onsdag 3. desember 2008

Tyngre enn en veldig tung ting del femten


Krallice

Jeg jukser litt og siterer fra min egen anmeldelse fra 29 oktober:

Krallice er en ny black metal power trio bestående av Mick Barr (gitar) fra Orthrelm og diverse andre prosjekter, Colin Marston (gitar, bass) fra Behold...The Arctopus! og Lev Weinstein (trommer) fra Bloody Panda.

Disse tre herrene har lenge vandret rundt i et brutal prog- og metalisk avantrock-landskap som kjennetegnes av kompromissløs, kranglete rockmusikk med vanvittige krav til såvel utøvere som lyttere. Barr, Marston og Weinstein er representanter for den reelt progressive musikken av i dag, langt unna håpløse klisjevandringer i den såkalte neoproggen som utgis på tragiske labeler som Inside Out og andre. Det er synd at ikke musikken disse gutta representerer får større oppmerksomhet.

Mick Barrs tidvise blytunge gitarøvelser under navnet Ocrilm har på mange måter pekt fremover til Krallice. For med Krallice tar Barr det helt ut; dette er reinspikka, skinnende, heavy black metal for denne vår tid.

Krallice første utgivelse er et gedigent techsug av superkompleks spill over dyrking av blackmetalattack med stormproduksjon langt unna enhver forestilling om lo-fi bm. Dette er ekstremt flinke folk som lirer og koser seg under en bm-himmel.

Krallice inneholder seks spor hvorav fire på 10 minutter, et kortere spor og en 15 minutters lang avslutning. Dette er utrolig mektig og "relentless" musikk som kan virke litt stiv og overdrevent digital ved første ørekast der det varige i genren som oftest har et analogt sus-med-dus attack. Albumet vinner seg imidlertid overtid når du klarer å bryte inn under hu(n)den på den sinnsvake nesten Beethovenske stormen av toner.

Anbefalt:
Krallice - Krallice (Profound Lore cd 2008)


Krieg

Besk black metal fra USA som muligens er oppløst? Etablert i 1995 og har en lang diskografi med fem fulle album og et livealbum, i tillegg til en haug splitalbum. Bandet ledes av den misantropiske Imperial som flekker ut svarte tekster over hatfulle rytmer. Krieg har vært inspirasjonskilde for mange av den senere generasjonens USBM band.

Anbefalt:
Krieg - The Bleak House (Red Stream cd 2004)
Krieg - Blue Miasma (No Colours Records cd 2006)



KTL

Samarbeid mellom den østerriske noiseguru Peter Rehberg (Pita) og Sunn O)))s Stephen O'Malley. Rehberg mishandler elektronikk og O'Malley gitarer. Sammen skaper disse to et univers med stille stemninger av dronemetal og ambient uhygge. Bandet har et særpreget uttrykk i et ganske overbefolket landskap.

Anbefalt:
KTL - KTL (Editions Mega cd/lp 2004)
KTL - 2 (Editions Mega cd/lp 2007)
KTL - 3 (Editions Mega ep 2007)


Lento

Italiensk instrumental psykedelisk sludge doom som sparker og freser. Er i samme terreng som landsmennene UFOMammut. Ganske så spaceinspirert, hører jeg Hawkwind i det fjerne?

Anbefalt:
UFOMammut/Lento - Supernaturals Record One (Supernatural Cat cd 2007)
Lento - Earthen (Supernatural Cat cd 2007)



Leviathan / Lurker Of Chalice

Wrest er selveste høvdingen av USBM. Under navnene Leviathan og Lurkers Of Chalice har han laget noe av den mest spennende og lyttverdige musikken uansett sjanger de siste årene. Leviathan har inntil nå vært hovedprosjektet hans, ryktene går imidlertid om at årets maktdemonstrasjon Massive Conspiracy Against All Life er siste sprell under denne hatten. Uansett; Leviathan har levert noen særdeles levedyktige plater hvor black metal slippes opp i en gryte av avant garde og ambiente stemninger. Det ferdige produktet er en iskald, fiendtlig men likevel oppløftende lydvelling som hekter deg fast til du spreller hjelpeløst i garnet. Lurker Of Chalice har foreløpig sluppet ett album. Her tar Wrest musikken enda lenger ut. Post-rock, krautrock, droner og sampling blandes inn i black metal. Resultatet er sjangeruavhengig flott musikk.

Anbefalt:
Leviathan - Verrater (tUMULt 2cd 2002, samling av tidligere cd-rs)
Leviathan - The Tenth Sub Level Of Suicide (Moribund Cult cd 2003)
Leviathan - Tentacles Of Horror (Moribund Records cd 2004)
Leviathan -Massive Conspiracy Against All Life (Moribund Records cd/2lp 2008)
Lurkers Of Chalice - Lurkers Of Chalice (Southern Lord cd/2lp 2005)


Lifelover

Svensk blackpopdoom orkester som har vist en fin stigning på tre album så langt. Lifelover er en særegen plante med sitt poppete og samtidig tungdystre uttrykk. De svenske tekstene står svært godt til det musikalske uttrykket. Bandet skriver gode låter og høres til tider ut som Joy Division gjenoppstått som USBM. Fengende og med særpreg. Etter hva jeg vet er Kim Carlsson fra tidligere omtalte Hypothermia med i bandet.

Anbefalt:
Lifelover - Pulver (GoatowaRex cd 2006)
Lifelover - Erotik (Total Holocaust cd 2007)
Lifelover - Konkurs (Avantgarde Music cd 2008)