tirsdag 31. mars 2009

Jeremy Jay - Slow Dance (K Records LP)



Poprock med en twist fra unge Jeremy Jay.

Jeremy Jay debuterte ifjor med en ganske så trad pop-mot-powerpop lp, med innslag av den uskyldsrene femtitallsdyrkingen ca den første Marshall Crenshaw lp'en. A Place Where We Could Go (K Records) var skrudd sammen rundt et typisk 1979 gitar/bass/trommer sound og ok-til-gode låter. Fint, men litt vel gjenkjennelig for de av oss som har spilt plater "en stund" og har kort skinnjakke og tynne skinnslips innerst i skapet. Ting skjer imidlertid med vår gode venn, og på årets slipp tar Jay skrittet ut i mer originalt terreng og leverer et album som ligger fint i bilstereoen og som lover godt for mannens videre virke på denne vår klode.

Slow Dance er ti låter på en drøy halvtime - godt økonomisk håndtverk altså - hvor lydbildet fra debuten er betydelig utvidet og raffinert; Jay har oppdaget synth og keyboards siden sist og jammen om han ikke har montert en liten åttitalls discokule i studio.

Slow Dance er en underlig plante, musikken er hektende og dumboøreutviklende uten at låtene kan kalles direkte fengende eller karakteriseres som "klassiske" sanger. Slow Dance er en miks av trad poprock ala Tom Petty ca Long After Dark og syttitalls Dwight Twilley mikset med et overhengende slør av tidlig Gary Numan og kanskje Suicide goes new romantics ?, alt med en god beat i bunn. Jay tidvis snakkesynger seg lett stakkato gjennom ti spor med hekt like mye via lydbilde, rytmebruk og repeterende sanglinjer som gjennom fengende refreng og stikk. Uansett, Slow Dance åpner seg sakte men sikkertog vokser på deg. Høydepunktene kommmer tett, idag elsker jeg særlig de to rytmesmygerne Gallop og Canter Canter og ikke minst den nydelige In This Lonely Town. Og der glemte jeg det fantasiske tittelsporet...

For de av oss med et mildt religiøst forhold til Beat Happening er det selvfølgelig mer enn ok at han er signet til BH sjef Calvin Johnsons K Records. Du har Beat Happening albumene ikke sant ? Om ikke er de faktisk trykket opp på nytt på vinyl og tilgjengelig i disse dager - du vet hva du har å gjøre!

Lukk opp vinduet og se våren kile deg bak øret med Slow Dance som soundtrack.

Lytt også til:
Marshall Crenshaw - Marshall Crenshaw (Warner Brothers LP 1982)
Gary Numan - The Pleasure Principle (Beggars Banquet LP 1979)
Tom Petty & The Heartbreakers - Long After Dark (Backstreet Records LP 1982)
The Nerves - One Way Ticket (Alive Records cd 2008, arkivutgivelse
)

fredag 27. mars 2009

Krauthelter - Faust, del 1

Denne artikkelserien skal ta for seg et utvalg artister og plater som tøt opp til overflaten i den særdeles kreative perioden fra 1969 til (ca) 1980 i Tysklands musikkliv. Begrepet krautrock ble skapt av engelske musikkjournalister som entusiastisk hypet den nye tyske rocken på slutten av sekstitallet. Krautrock kan på mange måter utmåles som en samlebetegnelse på tysk progressiv rock med stilarter som spacerock, protoprog, folk/etnisk rock, elektronisk musikk, jazzrock/rockjazz og ikke minst avantgardehybrider av de overnevnte stilarter. Av krautrockens overliggende inspirasjonskilder bør spesielt nevnes psykedelia og postpsykedelia, free jazz, moderne avantgarde/samtidsmusikk (særlig Stockhausen), moderne rock ala Zappa, Beefheart og politicorock ala Fugs.

Det er skrevet mye om krautrock de siste femten årene, særlig bør nevnes brødrene Freemans The Crack In The Cosmic Egg (nå tilgjengelig som cd-rom), Dag Erik Asbjørnsens Cosmic Dreams At Play (foreligger nå i nyopptrykk) og Julian Copes Krautrocksampler. De to førstnevnte er solide encyklopidiske verk mens Julian Copes bok er mer av en personlig reise i egne favoritter med tungt fokus på noen få band. Videre er Richard Toftesunds utmerkede artikkel i Tarkus Magazine # 30 (Prog blant pølser, øl og eksplosjoner) definitivt verdt å få med seg.

Krautrocken har inspirert mange av dagens ledende undergrunnsartister og indie/mainstreamnerder, og det er særlig den typiske "motorbeaten" til grupper som Can og Neu og de drømmende kosmiske synthreisene til Klaus Schulze og Tangerine Dream som trekkes frem.

Bak de kjente bandene som Can, Neu, Amon Duul II, Kraftwerk, Faust og Tangerine Dream er det faktisk en stabel flotte artister av mer eller mindre obskur karakter som fortjener din oppmerksomhet. Enkelte Krautkjennere mener sågar at det er mellom fire og femhundre essensielle skiver innen dette feltet, så mange har ikke jeg tenkt å liste i denne artikkelserien. Men mange blir det; dykk derfor ned i det kosmiske Tyskland, la freakflagget vaie i krautvinden og utforsk folkens.

MEKTIGE FAUST



Som Nurse With Wound-hund og alment forelsket i de mytiske rockorkestere finner jeg det tvingende nødvendig å begynne med Faust. Faust er som kjent Steven Stapletons favorittband og det mest myteomspunnede bandet i krautrocken.

Faust; smak på navnet, smak på myten. Faustus er hovedpersonen i den tyske legenden hvor en middelalderlærd inngår en skjebnetung pakt med han nede i kjelleren. Faustmyten er turnert i kunstens kriker og kroker; musikk, film og litteratur. Thomas Mann og Goethe - men også selveste Robert Johnson. Johnson, en av de viktigste musikerne i det forrige århundre inngikk som kjent en pakt med djevelen "at the crossroads".

Faust - en sjarlatan og alkemyst, hans stolthet og forfengelighet fører til hans undergang. Og hva med bandet Faust ?

Bandet Faust, mektige Faust. Det største tyske band noensinne ? Tja, helt der oppe sammen med Can, Tangerine Dream 67-73 og Einsturzende Neubaten 80-87. Faust er kanskje det mest særegne og frie av alle krautrockband og musikken bandet spilte inn på syttitallet står seg minst like godt idag.

Faust var hjertebarnet til Uwe Nettelbeck og ble til nærmest "på bestilling" fra en a&r mann i Polydor. Planen var å skaffe Polydor et hipt og salgbart tilskudd til Can - Tangerine Dream aksen i det tyske platemarkedet. Resultatet ble en karriere langt unna enhver form for kommersielle hensyn og valg. Polydor skjønte vel aldri hva som traff dem.


Faust - Faust (Polydor lp 1971)

Uansett, bandet ble sendt i studio i landlige Wumme i 1971 for å spille inn debutalbumet. Besetningen på det første Faust albumet var Werner Diermaier (trommer), Joachim Irmler (orgel, electronics), Arnulf Meifert (trommer), Jean-Hervé Peron (bass, gitar, vokal), Rudolf Sosna (gitar, keyboard, vokal), og Gunter Wüsthoff (saksofon, effekter). Kurt Grapner var allerede her på plass som studioguru og viktig premissgiver. Uwe Nettelbeck produserte. Bak det klassiske gjennomsiktig vinyl - gjennomsiktig innlegg - gjennomsiktig cover med knyttneve skjuler det seg et stykke musikk med nydelig avantrock stappfull av innfall og utfall.

Faust bestod av kun tre spor. Platen åpner med den drøyt ni minutter lange Why Don't You Eat Carrots ? som åpner Fausts verden med å slenge inn en strofe fra all you need is love før en streng støytone sender denne ut vinduet og et enslig piano fyrer opp et vindskeivt sirkusorkester på syre skramlende ivei med gitar og saksofon i spiss, komplett med krautsursøt korsang. Jøje meg! Her settes på mange måter standarden for Fausts virke: inn- og utfall i stabler, galskap og humør parret med en forankring i rockmusikk og avantatityd. Deretter følger åtte minutter med Meadow Meal hvor knirkeeffekter og flaskeklirr ala Smegma (seks år før Smegma kom på banen...) setter stemningen for en syk tekst - you are a fruit fork (!) - deretter rocker Faust igang med gitarfuzz og overstyrt orgel. Det hele avsluttes med en mild orgelvals med lumre lydeffekter av stormfullt vær. Den seksten minutter lange Miss Fortune dekker hele side to på albumet og er en reise i psykedelisk freerock. Miss Fortune er basert på et liveopptak som så er editert og remikset i studio. Alt i alt er Faust et klassisk debut album og etablerte Faust på en egen planet. Albumet solgte selvsagt dårlig, men mottok gode anmeldelser.


Faust - So Far (Polydor lp 1972)

Bandet fulgte opp debuten med So Far i 1972, nok engang med ekstraordinær innpakning. Bak et helt sort cover skjulte ti innlegg seg, et for hver av sporene på platen samt et med informasjon om innspillingen. So Far tar tak i ideene fra debuten og strukturerer disse i ni spor med en gjennomgående ganske energisk-psykotisk stemning. Plata består av fire lange spor (fra seks til ti minutter lange) og fem kortere låter. De lange sporene er best; her tar Faust seg tid til å dyrke beatet, et sted mellom klassisk Can og tidlig punkmotorikk ca Neu! 72. Åpningen It's A Rainy Day, Sunshine Girl er en triumf, det samme er den hissige, angstridde No Harm, med desperat vokal og hakkete, nestenwhawha dominert gitaronani. Tittelsporet So Far er også en perle, nok engang et patentert krautbeat som går og går -ingensteder- mens effekter og blåsere rusler rundt i lydbad til anklene. Tittelsporet går rett over i Mama Is Blue som med sin milde industrielle støykonstruksjon og repeterende chantvokal peker frem mot den industrielle musikkens komme. Throbbing Gristle og kompani ha hørt dette. Når vi i tillegg får en nydelig akustisk gitarflukt i On The Way To Abamae er det bare å notere en sikker hjemmeseier.


Faust - Faust Tapes (Virgin lp 1973)

Faust ble en av de første gruppene som ble signert til Richard Bransons label Virgin. Virgin fikk en kanonstart med utgivelsen av Mike Oldfields Tubular Bells og satset friskt på Faust. Faust Tapes ble solgt for 48 pence, den samme prisen som for en single. Albumet solgte etter sigende over 100.000 eksemplarer, jeg tipper at en del av de som "tok sjangsen" ble mildt forvirret da Faust Tapes veltet ut av høytalerne. Faust Tapes består av en haug studiosnutter innspilt i perioden 1971 til 1973 som ikke var tiltenkt for utgivelse, men som ble spleiset sammen til et hele for gruppas tredje album. Mange krauthoder holder Faust Tapes som deres største verk og albumet er en flott reise i Faustverden. Albumet er tydelig bearbeidet og merkelig helhetlig til å være et resultat av en samling diversiteter. I min egen rangering kommer nok likevel Faust Tapes bak både Faust og So Far.

I neste del av Faustgjennomgangen skal vi se på Faust IV, samarbeid med Tony Conrad og det uutgitte Faust V albumet.

tirsdag 24. mars 2009

Yasushi Ozawa - Some Fragments Of Bass Performance (Diskdig cd-r)



Fantastisk utgivelse med studioinnspillinger fra den nylig avdøde sjefsbassist Yasushi Ozawa.

Some Fragments Of Bass Performance består av studioinnspillinger tatt opp i Japan i juli 2000 og utgjør en utsøkt psykedelisk reise og samtidig en suveren oppvisning i dette instrumentets muligheter i hendene på en mester.

Yasushi Ozawa var bassist i verdens beste rockband post 1980, Fushitsusha og i tillegg medlem i avantgigant kollektivet Marginal Consort. Ozawa hadde med andre ord stor bredde - fra Fushitushas høyenergiske avantrock til dype, hallusinatoriske dronereiser med Marginal Consort.

Glem alle forventninger om et solobass album med tungsindig buskøyebryn improv. Some Fragments Of Bass Performance er en avantrockplate med stort mot og tung hekt. Hovedtyngden av materialet dyrker en fxbadet hyperballadestemning med den store fortapte følelsen. Omtrent som om det renner en bekk av fuktig tenkt meditasjon fra høytaler til høytaler. Denne bekken brytes opp av noen kjappe punkblast av rock-som-nesten-cockrock. Utrolig!

Selv om musikken stort sett er lavmælt oppleves erfaringen fra Fushitsusha som like viktig for resultatet her som det det musikalske uttrykket til Marginal Consort gjør. Enkelte steder er det som om han parafraserer elementer fra Fushitsusha for så å ta disse tankene med langt inn i sin egen sjel.

Denne musikken og denne mannen fortjener tung utbredelse. Langt mer enn det en limitert japan-only cd-r kan klare å gjøre. La oss få Some Fragments Of Bass Peformance i en fet 180 grams vinylversjon.

Med utbrett!

Lytt også til:
Nijiumu - Era Of Sad Wings (PSF cd)
Suishou No Fune - Prayer For Chibi (Holy Mountain lp)
Marginal Consort - 4CD (Improvised Music from Japan 4cd)

søndag 22. mars 2009

Andrè Borgen - Staying Old (Humbug cd)



Nydelig liten cd fra Andre Borgen på den supre Humbug labelen.

Staying Old er debutalbumet til Andre Borgen. Borgen har snust rundt i ytre deler av Oslos musikkmiljo i flere år og har blant annet stått bak arrangementer i den kresne Dans for Voksne konsertserien. Staying Old er utgitt i et begrenset opplag på 500 eksemplarer på "ekte" cd.

Musikken på Staying Old er overraskende lyttervennlig og umiddelbar. Vi får 15 spor med en mildt saktmodig og glidende gitarbasert lyd; en lise og et trivelig besøk. Han beskriver selv musikken som "dreamy pop, acidfolky and rocky mac daddy flower flow". Og det er vel like presist som noen annen beskrivelsen. Kombinasjonen av instrumentalspor og såre vokalballader utgjør et fint hele; en seriøs, "uambisiøs" amalagan som sender inspirasjonsmessig retning mot både tidlig 70-talls acidfolk (Trees, Mark Fry, The Tree People et al) og mot free folk bevegelsen de siste 10 år (tenk særlig Six Organs Of Admittance, Ilyas Ahmed og Joshua Burkett). Samtidig er det mulig å høre elementer av Pavements mindre rockete øyeblikk og en behersket, improvrockende støytilnærming ca Dead C.

Coveret er noe av det bedre jeg har sett på lenge. Naiv-vakker front med fin-fin booklet.

Alt i alt blir det en god og ikke minst varig miks - denne har jeg spilt mye den siste uken. Favorittspor spør du - egentlig ikke sier jeg, alt henger sammen med alt og ingenting kan forklares.

Lytt også til:
Woods - Family Creeps (Time-Lag lp)
Six Organs Of Admittance - RTZ (Drag City 3xlp)
The Tree People - The Tree People (Guerssen Records reutgivelse lp)
Mark Fry - Dreaming With Alice (Sunbeam lp)
Ilyas Ahmed - The Vertigo Of Dawn (Time Lag lp)
Ilyas Ahmed - Between two skies/Towards The Night (Foxy Digitalis 2cd)

torsdag 19. mars 2009

Den nødvendige musikken del seks

Vi suser videre med et knippe utgivelser som hører hjemme i enhver kresen platehylle. Denne gangen blir det japanske sjelsettende rockmonstre, legendarisk freejazz og obskur krautgalskap.


Fushitsusha - Untitled aka live 1 (PSF PSFD-3/4 2lp 1989, 2xcd 1991)
Fushitsusha - Untitled aka live 2 (PSF PSFD-15/16 2xcd 1991)

Keiji Haino etablerte Fushitsusha allerede i 1978 men slapp ingen album før "live 1" kom i 1989. Fra 1989 til 2001 var Fushitsusha rett og slett verdens mektigste rockband med en tilnærming til musikk preget av krautrock, tung psykedelia og avantgardistisk virkemiddelbruk. Haino er svært opptatt av det japanske konseptet "ma" - dyrking av stillhetens plass i musikken - kall det gjerne de stille passasjers plass. Sammen med en undrende kontemplativ tilnærming til ekstremt kraftig, nesten voldelig rock-som-rock musikk skaper Fushitsusha et helt særegent og enestående uttrykk. Og aldri så tiltrekkende og spennende som på disse to utgivelsene. Live 1 er den lettest tilgjengelige for nye ører med sin klare helning mot vestlig rocktradisjon. På Live 2 trekkes dette konseptet videre ut i tid og sted - se "ma" virke - og alt ender opp i det sorte hull, langt der ute i rommet.

Skal du bare ha to utgivelser fra de siste tyve årene er det disse to du må ha, jeg kødder ikke!


Norman Howard & Joe Phillips - Burn Baby Burn (ESP-Disk cd, 2007, innspilt 1968)

Jeg må si gleden var stor da Burn Baby Burn endelig ble utgitt i "offisiell" versjon i 2007 på ESP Disk. Burn Baby Burn ble innspilt i 1968 men ble vurdert som for vill og primitiv av ESP Disk den gangen. Albumet har siden blitt hvisket om i små og store kroker og har kun vært tilgjengelig på "grey-area" kassett i ca to minutter tidlig i åttiårene.

Når man lytter til denne utgivelsen i dag er det rett og slett for ille at dette ikke har nådd våre ører før nesten tredve år senere. Bandet består av Norman Howard(trompet), Joe Phillips (saksofon), Walter Cliff (bass) og Corney Millsap (trommer). Burn Baby Burn er klassisk freejazz / fire music med en punkete, slentrende tilnærming. Produksjonen er grusete lo-fi med nesten søplekasseaktig trommelyd. Howard og Phillips spiller lange, unisone strekk av nesten-gospeltoner med vrede i sjelen over bassløp og slag som balanserer musikken mellom fri luft og feste i fuktig, myk jord.


Zweistein - Trip-Flip Out-Meditation (Philips 3xlp 1970/Captain Trip 3xcd 2007)

Trippel lp hvis omdømme har vært delt i to leire; den tradisjonelle krautrocker med vekt på rock oppfatter Trip-Flip Out-Meditation som det reneste makkverk og de av oss med et mer avslappet forhold til galskap og avantastisk humor og humør har hyllet albumet som det mesterverk det vitterlig er.

Lykken var total for undertegnede da jeg lykkes å nappe tak i et ex av denne svært sjeldne utgivelsen for noen år siden. Trip-Flip Out-Meditation ble utrolig nok utgitt på Philips Germany og må vel stå igjen som noe av det mest skrudde som er utgitt på en major label. Så solgte da også albumet ca ingenting og forsvant fra klodens overflate før den dukket opp på den legendariske Nurse With Wound listen i 1979.

Zweistein bestod av trioen Jacques Dorian, Suzanne Doucet og Diane Doucet, og i tillegg til en 7" er dette deres eneste utgivelse. Trip-Flip Out-Meditation er nesten to timers vandring i droner, acid-folk, field recordings, sound collage og abstrakte partier med solo-orgel og frie gitar/trommeløp. Alt pakket inn i en surrealistisk eurock tilnærming til liv og lære. Musikken kan til tider minne om tidlig Faust og det er også spor av krautfolk ala Sergius Golowin og Walter Wegmuller. I sannhet en enestående utgivelse. Reutgivelsen fra Captain Trip er en svært kostbar og forseggjort sak, med en minireplica av trippelcoveret fra originalen. Som bonus får vi den tidligere omtalte 7".

tirsdag 17. mars 2009

Angst Hase Pfeffer Nase - Glistening Inn (Ultra Eczema LP)



Av uforklarlige grunner ble denne lille godbiten fra Dennis Tyfus' label Ultra Eczema stående uspilt i hylla så alt for lenge. Det var dumt av meg (dust, dust, DUST), for dette er i sannhet en svært original og skrudd lp fra multiinstrumentalist Chris Cooper. Glistening Inn er full av lyder og ulyder støpt i en god gammeldags tenkt collageform.

Chris Cooper har tidligere spilt gitar i Deerhoof og er tilogfra medlem i konstellasjoner som Barn Owl og Fat Worm Of Error. Han spiller også i duoen Buddies med Bill Nace. Etter sigende har Cooper knadd og vridd på denne musikken i nær innpå ti år, og det er en veldig følelse av gjennomarbeidethet som slår en ved lytting. Uttrykket er en kollasjebasert, vilter non-rock ala tidlig Residents, lystig Nurse With Wound, cirkusimprov og med den analoge avantgardens svimlende galskap. Cooper benytter seg av en haug instrumenter, alt fra gitar, bass, og banjo til mer uortodokse "sakes and things" som eggedeler, ødelagte lekeinstrumenter og glass. Alt selvsagt med flyt av underliggende tape loops som driver sakene fremover.

Eneste brødre i ånden fra i dag må være gruppa Hans Grusels Krankenkabinet som har noe av den samme viltre tilnærmingen. Med andre ord den type utgivelse som danser på den stramme, tynne linen mellom givende forskning og eksprimentering på den ene siden og lallende, bortkastede dilletanterier på den andre. Slik sett stiller Cooper seg selvsagt lagelig til for hogg hos de som foretrekker den brede landevei. Med skylapper, patosorientering og sans for lattervekkende føleri (som plager 90% av dagens mainstreamutgivelser) er det lett å få flyttet hårfestet noen tommer bakover ved avspilling av Glistening Inn. Men er du villig til å hive deg utpå og nødvendigvis ikke "forstå" musikken fullt ut, er det mye å hente her. Glistening Inn er oppfinnsom, hektende og morsom lytting - en lise i dag og hvilken som helst dag.

Glistening Inn passer fint inn i katalogen til den belgiske labelen Ultra Eczema. Ultra Eczema har etterhvert noen titalls utgivelser det virkelig er verdt å oppdrive for avantskaller. I denne settingen er faktisk Glistening Inn noe av det mer normale som er utgitt; her er det MYE rart. Alt fra freejazz til noise og analoge synthdriblerier, nye ting og eldre saker.

Lytt også til:
Hair Police - Blind Kingdom (Ultra Eczema LP)
Hans Grüsel's Krankenkabinet* - Another Miserable Day (Ultra Eczema 12")
Can't - Can't LP (Ultra Eczema LP)
Lied Music vs Boy-Band Tax Returns - Lied Music vs Boy-Band Tax Returns (Ultra Eczema LP)
John Wiese - Dramatic Accessories (Ultra Eczema LP)
Birth Refusal & Cassis Cornuta - Birth Refusal & Cassis Cornuta (Ultra Eczema 12")

søndag 15. mars 2009

Playlist fra møtet med våren 14 - 15 mars 2009

I anledning vårens komme brente jeg løs på anlegg og ipod med følgende jubellyd denne helgen:

Arthur Doyle - Live In Japan; Doing The Breakdown, cd
Anthony Braxton - 3 Compositons Of New Jazz, cd
Werewolf Jerusalem - The Flies Of Our Tragic Dear, cd
Zu - Carboniferous, cd
C. Spencer Yeh And Paul Flaherty w/Greg Kelley - New York Nuts & Boston Beans, cd
Miles Davis - In A Silent Way, 3xcd boks
Dystopia - Human=Garbage, cd
Dystopia - Dystopia, cd
Brutal Truth - Sounds Of The Animal Kingdom & Kill Trend Suicide, cd
Gen Ken Montgomery - Pondfloorsample, 2xcd
Grateful Dead - Terrapin Station, cd
Karlheinz Stockhausen - Gesang Der Junglinge - Kontakte, lp
Bob Dylan - Modern Times, cd
Diverse Artister - Project Housing, cassette
Treetops - Eternal Sky, cassette

torsdag 12. mars 2009

3 x Keiji Haino


Keiji Haino - Koitsukara Usetaitameno Hakarigoto (PSF cd)
Keiji Haino/Masataka Fujikake Duo - Keiji Haino/Masataka Fujikake Duo (Full Design Records cd)
Sanhedrin - Sun Head Ring (Breathing Bass Records cd)


Tre nye album fra Keiji Haino som alle fortjener oppmerksomhet.

Keiji Haino er en av de mest særpregede og enestående artistene på denne kloden og har siden han startet opp på syttitallet sluppet en ufattelig mengde musikk i solo, duo og gruppeformat. Oppmerksomhet utenfor Japan fikk han vel først i forbindelse med at de to første Fushitsusha dobbeltcd'ene (Fushitsusha - Untitled (PSF PSFD-3/4 og Fushitsusha - Untitled (PSF PSFD-15/16 2xcd) ble sluppet rundt 1990. Avanthoder og undergrunnsrockere over hele verden satte urteteen i halsen da de disse monstrene dukket opp fra intet. To mektige, blytunge og superintense rockutgivelser som presenterte en sorte hull tilnærming til rock-spilt-som-psykedelisk-free-improv-og-hei-jada-jeg-liker-også-tungrock verden ikke har sett maken til hverken før eller siden.

Keiji Hainos signatur er en tilnærming til musikk som en meditativ reise og til tider undrende botsøvelse over verdens tilstand. Han er en urolig sjel og søker effekter av stillhet, av full utladning gjennom improv og gjennom duo og trio spill med sjelevenner. Keiji Haino er gitarist og sanger, men har også forsket på slagverk, theremin, elektronikk og hurdy-gurdy gjennom diverse soloutgivelser opp gjennom årene. Han er svært produktiv og du kan alltid regne med en fire, fem gode utgivelser fra mannen pr år.

I løpet av de siste ukene har tre nye titler med vår mann nådd postkassa og derfra strake veien inn i undertegnedes skalle.

Keiji Haino - Koitsukara Usetaitameno Hakarigoto (PSF cd) er en solo cd hvor Haino spiller elektrisk hurdy-gurdy i en fortsettelse av sine undersøkelser om dette særegne strengeinstrumentets muligheter; en slags oppfølger til The 21st Century Hard-Y-Guide-Y Man (PSF cd) fra noen år tilbake. Koitsukara Usetaitameno Hakarigoto består av fem spor som byr på en elektrisk, dronende musikk som tar tak i instrumentets tradisjonelle tone og forsterker og spisser dette mot en slags sorte droner med ristende, gistrende strenger. Musikken er skarp, kompromissløst drivende og ganske tungt tilgjengelig. Dette albumet trenger en tålmodig og hengiven lytter som vil få betalt etter gjentatt lytting. Da åpner musikken seg og avslører små melodistubber som tyter frem i lydbildet som sammen med hektende tema gjør denne utgivelsen til en god venn.

Keiji Haino/Masataka Fujikake Duo - Keiji Haino/Masataka Fujikake Duo (Full Design Records cd) er en helt annen skål. Albumet er samlet sammen fra diverse live show i 2005. Her rockes det løs med Haino på gitar, kantele og vokal mens Fujikake slår trommer. Gjennom sitt rett frem rockbeatspill jager Fujikake Haino inn på rocktoget og det serveres en rifftung og kraftfull avantrock forankret i Fushitsushas streitere øyblikk (tenkt første dobbeltcd'en). Musikken er svært hektende og kanskje det mest umiddelbare for utrente ører som ønsker å liste seg inn i Hainos unike verden. Gitarspillet løftes og strekkes gjennom utstrakt bruk av pedaler og loops som sammen med en lavmælt "langt der borte står jeg og hvisker"-vokal og aparte brudd med tung feedbackdyrking skaper et nydelig album. Årets rockplate kom tidlig i år!

Sanhedrin - Sun Head Ring (Breathing Bass Records cd) er det andre albumet fra denne powertrioen og supergruppa bestående av Keiji Haino på gitar og vokal, Mitsuru Nasuno på bass og Tatsuya Yoshida (Ruins/Musica Transonic)på trommer. Også på denne utgivelsen er det Haino på rocker'n som dominerer. Vanvittig gitarspill vekslende mellom solospill og rytme som gjør alt det kan for å rive fra hverandre et ganske bastant rytmespill fra Nasuno og Yoshida. Uttrykket er hakket villere, mer kantete og friform enn på Haino/Fujikake cd'en og dette gjør ikke musikken mindre hektende for å si det sånn. Albumet er intenst oppfinnsomt og fremoverlent hele veien; gitarspillet kastes ut i Hainokosmos og spretter tilbake mot rytmeseksjonen i gedigent samspill. Fantastiske musikere som ikke briefer men bare spiller tar det hele hjem. Årets rockplate # 2 kom tidlig i år!

mandag 9. mars 2009

Tyngre enn en veldig tung ting del treogtyve


Reverend Bizarre

Doom metal trupp fra Finland som har vært en av de fineste videreførerne av klassisk doom i sporene etter Black Sabbath. Bandet ble oppløst i 2007 etter en lang karriere og det datt inn i flere posthume utgivelser i 2008, blant annet en fet splitt med Electric Wizard. Vi har neppe hørt det siste fra bandets ypperstedoomprest Albert Witchfinder (aka Sami Hynninen).

Anbefalt:
Reverend Bizarre - III: So Long Suckers (Spikefarm 2cd 2007)
Reverend Bizarre/Electric Wizard - Split (Rise Above 12" 2008)
Reverend Bizarre - Death Is Glory...Now (Best of/Compilation, Spikefarm 2xcd 2009)


Ride For Revenge

Mer Finland, denne gangen et band som tar utgangspunkt i black metal og koker sammen en tung rockmusikk med like deler sludge, punkmetal og bm trukket over slimete keyboards/synth elementer. Ride For Revenge lager sitt eget krevende brygg. Tung, vrien metal med linjer til alt fra Big Black, Killdozer og finnenes helt egne grep på bm. Ride For Revenge har så langt sluppet en fullengder, noen ep'er og to splitt album.

Anbefalt:
Ride for Revenge/Torturium - Split (Bestial Burst cd ep 2006)
Ride For Revenge - King Of Snakes (Northern Heritage cd 2007)


Rigor Sardonicous

Dypdoomtrio fra New York som debuterte i 1999 og har spyttet ut fem album siden dengang. Rigor Sardonicous rettferdiggjør så mange o'er du vil ha i dooooom, disse kara er med andre ord blodsbrødre med trupper som Corrupted, Earth, Sunn O))) og Monarch. Dyster, superseig blydoom med sort trekk og syk vokal. Ikke det mest nyskapende av band dette, men likevel godlyd for oss liker doomrock av det virkelig sakte og onde slaget. Begynn med deres 2008-slipp, som kanskje er det drøyeste fra denne kanten så langt.

Anbefalt:
Rigor Sardonicous - Vallis Ex Umbra De Mortuus (Paragon Records cd 2008)


S.V.E.S.T.

S.V.E.S.T står for Satanas Vobiscum Et Spiritum Tuo, og dermed skulle vel skapet være plassert når det gjelder denne gruppa fra Nantes i Frankrike. S.V.E.S.T har virkelig fått luft under vingene med den ferske splitlp'en med Lydfrabaksidenheltene Deathspell Omega, hvor de faktisk er oppe på siden og presser heltene i noe som må sies å være en fotofinish. Denne gruppa dyrker en innestengt, buzzy og kaotisk black metal med en energi få matcher. Ut av dette kommer en stekt for for metal med lange låter, avantrockinspirasjon og underlig fengende riff-o-rama. Vi ønsker oss mer fra denne kanten, foreløpig er det kun kommet en fullengder i tillegg til diverse splitalbum og en ep med gamle demoinnspillinger.

Anbefalt:
S.V.E.S.T. - Urfaust (End All Life Productions cd/lp 2003)
DEATHSPELL OMEGA / S.V.E.S.T. - Veritas Diaboli Manet In Aeternum (Norma Evangelium Diaboli / End All Life Productions lp)


Satyricon

Satyricon har holdt det gående siden 1990 og består fortsatt av Satyr (Sigurd Wongraven) og Frost (Kjetil Vidar Haraldstad). Frost slår trommer og Satyr fikser resten. Syv album har det blitt etterhvert og alle er vel verdt å ha spør du meg. Sisteslippet The Age Of Nero bekrefter bandets status som en veltrimmert blackmetal/hardrock maskin av formel 1 klasse. Bandet er kanskje ikke nyskapende lenger, men jammen for et sound og for en potent rockmusikk de fortsatt er i stand til å klemme ut. Satyricon fortjener fullt ut legendestatusen de har opparbeidet gjennom snart tyve år. Long may you run.

Anbefalt:
Satyricon - Dark Medieval Times (Moonfog Productions cd 1993)
Satyricon - Nemesis Divina (Moonfog / Century Media cd 1996)
Satyricon - Now, Diabolical (Roadrunner Records cd 2006)
Satyricon - The Age of Nero (Roadrunner Records cd 2008)


Shit and Shine

Engelsk duo som siden 2004 har kvernet ut en avantgardistisk rockmusikk et sted mellom avantmetal, noise og noiserock. Gutta har etterhvert fått godt tak på sitt sære oppsett med trommer og bass (ikke akkurat "drum and bass" for å si det sånn) og kan klemme ut en klassiker når som helst. Jeg liker best de seneste arbeidene deres, hvor form og fasong erstatter den dominerende in your face taktikken fra de tidligste slippene.

Anbefalt:
Shit and Shine - Kuss Miche, Meine Liebe (Load cd 2008)
Shit and Shine - Cherry (Riot Season cd+dvd 2008)


Sigh

Sigh har siden starten i Tokyo i 1990 og frem til idag utviklet seg fra å være et ganske tradisjonelt black metal band til å bli en fremifrå avantmetal/postbm variant med en variert og fin kanon. Sigh har likevel ikke glemt røttene og beviste dette med 2008slippet A Tribute To Venom. Alle de syv studio albumene de har sluppet er verdt å ha. Mesterhjernen i bandet er Mirai Kawashima (vokal, keys, samples).

Anbefalt:
Sigh - Scorn Defeat (Deathlike Silence Productions cd 1993)
Sigh - Hail Horror Hail (Cacophonous Records cd 1997)
Sigh - Imaginary Sonicscape (Century Media cd 2001)
Sigh - A Tribute to Venom (The End Records 12"ep 2008)

søndag 8. mars 2009

Playlist fra en snøfull helg 7 - 9 mars 2009

Følgende lyd og ulyd ble konsumert av min slitne hjerne mens viktige gjøremål som fysiske utskeielser (for store og små), snømåking, rødvinsdrikking, x-box 360 skyteorgier og ikke minst lesing av den fenomenale John Fantes Spør Støvet (takk formann!) ble utført:

Rodriguez - Cold Fact (Light In The Addict cd)
Dum Dum Girls - Dum Dum Girls (Zoo Music cd-r)
AFCGT - AFCGT (Uzu Audio lp)
Wolfbrigade - Comalive (Farewell Records cd)
The Nerves - Hanging On The Telephone, spor fra One Way Ticket (Alive Revords cd)
Up-Tight - The Beginning Of The End (8MM lp)
Bob Dylan's Theme Time Radio Hour show # 223,224,225 (cd-r)
Moloch - Depression Of Surtr (BlackMetal.com Records cd)
Borgazur 2P3: Alchemists Earth of Aeon A.C. (Nokternal Hemizphear cd)
Diverse Artister - Source: Music Of The Avant Garde (Pogus 3xcd box)
Hearts Of Animals - Cave Lights (Artstorm Records cd-r)
Music Elettronica Viva - MEV 40 (1967 - 2007) (New World Records 4xcd box)
Blod - My Beloved Daughters (Segerhuva cd)
Diverse Artister - De Nagalm Op De Kopf! (Ultra Eczema cd + avis)
Cheater Slicks - Bats In The Dead Trees (Lost Treasures Of The Underworld lp)
Bad Kharma 96 - 98 (Bonbon Tapes 4xkassett box)

fredag 6. mars 2009

Tape hiss - nye kassetter fra Ducktails, Muscletusk og Kito Mizukumi Rouber


Ducktails - Acres Of Shade (Arbor)
Muscletusk - Muscletusk (Sick Head)
Kito Mizukumi Rouber - UK Kara Tape Hiku Kmr (Attic Cassettes)

Matthew Mondanile fra New Jersey snuser videre på livets viderverdigheter under sitt alias Ducktails og har en ny fin kassett ute på Arbor. Ducktails svinger sin musikalske pendel mellom krautiske synthorgier i den ene enden og naivistisk americapop ca 1968 med en kjellerattityd koblet med et vingespenn ala Van Dyke Parks i en lettsindig stund. Acres Of Shade oppleves som en modning mot et eget uttrykk; minimalpo(o)p smuldret opp i en gryte av synthdronende langstrekk. Ducktails lager lett tilgjengelig musikk som ikke blir cheesy eller befengt med fattig "patos" og føleri. Ducktails vokser og kan krype opp av kjelleren sin når som helst.

Muscletusk er et skotsk ensemble som dytter på oss en temmelig livlig noiserock på denne utgivelsen på Sick Head. Uttrykket er dominert av et perkusjonsdrevet støyskurr med veldig rødt-på-rødt produksjon hvor nyansene og den marginale luften som er tilstede kommer frem etter lytting på repeat. Musikken løfter seg ikke mot himmelen, den knurrer og gnur seg frem langt nede i mosen. Muscletusk kan bli litt unødig gnagete og tørre til tider, men bandet har noe på gang og kan komme til å nærme seg skyene (mørke sådanne).

Aller beste denne gangen er Kito Mizukumi Rouber som er ute med sitt andre album med japansk krasjrock av beste merke. Gruppa som debuterte med en fin cd i fjor består av tre medlemmer hvorav to er duoen Hasegawa-Shizu, her under relativt stive aliaser. Musikken er langt unna Hasegawa-Shizus naturdroner og trykkende-luft studier. Kito Mizukumi Rouber flekker ut en raspete rock direkte nedstigende fra Beefheart ca Trout Mask Replica, med en sving innom klassisk japansk idiot avant og gitargud Keiji Hainos mest punkdrevne Fushitsusha-øyeblikk.I tillegg har gutta ramlet i no-wave gryta som små. Resultatet er stivbeint, hakkete avantrock med solid hekt og galskap.

Digg.

onsdag 4. mars 2009

Slengbukser (retro) : Bernard Bonnier - Casse Tete (Oral cd 2008)



Nødvendig nyutgivelse av dette skrudde, elektroakustiske og discofiserte albumet fra 1984. Casse Tete kom først for mine ører for ett par år siden i den herlige bootlegserien Creel Pone som snart har utgitt hundre obskure elektroniske og elektroakustiske album fra 1948 til 1984 i cd-r format.

Casse Tete er en rytmisk og funky minimalistsirkel av et verk, med en hilsen til fremtidige NInja Tune-artister som Cold Cut, Herbalizer et al. Bernard Bonnier håndterer synth, programmering, perkusjon og elektroakustiske musique concrete samples og får hjelp kun på perkusjon.

Åpningen I Can't Sing er hakkende funky med lattermild erotisk kvinnestemme over nesten-whawha gitarsøyler. Spor to er fem minutters hektisk beat med elektronikk og trommemaskin. Det strie beatet løfter videre i spor tre mens vokal barnelek hopper rundt i lydbildet. Her er trommene plastisk ekkobelagt , sakte smeltende mot svimle synthslynger. Fjerdesporet Blue Marine er snublesynthdrevet med analoge synthbasslag og perkusjon før et hektende stringstikk løfter musikken mot en nesten-cheesy himmel. Det syv minutter lange femtesporet er mindre anspent men mer kaotisk, ikke langt unna Nurse With Wounds første rytmiske eksperimenter noen få år senere. Italian Junk Food er lett sprettende ditty med vokalbabbel, stemmer og generell lystig stemning.

Casse Tete bør appelere til både platesamlerskaller, avanthoder og rytmebiffer.

Som bonus får vi det drøyt elleve minutter lange sporet Soldier Boy fra 1979. Soldier Boy er noe helt annet enn det vi får på albumet; et cut-up eksperiment hvor Elvis synger Tell Me Why inn i en sinnsyk kakafoni av ødelagte tapes. Lekkert og vel så interessant som albumet.

Bernard Bonnier døde så altfor tidlig i 1994, bare førtien år gammel.

mandag 2. mars 2009

Slengbukser (retro) : The Shadow Ring - Life Review (1993-2003) (Kye 2xcd)



Flott dobbel cd utgivelse med over ethundreogfemti minutters musikk fra det unike, sære og hyperengelske bandet The Shadow Ring.

Trioen Graham Lambkin, Darren Harris og Tim Goss realiserte sin plan med suveren forakt for musikalske konvensjoner (Lambkin og Harris hadde ikke tatt i et musikkinstrument før de bestemte seg for å spille inn debutalbumet), og i en periode over drøye ti år snek gruppa ut en fin kanon med urengelsk, diy-avantgardistisk musikk i glidning fra akustisk spilt naivisme til en endestasjon hvor iskald elektronikk har overtatt. Alt underlagt en stiv, intellektuell, nesten highbrow/stiff upper lip resitering av snodige tekster. På mange vis er The Fall et referansepunkt, selv om det musikalsk er milevis mellom de to bandene så er det en felles insisterende, sta estetikk av det monotone grå engelske med et sært ønske om å ville kjede omverdenen og teste tålmodigheten; slik at bare de mest standhaftige holder ut og ser skjønnheten og substansen i uttrykket sakte stiger frem. Med andre ord: knekk koden eller fuck off.

The Shadow Ring kunne ikke "get arrested" i U.K. og Europa men fant et hjem hos undergrunnsUSA, først med platekontrakt med den legendariske labelen Siltbreeze og deretter med Swill Radio. I dette lå også et underlig felleskap med det barskeste freerockensembelet på nittitallet, selveste Harry Pussy. Graham Lambkin er idag gift med trommis og vokalist Adris Hoyos fra Harry Pussy.

Life Review (1993-2003) er satt sammen av The Shadow Rings mesterhjerne Graham Lambkin og gir et utmerket tversnitt av bandets karriere og sper i tillegg på med noen uutgitte ting (både live og studio). The Shadow Ring ga ut i alt åtte album og fem syvtommere i løpet av disse årene og alle har sin velfortjente plass i en kresen platesamling. Deres største øyeblikk er etter min mening dobbeltlp'en The Lighthouse fra 1999, utgitt på Scott Fousts Swill Radio label. Et enestående, singulært verk helt bortenfor tid og sted. På The Lighthouse fikk bandet hjelp av trommis Hoyos samt Scott Foust og Karla Borecky fra The Idea Fire Company. Denne klassikeren er representert med fire spor på Life Review. Plukk den opp om du kommer over den og opplev et av tidenes mest hodekløende "What The Fuck ?" øyeblikk.

Mens du leter opp The Lighthouse på nettet kan du kose deg med Life Review (1993-2003).

søndag 1. mars 2009

Hair Police - Totaled And Stranded (Hundebiss Records ensides LP)



Ny ensides lp fra Hair Police med funky artcover og silketrykk på vinylens bakside. Totaled And Stranded ble spilt inn på et hotellrom i Ohoi etter at bandbussen havarerte under en solid snøstorm.

Musikken på Totaled And Stranded er en viderekommen forskning på nedstrippet skrekkuro drevet frem av en sprø og tørr bassgang som sender signaler mot en tåkete atmosfære av angst. Musikken eksplodere ikke; heller en imploderende reisning av et støydyr i stramme lenker tvers igjennom, likevel er stemningen av uvær og dread godt tilstede - her er mye effekt av små virkemidler. Resultatet er en behersket, stillestående og ekkobadende avantrock med elektroniske og støyanaloge elementer knadd inn. Det kan lett trekkes tråder tilbake til den industrielle revoulusjon ca 1980 med elementer av Throbbing Gristle, Einsturzende Neubauten og hele Broken Flag scenen.

Totaled And Stranded blir fort en god venn. Sett den på repeat og la den sende deg inn i snø og tåke. Apatien over det søplete livet ditt blir endelig og fullstendig bekreftet.

Mick Connelly, Trevor Tremaine og Robert Beattie utgjør en sentral trupp i undergrunnsrocken ala 2009 og kan leke med såvel støyrock som mer avantastiske eksperimenter.

Slipp dem inn.

Lytt også til:
Hair Police - Drawn Dead (Weird Forest lp)
Einsturzende Neubauten - Zeichnungen des Patienten O. T. (Some Bizarre Records lp)
Failing Lights (aka Mick Connelly)- Dismal Winds (Heavy Tapes ensides C20 kassett)
Fail Sick - One Was Lost (Fag Tapes kassett)