyd og ulyd. Derfor er det på plass med en liten kjapp surfing gjennom en stabel saker som jeg har lagt mine klamme labber på de siste ukene.

Vi begynner i good old Gnore med deilig punkrock fra Knuste Ruter og Var det bare en løgn e.p. Seks spor med trøkkete og heftig punk med utmerket produksjon; tungt og stormende. Lenge siden jeg har hørt så fet punkrock. Spill høyt og kjenn det skrangler i gebisset.. Denne finner du på Tiger. Tvangskjøp spør du meg. Vi suser videre og setter på Little Claws Race To The Bottom. To fine låter med skranglepoprock på den eminente labelen Siltbreeze. Klassiske 60/70 talls triks koblet med ødelagt produksjon og kvinnevokal med dødsforakt. Det er no' ekstremt hektende med den overstyrte skurrende vokalen som gjør at du spiller den om og om igjen. Og baksidens Feeding You er nesten like fin med sin dronete Velvetgugge med naivslesk luremusvokal.

Så hopper vi et par skritt nærmere mainstreamen med Vetivers Hey Doll Baby / Miles Apart som fortsetter deres coverlåt opplegg fra seneste albumet. Hey Doll Baby er tidligere gjort av blant andre Everely Brothers (hvor har jeg lagt Everlyboksen?) og er en slengete fin stomper av en pop låt. Oh nostalgi. B-sidens Miles Apart er en cover av det fine, glemte åttitalls bandet A R Kane. Sløy dronepop. Vi holder oss i USA og finner frem et helt annet beist, nemlig Pig Heart Transplants Nature b/w Nurture. Denne gjengen slapp en blytung, doomete sludge cd for noen uker siden og holder formen fint på denne singelen. To spor med kranglete, dypfryst vokal, dooomriff, spaceflukt og generelt dysterkødden stemning. Musikk for tøffinger og de som skulle ønske de var det.

Ducktails er et amerikansk enmanns orkester og på Beach Point Pleasant leker Matt Mondanile seg med krautrockinspirerte, lette snublekeyboardstemninger ca Harmonia på en solrik formiddag. Ikke viktig og neppe veldig sublimt, men fint å høre på åkke som. Vi må selvsagt også innom noiseuniverset også og der finner vi Defektro Noise Army som holder motet oppe med den glødende fra-industriklang-til-støykaskade singelen Hard Luck Heart. Godt å høre på og å høre igjen. Noisesingeler er den beste bruken av formatet siden rock-a-billy; fact!

Clockcleaner er en skabbete bunch med punkholdning og rockmusikk i skjæringspunktet mellom punkrock og mer tradde poprockgrep. Skinheaded Lady er en ok mildt hektende rocker som ikke setter veldig varige spor. B-siden er en versjon av det australske punkbandet X (altså ikke L.A. X ) sin Hate City. Med den tvisten at Clockcleaner ikke husket teksten og derfor fant på en ny...

Vi avslutter denne singelrunden med selveste Cambell Kneale som nå etter sigende har lagt sitt mangeårige hovedprosjekt Birchville Cat Motel på hylla og for fremtiden operere under navnet Our Love Will Destroy The World. Den sløye hipster vil selvsagt vite at dette er tittelen på et av Birchville Cat Motels album. Så der har du den forbindelsen på plass. Den nye singelen vitner også om en fresh start der a-siden er en miks av kassegitater, milde støyelementer og Lo and Behold! - rytmer - nesten teknofiserte rytmer som blander seg inn. Flip singelen over og du finner en mer "typisk" Kneale variant med skrikende gitarer og lag på lag av lyd i retning dronestøy. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

tirsdag 27. januar 2009

Tyngre enn en veldig tung ting del tyve


Nile

Brutal og "teknisk " death metal med solid oppheng på egyptisk mytologi og historie. Bandet fra Sourh Carolina har holdt på siden 1993 og slapp sitt femte album i 2007. Nile har klart å sette en særpreget sound og mystikk på uttrykket som gjør at de skiller seg ut fra den gemene death metal hopen. Karl Sanders (gitar, vokal,keys) er bandets ubestridte leder og Nile er på de fleste vis hans prosjekt. Seneste albumet viste kanskje en viss stagnasjon og det skal bli spennende å se om Sanders klarer å ta Nile videre.

Anbefalt:
Nile - In Their Darkened Shrines (Relapsed cd 2002)
Nile - Annihilation Of The Wicked (Relapsed cd 2005)


Njiqahdda

Duo fra Iillinois bestående av / og _. Ok, det er dustete, men musikken...Njiqahdda (sannhetens disipler) har vært ualminnelig produktive siden starten i 2005 og har sluppet intet mindre enn åtte album på tre år. Njiqahddas musikk er en original bm med tunge skyer av psykedelia og ambiente dronestemninger over langstrakte låter. Har blitt omtalt som metalvarianten av Philip Jeck og det er kanskje ingen dårlig sammenligning. Det tar tid å komme inn i Njiqahddas musikk, den kan virke ekskluderende voldsom og overkjørende ved første ørelytt. Men som mye annet vinner den seg over tid og plutselig sitter du i garnet. Njiqahdda er et av de beste og mest lovende nye avantmetal bandene der ute. Samme besetning har også dark ambient prosjektet Njiijn.

Anbefalt:
Njiqahdda - IntsNjiVerfatu ((Njiijn Arts Productions cd-r 2008)
Njiqahdda - Nji.Njiijn.Njiiijn. (Pagan Flames cd 2008)


Nortt

En manns prosjekt fra Odense, Danmark(!) som selv karakteriserer musikken sin godt; Pure Depressive Black Funeral Doom Metal. Har holdt på siden midt på nittitallet men slapp første albumet først i 2003 og har etter det sluppet to album til, i tillegg til en split med Xasthur i 2004. Seneste albumet Galgenfrist er tett på å være en klassiker. Her har Nortt fjernet seg fra enhver Bm klisje og tilbake står en sakte, dirrende minimal funeraldoom som er bevegende mørk og vakker. Et varig verk som trekker deg inn i det svarte med en sørgmodig, bestemt mine. Det er deilig å være ond i Danmark.

Anbefalt:
Nortt - Ligfærd (Total Holocaust Records cd 2005)
Nortt - Galgenfrist (Avantgarde Music cd 2008)


Nuit Noire

New wave forest black metal ? Tror det er en passe dårlig beskrivelse av det rabalderet som utgytes av denne franske gruppa. Punkete spisse gitarer med full diskant settes opp mot bm effekter og kjellerproduksjon med tekster om alver (!). Nuit Noire har sluppet tre album, i tillegg kommer diverse splitutgivelser, singler und so weiter. Gode popelementer og stadig større innslag av pønkrock gjør at gruppa burde falle i smak hos andre enn bm-hoder også.

Anbefalt:
Nuit Noire - Lunar Deflagration (Creations Of The Night cd 2004)
Nuit Noire - Infantile Espieglery (Todestrieb Records cd 2006)
Nuit Noire - Fantomatic Plenitude (Armageddon Records cd 2008)


Offerblod

Svensk christian unblack metal. Med andre ord bm av sorteste sort med hyllest til han der oppe. Tre medlemmer hvorav to er "hemmelige" og vokal besørges av Karg. Musikken er helt ute på vidotta med super no-fi produksjon, buzz og BUZZ, hiss og diskant. Deilig.

Anbefalt:
Offerblod - Offerbold (E.E.E. Recordings cd-r 2008)


Old Man Gloom

"Supergruppe" ledet av Aaron Turner fra Isis hvor han har med seg flinke folk fra blant annet Converge og Cave In. Med andre ord en våt drøm for tilhengere av tung rock litt utenfor den brede sti. Sammen lager herrene en oppfinnsom, tung rockmusikk med inspirasjon fra sludge/doom, hardcore, poprock og freerock. Old Man Gloom har ikke sluppet nytt materiale siden 2004, men er etter sigende ikke oppløst.

Anbefalt:
Old Man Gloom - Seminar II: The Holy Rites Of Primitivism Regressionism (Trust No One Recordings cd 2002)
Old Man Gloom - Seminar III: Zozobra (The Magic Bullet cd 2003)
Old Man Gloom - Christmas (Tortuga cd 2004)

torsdag 22. januar 2009

Dead Luke og Blank Dogs


Dead Luke - Dead Luke (Sky Fi C60 cassette)

Nytt glimrende kassettalbum fra denne synthkjeller enstøingen fra Millwaukee, bandet består av "Luke, if he were not dead" som det står på myspace siden.

Dead Luke har tidligere sluppet tre syvtommere og dette er det første hele albumet. Musikken er en hypnotisk miks av synthgarage og new wave rocktrash med kjelleristisk uproduksjon og transendert røyka slurevokal. "Låter" med vrangsiden ut kokt opp på en diett av syke fuzzgitarstikk, støykaskader og mer trad nyveivpipete gitar iblandet råtten rytmeboks snurrende rundt sin egen akse - alt badet i dyp, dyp! fx med ekko tytende ut både der og her. Puh!

Albumet er variert innenfor sine begrensninger der uptempo saker med overheng av avantrock med ganske bastante rytmerier og skummel "uklar" visk- og tunge-vokal blandes med nedpå lonerestetiske kjellerballader . Dead Luke vil imidlertid ikke skremme bort - ingen sjokktaktikk! - men trekke til seg. Hadde Dead Luke hatt lyst kunne han nærmet seg Blank Dogs vri på New Order ca Brotherhood, men han foretrekker å bo en etasje lenger ned i kjelleren.

Ikke nok med alt dette, Dead Luke leverer også en snurrig snurrende versjon av The Flamingos gamle slager I Only Wanna Be With You.


Blank Dogs - The Fields (Woodsist 12" ep/cd)

Blank Dogs er nok et enmannsprosjekt som roter rundt i synthrock gryta. Blank Dogs har skutt ut fine små bomber fra Brooklyn de siste årene og leverte en feiende flott debut lp i fjor (med på Lydfrabaksidens årsbeste liste må vite). Blank Dogs er et av de bedre tilskuddene til den nye bølingen av amerikanske band som dyrker en blanding av åttitalls synthmoves ala Factory/New Order, Suicideavantmelodiøsitetog skurrete Guided By Voices taktikk ca 1994. Denne nye ep'en med syv sanger følger fint opp den hektfengende poptastiske On Two Sides lp'en fra ifjor. Blank Dogs fortsetter på The Fields å fenge og feste, de inviterer jammen til dans! Blank Dogs spytter ut fengende små dingser av superpop som gjør at du kan tralle med og danse rundt, uten å føle deg som en idiot. Kjekt for hemmede hipsters i alle aldre.

Lytt også til:
Dead Luke - Running Scared (Sweet Rot Records 7" ep)
Blank Dogs - Stuck Inside The World (Daggerman Records 7" ep)
Blank Dogs - On Two Sides (Troubleman lp)
The Pink Noise - Dream Code (Sacred Bones Records lp)
Nice Face - Thing In My Head (Sacred Bones Records 7")

tirsdag 20. januar 2009

Årets samleplater, reutgivelser og arkivopptak 2008

Tro det eller ei men det har faktisk kommet andre utgivelser enn Dennis Wilson og Bob Dylan på denne fronten. Faktisk har det kommet en hel bråte godsaker. Desverre er opplagene ofte begrenset så her gjelder det som vanlig å trekke raskere enn sin egen skygge. Rekkefølgen nedenfor skal du ikke legge vekt på; her er det vanskelig å rangere. Med unntak av de fem første - det er den absolutte krem. Livet kan neppe sies å ha et fullverdig innhold uten disse.

Alt på denne listen er uansett verdt din oppmerksomhet. I tillegg er det utgitt haugevis med andre verdige saker, men ett sted må grensen gå... Here we go:


Phil Todd feirer topplassering med å kysse et godt voksent medlem av Ashtray Navigations fanclub.


Ashtray Navigations - Early Years/Tape Muck, 10cd-r
Bernard Parmegani - L'Ouvre Musicale, 12cd box
Akira Ishikawa & Count Buffalo - Uganda
Diverse Artister - Take Me To The River/A Southern Soul Story, 3 cd Box
Cold Sun - Dark Shadows
Maurizio Bianchi - Mectpyo Box, 10 cd Box
Kevin Ayers - Songs For Insane Times: Anthology 1969-1980
The Bachs - Out Of The Bachs, lp
Nord - Ego Trip, lp
Tunnel Canary - Jihad,2lp
Harry Pussy - You'll Never Play This Town Again
Roy Orbison - The Soul Of Rock & Roll, 4cd Box
Rusted Shut - Hot Sex,12"ep
Diverse Artister - Art Of Field Recording Volume 1, 4cd box
Diverse Artister - Life Is A Problem, lp
Diverse Artister - Last Kind Words, lp
Diverse Artister - Victrola Favourites: Artifacts From Bygone Days
Aphex Twin - Selected Ambient Works 1985 - 1992
Anne Briggs - Anne Briggs
Neil Young - Sugar Mountain - Live At Canterbury House 1968
Dredd Foole - Kissing The Contemporary Bliss
Fripp & Eno - No Pussyfooting/Evening Star
The Replacements - Hele Backkatalogen
Loop - Heaven's End/Fade Out
Washington Phillips - What Are They Doing In Heaven Today?
Yoshi Wada - Lament For The Rise And Fall Of The Elephantine Crocodil
Dennis Wilson - Pacific Ocean Blue
Robert Wyatt - Hele Backkatalogen
Gore - Hart Gore / Mean Man's Dream
Deathspell Omega - Manifestations 2000-2001/Manifestations 2002
Peste Noire - K.P.N./La Sanie Des Siecties - Panegyrique De La Degenerescence
Joakim Skogsberg - Jola Rota
Warren Zevon - Warren Zevon
Nina Simone - To Be Free: The Nina Simone Story, 3cd + dvd Box
Diverse Artister - The Jewelled Antler Library, 4cd Box
Liz Phair - Exile In Guyville
Seefeel - Quilque
Mudhoney - Superfuzz Bigmuff
Jobriath - Jobriath
Stone Harbour - Emerges
Redd Kross - Third Eye
Robyn Hitchcock & The Egyptians - Luminous Groove, 5cd Box
Jay Reatard - Matador Singles 08
Shop Assistants - Will Anything Happen
SPK - Dokument IIIO 1979 - 1983, 6lp Box
Hoyt Axton - My Griffin Is Gone
Bob Dylan - Tell Tale Signs
Svein Finnerud Trio - Complete Released Works 1968 -1999, 3cd + dvd
Diverse Artister - Bear Family's Country & Western Hitparade 1945 - 1950, en cd pr år
The Jesus & Mary Chain - The Power Of Negative Thinking; B-sides And Rarities, 4cd Box
John Martyn - Ain't no Saint, 4cd Box
The Move - Anthology 1966 - 1972, 4 cd Box

mandag 19. januar 2009

Tyngre enn en veldig tung ting del nitten


Nadja
Hovedprosjektet til Aidan Baker (gitar, piano, treblåsere, synth, trommer, trommeprogrammering) som sammen med sin bedre halvdel Leah Buckareff (bass, sang) dyrker frem en ambient drone doom over en haug utgivelser. Nadja har fått kritikk for å være vel langstrakte og gjentagende, men det skyldes overfladisk lytting. Musikken er tung og likevel detaljrik, vakker uten å være banal og hektende uten å bade i klisjeer. Nadja er vellyd også for proggere og noiseniks som trenger en "hvil".

Anbefalt:
Nadja - Skin Turns To Glass (NOTHingness cd 2003)
Nadja - Radience Of Shadows (Alien( cd2007/2lp Conspiracy 2008)
Nadja - Desires In Uneasiness (Crucial Blast cd 2008)


Nahlvar
Prosjekt fra de fiffige herrene i Have A Nice Life (gloom-goth av saftig kaliber) hvor bm blandes med noise og det oppstår et helt særegent uttrykk. Tenk deg krass bm med begravd vokal, ta bort trommer og bass og legg musikken opp på hverandre i lag på lag. Ut av dette spruter en kakafoni av dronende støy med minner om bm taktikk og uttrykk. Ikke for de lettskremte!

Anbefalt:
Nahlvar - Nahlvar (Enemies List cd 2008)


Nav
Selv om K håpet i det lengste er ikke bandet oppkalt etter den tidligere arbeidsgiver. Nav er en bm duo fra Murmansk som spytter ut hatfull gruff, noe russerne faktisk har fått godt tak på etterhvert. Izbor (trommer, gitar, vokal) er hovedmannen og han er også med i superondingene i Old Wainds. Nav er mindre old kvlt bm enn Old Wainds og blander inn en god dose klassisk speed metal og tradisjonell metallisk rifforama.

Anbefalt:
Nav - Halls Of Death (Assault Records cd 2004)
Nav - The Wolf Sun (Forever Plagued cd 2008)


Necrofrost
Sammen med Dead Reptile Shrine kanskje klodens mest absurde bm band. No-fi, tapehiss, ramlende trommer av kassekvalitet, urkaldt og djevelsk hektende. Og for noen titler; hva med Bloodstorms Voktes Over Hytrunghas Dunkle Necrotroner? Denne tyske truppen (fra Bavaria må vite) lagde to klassikere i 2000 og 2001 før de slo til med ny plate i høst (som jeg ikke har fått lagt vantene på enda desverre). Syk musikk for åpne sjeler med dumbo ører og helning mot alt som er feil og vrengt.Og det har du, ikke sant?

Anbefalt:
Necrofrost - In A Misty Soar And On Its Swampy Floor (Total Holocaust cd 2000)
Necrofrost - Bloodstorms Voktes Over Hytrunghas Dunkle Necrotroner (Total Holocaust cd 2001)


Nekrasov
Nok en artist som blander noise og bm. Bob Nekrasov fra Australia står for all lyd og lager en lydgrøt som lever i bm og støtter seg på støyens virkemidler. Nekrasov er mer atmosfæriske enn Nahlvar. Metallisk crunch og dronedoom blandes med støy og ambiente trekk.

Anbefalt:
Nekrasov - In To The No-Man's Sphere Of The Ancient Days (Exotic Corpse cd 2007)
Nekrasov - The Form Of Thought From Beast (Exotic Corpse cd 2008)


Neurosis
Neurosis fra Oakland, California har gjennom tre og tyve år utviklet seg fra å være et hardcore punkband til å bli et tungt, progressivt metalmonster. Bandets tiende album Given To The Rising fra 2007 er en tilbakevending til blyriff og tyngde, der de foregående utgivelser hadde sluppet litt lys inn i hula. Neurosis er langsomme, seige og tidvis massivt pompøstprogressive; de skjærer deg opp med lange presise snitt. Neurosis er sammen med Isis kongene av postrockmetal.

Anbefalt:
Neurosis - Souls At Zero (Alternative Tentacles cd 1992)
Neurosis - Enemies Of The Sun (Alternative Tentacles cd 1993)
Neurosis - The Eye Of Every Storm (Neurot cd 2004)
Neurosis - Given To The Rising (Neurot cd 2007)

fredag 16. januar 2009

The Julie Mittens - Albany, September 08 2008 (Cut Hands cd-r)



Ny cd-r fra dette fine gitarbandet fra Belgia som tar opp arven etter Fushitsusha og dyrker frem en hamrende gitarflerrende trio-i-full-flukt.

The Julie Mittens har en pen liten bunke utgivelser bak seg og kom på mange møter til denne kloden ferdig konstruert og med en funnet form. Debuten var en solid smell, som om Fushitsusha hadde seg med Last Exit på en regntung ettermiddag. En amalgam av av instrumentale freejazzinspirerte korder og og tunge flimrende gitar/bass løp med en "sort" snurrende sirkel av industriell kraftproduksjon med slagverk som driver lyden av uvær frem over skadd urbant terreng. The Julie Mittens evner å utnytte den i utgangspunktet ganske begrensede powertrio estetikken til å bli noe mer, (free)jazz er jaggu ikke farlig.
Albany 08 September 2008 er et liveopptak fra bandets USA turne og viser trioen i fin form . Godt spill med bøttevis av inspirasjon og godt humør. The Julie Mittens trives!

Albany 08 September 2008 nytes back to back med Aural Fits seneste plate for optimal gitarbliss.

Spill grisehøyt.

Lytt også til:
The Julie Mittens - April/June (Rococo Records lp)
Fushitsusha - Double Live PSF 15/16 (PSF 2xcd)
Miles Davis - Dark Magus (Columbia 2lp)

onsdag 14. januar 2009

Slengbukser (retro)

To ferske reutgivelser som dine ører fortjener. To soleklare "must-haves" fra Japan.


Nord - Ego Trip (PCP Records lp)

Nord er en gruppe smått legendariske, japanske undergrunnshelter som slapp tre lp'er i perioden 1981 til 1985. Ego Trip er deres tredje og siste utgivelse. Nords utgivelser har vært svært vanskelig tilgjengelige og har blitt visket intenst om blant seriøse undergrunnshipstere med tung industri/Broken Flag og Japan helning. Undertegnede er den lykkelige innehaver av et original ex av den klassiske første lp'en som ble utgitt på Pinakotheka Records labelen, som også slapp Keiji Hainos solodebut Watashi Dake. Andre (LSD)og tredje (Ego Trip) lp'en har jeg bare kunnet nyte via et par bootleg cder som kom meg i hende for noen år siden.

Det er uansett godt å ha Ego Trip tilgjengelig på vinyl, nyutgivelsen på PcP Records gjør alt rett med rekonstruert originalcover med sort sandpapir. Digg.

Ego Trip en intens og insisterende synth trip over lange flater, med en minimalistisk bevegelse og truende stemning av undergang og mørk åttitallsfryd over bomben. Musikken har tunge, mørke skyer med varm luft hengende over seg, og trykket fra den repeterende beaten eksploderer i psykedeliske regnbuer ved den minste berøring og endring. Musikken er instrumental og kan minne om Suicide med svært god tid minus Alan Vega. Throbbing Gristle kan også være en referanse; dog mer i stemning og djevelskap enn musikalsk uttrykk.

Ego Trip er like god i dag som den gang da. Ego Trip er en helt ute av tiden og står og dirrer som den synthpsykedeliske klassikeren den er.

Lytt også til:
Nord - Nord (Pinakotheka Records lp)
Diverse Artister - Broken Flag 82-86 (Vinyl On Demand 5xlp Box)
Suicide - Suicide (Red Star Records lp/2xcd-reissue)



Akira Ishikawa & Count Buffalo - Uganda (Tiliqua cd)

Denne var ute på vinyl på salige Shadoks for noen år siden og var vel tilgjengelig i ca åtte sekunder den gangen. Fikk du ikke rasket til deg et ex av denne vinyldingsen da bør du kaste deg over denne supre reutgivelsen ca nå. Uganda kommer i en snæsen boks og med innhold som står i stil; den kresne japanske labelen Tiliqua leverer alltid varene!

Uganda ble opprinnelig sluppet i 1972 av den merkelige konstellasjonen Akira Ishikawa & Count Buffalo. Akira Ishikawa var jazztrommeslageren som ble totalt hektet på afrikansk musikk. Etter et besøk på det afrikanske kontinentet hvor han spilte og koste seg med lokale musikere reiste han tilbake til Japan og "nailed his masterpiece". Han dro med seg et kremlag av musikere i studio og spadde opp Uganda; en perkusjonstung odysse`og tenkning over afrikanske rytmerier med heavy, godt utviklet gitaronani og chantvokal i drøye strekk. Uganda er et typisk tidlig syttitallsverk med full hippiesleng. Musikken er syrete, rytmefet og dundrende gitarfunky as chic. Uganda er et mesterverk fra den gangen rock var rock (ca 66 - 74) - alt var mulig! Albumet er lite preget av den typiske privatepressistiske amatørisme - dette er flinke folk med kontroll.

Gitarspillet leveres av ingen ringere enn Kimio Mizutani, syrefuzz gitarist extraordinaire. Mizutani er kjent fra soloplater og ikke minst de to klassiske prosjektene Love Live Life + 1 og People.

Uganda består av fire spor. Hverken før eller siden har tunge afrikanske trommejams vært kombinert mer effektivt med den vestlige rockgitartradisjonen. Og det selvsagt av en gjeng japanere...

Uganda er første utgivelse i Tiliquas nye serie med reutgivelser av obskur japansk psykedelia fra perioden 1969 til 1978. Hjelpe meg, hvor fett kan det bli?

Lytt også til:
People - Ceremony-Buddha Meets Rock (Teichiku lp 1971)
Love Live Life + 1 - Love Will Make A Better You (lp 1971)
Magical Power Mako - Super Record (Polydor lp 1975)

mandag 12. januar 2009

Tyngre enn en veldig tung ting del atten


Morkobot

Italienske freakspace rockere som er signet på Ufomammuts label Supernatural Cat. Morkobots debutalbum er pakket inn i et silketrykkcover som på nydelig viser øker spenningen for innholdets kvaliteter. Og innholdet er fint; Morkobot er en trio som utgyder spacerock/freakheavy med retning strakt ut i galaxen. Tenk Pink Floyd, Hawkwind, Circle og Titan. Morkobot benytter 2 ganger bassgitar, trommer og synthkrydder i et originalt lydbilde. Dette kan bli svære saker.

Anbefalt:
Morkobot - moStRo (Supernatural Cat cd 2007)


Mortualia

Finsk en manns bm med et fullt album ute så langt. Shatraug (jøje meg!) spiller alt og er i tillegg til Mortualia tilknyttet andre prosjekter som f eks Horna. Mortualias debut album er en sjeldent kraftfull bm plate. Lange låter, midtempobuzz og gneldrende, hatsk vokal bæres frem av et råttent produsert bass/trommekomp som er deilig insisterende over strekk på opptil atten minutter. Digg.

Anbefalt:
Mortualia - Mortualia (Northern Sky Productions cd 2007)


Moss

Engelsk doom/dirge trio som etterhvert har fått bra sving på tingene. Moss kan riffe sakte inn i evigheten med blytyngde og mursteinstrommer. Vokalist Olly Pearson setter sitt preg på sakene og bandet har etterhvert myket opp den verste stillstanden med synth og ambiente lydstrøk. Dette er særlig tydelig på sisteslippet Sub Templum. Har du doomhelning er Moss obligatorisk lytting. Begge albumene deres er produsert av Jus Osborn (Electric Wizard).

Anbefalt:
Moss - Cthonic Rites (Aurora Borealis cd 2005)
Moss - Sub Templum (Rise Above Records cd 2008)


Mouth Of The Architect

Band fra Dayton / Ohio som har sluppet tre album og en splitutgivelse siden debuten i 2004. Mouth Of the Architecht befinner seg i et postrock/sludge/mathrock terreng. You know; sakte svingende postrock badende i et rifforamatisk trøkk og tekster om fortvilelse og forhold som går åt skogen. Bandet opererer i et overbefolket terreng, men skiller seg godt og er et av de bedre innen denne delen av metalskolen.

Anbefalt:
Mouth Of The Architect - The Ties That Blind (Translation Loss Record 2006)
Mouth Of The Architect - Quietly (Translation Loss cd 2008)


N.I.L.

N.I.L. er en forkortelse for Nihilism Is Liberating. N.I.L. er en duo og drivkraften er Imperial som gjennom mange år har kvernet ut hatfull bm under banneret Krieg. I N.I.L. har han med seg J.Marcheski fra dronecrustbandet March Into The Sea. N.I.L ligger nærmere et buzzende Xasthur enn Krieg og er en fin fornyelse av Imperials grimme virke. Kjappe bm-killere alterneres med roligere spor. Og det er når tempo senkes at den mest spennende musikken oppstår. Akustiske gitarer, snublende episk bm og snurrende dronerier seriekobles til en god miks.

Anbefalt :
N.I.L - N.I.L. (Battle Kommand cd 2007)


Nachtmystium

Iillinois band som har utviklet seg fra et trad bm band til å bli et psykedelisk blymonster av beste klasse. Nachmystiums to seneste album er nestenklassikere. Instant: Decay er blytung, buzzete og hyperkakafonisk - den tyngste psykmetal du kan forestille deg, og Assassins spenner opp ørnevingene og leverer et variert metalepos med alle mulige og umulige influenser. Saksofon i blymetall anyone? Dette bandet skal det bli spennende å følge fremover.

Anbefalt:
Nachtmystium - Instant:Decay (Battle Kommand cd 2006)
Nachtmystium - Assassin:Black Meddle Part 1 (Century Media cd 2008)

fredag 9. januar 2009

Aural Fit vil ødelegge anlegget ditt


Aural Fit - Aural Fit 2

Aural Fit er et av de beste bandene i den nye, tredje generasjonen psychrockband fra Japan. Aural Fit tar opp arven etter første generasjonens(Flower Travellin' Band, Shinki Chen, Les Rallizes Denudes et al) og andre generasjonens (Fushitsusha, White Heaven, Overhang Party, Kousokuya, Acid Mothers Temple et al) rekonstruksjon og nyorientering av den vestlige rockkanon innen spesielt space, hippie, prog og psychedelia.

Den sære, avantgardistiske og samtidig storøyd beundrende tilnærming til rockklisjeer og rockmyter har ligget i bunnen for en vilter japansk undergrunnsrock som har gitt oss en lang rekke klassiske utgivelser de siste førti årene. Uttrykket er som regel villere, mer inspirert og originalt enn vi er vant til fra vestlige rockband. De klassiske japanske rockbandene har vært langt flinkere til å trekke inn hekt og sug fra avantgarde, folk, freejazz og improvisasjonsmusikk. Dukker du ned i dette landskapet blir musikksmaken din aldri den samme igjen.

Aural Fit er en klassisk powertrio med bass, gitar/vokal og trommer. Typisk "wasted youth" look på gjengen ala alle degenererte outsidere i rocken da og nå. Aural Fit 2 er deres første album på PSF og følger fint opp deres egenutgitte monsterdebut fra ett par år tilbake. Aural Fit 2 er fire svære spor på tilsammen trettiåtte minutter med en fullstendig overstyrt alt-på-rødt produksjon. Lyden er så overstyrt og skurrende at uttrykket blir et spraglende psykedelisk amfetaminsprutende rocknirvana; tenk deg Blue Cheer med Randy Holden på max volum på et sett kokaininnsmurte, sprengte høyttalere. Et peilepunkt kan være Les Rallizes Denudes ca live 77 mikset med tidlig Mainliner med Kawabata Makoto på det mest psykotiske.

Dypt i stormen ligger vokalen; et heftig brølende og sjelsettende raut fra det psykedeliske dyp. Musikken er særdeles hefig og dypt fengende. Aural Fit knurrer!

Kraftfull rockmusikk for folk som liker rock.

Tune in.

Lytt også til:
Diverse Artister - Tokyo Flashback Volume 6 (PSF cd)
Kousokuya - Live Gyaakuryu Kokuu (PSF cd)

Love Live Life + 1 - Love Will Make A Better You (King lp)
Brast Burn - Debon (Voice lp)

tirsdag 6. januar 2009

Tyngre enn en veldig tung ting del sytten


Mastodon

Ord er overflødige. Mastodon er fra Atlanta, USA og startet opp i 1999. Mastodon er den store veloljede og skinnende metalmaskinen med total kontroll på virkemidler og hekt. Mastodon favner bredt; mot trad metal, prog og doom. Deres tre fullengdere så er alle klassikere. Jeg kjenner en mild skjelving i luftgitarhånden med tanke på deres kommende album.

Anbefalt:
Mastodon - Remission (Relapse cd 2002)
Mastodon - Leviathan (Relapse cd 2004)
Mastodon - Blood Mountain (Warner Music 2006)


Mayhem

Ved siden av The Residents og Les Rallizes Denudes tidenes mest myteomspunnede band. Og de holder ut! Fikk selveste Attila Csihar tilbake på vokal i 2004 og har laget to album etter dette, der særlig seneste slippet Ordo Ad Chao er mesterlig. Mayhem er sammen med Burzum og Darkthrone tidenes viktigste bm band og har en soleklar ond plass i historien om moderne metal. Etter hva jeg forstår består bandet i dag av Csihar, Hellhammer (Jan Axel Blomberg) og Necrobutcher (Jørn Stubberud), med hjelp av Morfeus på gitar i livesammenheng. Blasphemer (Rune Eriksen) gikk ut av gruppa i år etter å ha vært medlem siden 1994.

Anbefalt:
Mayhem - Deathcrush (Posercorpse Music ep 1987)
Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas (Deathlike Silence Productions lp 1994)
Mayhem - Ordo Ad Chao (Season Of Mist cd 2007)


Melvins

Melvins fra Aberdeen, Washington har holdt på siden 1983 og er et av de bandene som har hatt størst innflytelse på dagens metalindustri. Utviklet en Black Sabbathsk rifforama på kvart hastighet, iblandet avantgardistiske rampestreker og total punk/crust holdning. Denne formelen har de "forverret" i snart femogtyve år. Har også forsøkt seg på rene lydkonstruksjoner som f eks Colossus Of Destiny. Etter en periode på Atlantic Records ble de tatt under vingene av Mike Patton og hans selskap Ipecac. Har samarbeidet med blant andre Fantomas og Jello Biafra. Sentrale i gruppa har hele tiden vært Buzz Osborne (gitar, sang) og Dale Crower (trommer). Idag har de med seg duen Big Business på (mer) trommer og bass. Har en lang og kronglete diskografi og lager fortsatt fine plater, selv om jeg skal innrømme at mine Melvinsfavoritter er å finne blant det eldre materialet. Uansett: respekt.

Anbefalt:
Melvins - Ozma (Boner Records lp, 1989)
Melvins - Lysol (Boner Records cd 1992)
Melvins - Houdini (Atlantic Records cd 1993)
Melvins - Stoner Witch (Atlantic Records 1994)
Melvins - Colossus Of Destiny (Ipecac 2001)


Menace Ruine

Canadisk dronedoom duo med tung bm helning og sans for avantrock og neofolk. Duo med et kvinnelig og et mannlig medlem som har sluppet to album så langt. Originale og fengslende saker. Bandet er signet til Alien8 labelen og finner seg godt til rette her sammen med blant andre Nadja.

Anbefalt:
Menace Ruine - Cult Of Ruins (Alien8 cd 2008)
Menace Ruine - The Die Is Cast (Alien8 cd 2008)


Meshuggah

Svensk gruppe med (veldig) teknisk death metal på agendaen. Meshuggah startet opp i 1987 og har sluppet seks album. Bandet er en fryktinngytende metalmaskin med svimlende ferdigheter og et teknisk nivå av en annen verden. Litt for teknisk og "cleant" til tider? Uansett, godstogoverkjørende i sine beste stunder.

Anbefalt:
Meshuggah - Nothing (Nuclear Blast cd 2002)
Meshuggah - ObZen (Nuclear Blast cd 2008)


Monarch

Ultradoooom fra Frankrike, ledet av femme Emilie Bresson. Emilie fremstår som en mørk vakker alv og låter som om helvetes porter åpner seg når hun "synger". Monarchs varemerke er laange, superseige låter meditert frem over ett riff som sakte suger beinmargen ut av kroppen din. Du blir sittende igjen som en lallende idiot og vil bare ha enda mer; enda lengre låter, enda seigere riff. Monarchs doom står så å si stille. Ikke for de utålmodige.

Anbefalt:
Monarch - Dead Men Tell No Tales (Crucial Blast 2cd 2007)

lørdag 3. januar 2009

Årets album 2008

2008 var et flott år for musikk, det er det lett å konstatere når jeg setter meg ned for å oppsummere det som har skjedd de siste tolv måneder. Glem alle geriatriske lister fra mainstreamnissene. Må innrømme at "her er det så ensomt" følelsen skyller blytungt inn over skallen når jeg leser lister over årets plater i Dagbladet, Dagsavisen, NME, Mojo, osv. Hjelpe meg ! Liker de musikk?? De aller fleste titlene er å få på cd, mange også på lp. Der det kun finnes andre formater er dette angitt.
  1. The Dead C - Secret Earth

  2. Dead Reptile Shrine - Burning Black Infinity, 2lp/cassette

  3. Pyha - The Haunted House

  4. Jandek - Glasgow Sunday 2005

  5. Sic Alps - US Ez

  6. Pumice - Quo

  7. Mark McGuire - Let Us Be The Way They Were, cd-r

  8. Skullflower - Circulus Vitiosus Deus, 3xcd

  9. Darkspace - III

  10. Part Wild Horses Mane On Both Sides - Bataille De Battle

  11. James Ferraro - Marble Surf, cd-r

  12. Prurient - And Still, Wanting

  13. Scorces - I Turn Into You, 2lp

  14. Sick Llama - Triptych, 3xcassette

  15. Graveyards King Size - Tape Reading Radio Lines, lp

  16. Magik Markers - Danau Blues, cd-r

  17. Vajra - Live

  18. Shizuka - Live:Traditional Aesthetics

  19. Sissy Spacek - California Ax, 4xcd

  20. Nortt - Galgenfrist

  21. Boris - Smile

  22. Crystal Stilts - Alight Of Night

  23. Nachtmystium - Assassins:Black Meddle Part 1

  24. Blank Dogs - On Two Sides

  25. Hair Police - Certainty Of Sworms

  26. Can't - Private Times (Part Two), lp

  27. Hypothermia - Gråtoner, lp

  28. Leviathan - Massive Conspiracy Against All Life

  29. Ilias Ahmed - Vertigo Of Dawn

  30. Hasegawa-Shizu - I Know A Chord Buried Into The Ground And A Tongue On A Cloud

  31. Earth - The Bees Made Honey In The Lion's Skull

  32. Eat Skull - Sick To Death

  33. Cursed - III: Architects Of Troubled Sleep

  34. Nice Face - Can I Fuck It ?, cassette

  35. Kikuri (Keiji Haino/Merzbow ) - Pulverized Purple

  36. US Girls - Us Girls, lp

  37. Billy Bao - Dialects Of Shit, lp

  38. Keiji Haino/Yoshida Tatsuya - Havenfiomiume

  39. M83 - Saturdays=Youth

  40. John Wiese & Dead Machines - General Assurance, lp

  41. Sinaloa - Oceans Of Islands

  42. Hospitals - Hairdryer Peace, lp

  43. Fabulous Diamonds - Fabulous Diamonds

  44. Burning Star Core - Challenge

  45. No Fucker - Live 02/22/08, cassette

  46. Arthur Doyle Trio - Live At The Alterknit, lp

  47. Nurse With Wound - Huffin Rag Blues

  48. The Skaters - Physcalities Of The Sensibilities Of Ingrendiental Stairways, lp

  49. Ryoji Ikeda - Test Pattern

  50. Neuntøter Der Plague - Let Your Flesh Writhe, For It Is Pour Time, cassette

  51. Christina Carter - Texas Working Blues, cassette

  52. Emeralds - Solar Bridge

  53. Randy Newman - Harps and Angels

  54. Acid Mothers Temple - Pink Lady Lemonade

  55. After The Bombs - Relentless Onslaught, lp

  56. Thrash Talk - Trash Talk

  57. Manhattan Skyline - Curses

  58. Aaron Dilloway - Chain Shot, lp

  59. Hijokaidan - Polar Nights Live

  60. Group Doueh - Gitar Music From Western Sahara