mandag 8. desember 2008

Arthur Doyle Trio - Live At The Alterknit (Qbico # 84 en sides lp)



Fantastisk en sides lp fra den gigantiske Arthur Doyle. Dette er rett og slett årets freejazz bombe. Arthur Doyle er et klassisk underkjent og dårlig behandlet geni som gjennom snart førti år har snublet rundt i en karriere på dypet av undergrunnen. Dårlige levevilkår med mentale problemer, fengselopphold og notoriske "holdningsutfordringer" har medført at Arthur i altfor sjelden grad har fått de mulighetene han skulle ha hatt til å skinne på plate og scene.

Live At The Alterknit er et herlig stykke vill freejazz spilt inn live i New York i 1997. Doyle (tenor sax, "sang" og recorder) har med seg Wilbert Morris på bass og Rashid Bakr på trommer. Sammen banker de ut to spor med en røff "uprodusert" livelyd som spruter ut av høytalerne på ren trass og mektig energi. Først får vi en lang og stormende versjon av Doyle låta Ancestor. Her får vi den legendariske sax/vokal stilen til Doyle servert på et rytmebad fra Morris og Bakr som løfter dette stykket opp til det flotteste jeg har hørt av improvisert/jazz på aldri så lenge. Lages det slik musikk lenger ? En nydelig innsats fra alle tre, og det er lett å la seg rive med og konstatere at dette faktisk er det best jeg har hørt av Doyle. Og at denne trioen er det beste bandet Arthur Doyle har spilt med siden hans debut på plate med Noah Howard, på en av tidenes beste freejazz/fire music album The Black Ark. Puh!!

Det hele avsluttes med en helt ute versjon av Brother John ("Fader Jacob") med en snublende og helt fri "barnlig" tilnærming til musikken. Resultatet er at Doyles musikalsknaive visjon står og dirrer i lufta foran høytalerne.

Sensasjonelt.

Lytt også til:
Noah Howard - The Black Ark (Bo' Weavil reissue lp)
Arthur Doyle Plus 4 - Plays Alabama Feeling (AK-BA lp/Forced Exposure cd)
Arthur Doyle's Free Jazz Soul Orchestra - Bushman Yoga (Ruby Red cd)
Tight Meat Duo - Vanishing Fist (Bo' Weavil cd)