mandag 22. februar 2010

Loren Connors - The Curse Of Midnight Mary (Family Vineyard lp)



Historisk kirkegårdsopptak fra Loren Connors.

Den flinke gitaristen Loren Connors fylte seksti år i fjor. Mannen holder stadig et høyt aktivitetsnivå og spytter ut fine plater med jevne mellomrom. De siste årene har også en god del av hans backkatalog blitt reutgitt, til stor glede for store og små.

The Curse Of Midnight Mary er imidlertid hverken nytt materiale eller reutgivelse av tidligere slipp, her snakker vi om et uutgitt opptak fra 1981 som dukket opp nesten tredve år etter innspillingen.

I 1981 tok Connors med seg gitar og kassettopptager og rigget seg til ved den legendariske Midnight Marys grav. Midnight Mary ligger gravlagt på Evergreen Cementry i New Haven, Connecticut og hadde forbannelsens kraft over seg; den som oppdages på hennes gravsted etter midnatt vil dø dagen etter. Unge Connors lot seg ikke skremme, og jammen om han ikke overlevde. Men tapen forsvant...

Nesten tredve år etter dukker altså tapen opp og en masteret versjon (James Plotkin) finnes nå ute på lp og cd.

Musikken er en drøy halvtime med akustiske gitarimprovisasjoner, tilsatt Connors gurglende nynning og forsiktige hyl mot månen (det ha vært fullmåne denne natten). Vi får ni chants, variende fra et par minutter til drøye syv minutter i lengde. Den røffe lyden og hele stemningen som hviler over opptakene sender tankene rett tilbake til den akustiske countrybluesens opprinnelse. Dette inntrykket forsterkes kraftig av Connors inn-og utganger med tradisjonelle gospel og blueslåter, som han vrir og vrenger på. Sjekk for eksempel Chant 3 hvor han tar for seg Amazing Grace - slik har du aldri hørt denne. Garantert.

På The Curse Of Midnight Mary møter vi en ung Loren Connors. Bak seg har han noen fine plater med akustiske improvisasjoner og blues. Foran seg har han en lang karriere med variasjoner over gitarens muligheter, alt forankret i en dyp forståelse for amerikansk folkemusikk og mystikk.

Denne platen får meg til å finne frem andre deler av Connorskatalogen, og ikke minst de fine reutgivelsene av førkrigsblues som Monk labelen driver med these days.

Ta sjangsen på Loren.

Om du tør.

Lytt også til :
Loren Connors - Night Through: Singles And Collected Works 1976-2004 (Family Vineyard 3cd)
Christina Carter & Loren Mazzacane Connors - Meditations On The Ascension Of Blind Joe Death Vol. One (Ecstatic Yod lp)
Blind Lemon Jefferson - I Want To Be Like Jesus In My Head (Monk lp)
Charley Patton - Electrically Recorded: Jesus Is A Dying-Bed Maker (Monk lp)
Blind Willie McTell - Scarey Day Blues (Monk 2lp)