fredag 19. desember 2008

Scorces - i turn into you (Not Not Fun Records 2lp)



Scorces består av den kvinnelige duo Christina Carter (gitar og sang) og Heather Leigh Murray (steelgitar og sang), to prinsesser av avantgrunnen. Begge er fra Texas og har i tillegg til å dyrke fine solokarrierer og andre samarbeidsprosjekter hatt duoen Scorces sammen i en årrekke. I tillegg var Heather Leigh Murray en periode med i Charalambides, bandet til Christina og ekshubby Tom Carter.

Eter at Scorces hadde ligget i opplag en ganske lang periode slapp duoen den fine Dreamers Of Decadence (Volcanic Tongue cd-r) tidligere i år. Her presenterer duoen en forsmak på i turn into you med en stemning av totalt fjern ensomhet i sirkel, helt utenfor tid og rom. Dreamers Of Decadence var en videreforedling av tidligere sære, skjøre gitar og steel toner mot et helt eget uttrykk langt ute i avantland. På i turn into you oppleves det som om Scorces med Dreamers.. som utgangspunkt har funnet den definitive oppskriften; over fire vinlyskiver realiseres en unik og hektende strategi.



i turn into you er spilt inn på en kveld i Austin, Texas og tatt opp av Tom Carter. Bak et nydelig cover med metallskript presset på svart av Marcia Bassett skjuler det seg fem spor over fire platesider. Titlene er fantastiske og presise beskrivelser av innhold og uttrykk; "Coming to a forgotten part", "Better ruin than restored", "Romance is not a thing of the past", Lightning on the tip of my eyelashes" og "Bite the strings loose one by one".

Carter og Leigh Murray deler på vokaljobben og bytter i tillegg instrumenter underveis på et par spor. Musikken bæres dog oppe av Leigh Murrays helt særegne steelgitar, et stykke unna Sneaky Pete her for å si det pent. Leigh Murray har sammen med sin inspirator og læremester Susan Alcorn tatt steelgitaren ut i et avantterreng langt unna enhver countryklisje.

i turn into you er en sakteflytende lavmælt og inderlig brennende reise langt ut i drømmeland med ordløs og dronende vokal som et krydder over magiske gitar og steel figurer. Musikken brenner på stille, repetetivt og minimalistnydelig vis. Det er som om de romerske muser er flyttet ut verdensrommet og nynner mens de med flagrende gavanter svever i bane rundt Saturn.

De fire sidene henger sammen som et stort verk. Enkelttoner henger i et feminimt duftende kosmos av erotisk kraft mens duoen dyrker en stillhet som er tung som bly og lett som fjær. Musikken er i drift og står samtidig helt stille på en egen planet.

Lett en av årets beste plater.

Lytt også til:
Heather Leigh Murray - Devil If You Can Hear Me (Not Not Fun lp)
Scorces - Dreamers Of Decadence (Volcanic Tongue cd-r)
Susan Alcorn - And I Await The Resurrection Of The Pedal Steel Guitar (Olde English Spelling Bee lp)
Christina Carter - Texas Working Blues (Blackest Rainbow Recordings cassette)