søndag 12. juli 2009

Li Jianhong - Lovers With Cloisonné Bracelet (Tipped Bowler LP)



Ny hjerneskrellende gitarplate fra kinesiske Li Jianhong.

Den kinesiske gitaristen Li Jianhong er ute med to nye utgivelser i disse dager; en cd på PSF og en nydelig vinyl lp på Tipped Bowler. Her skal vi ta for oss vinylutgivelsen som virkelig er en styggvakker gitarplate av sjeldent kalibier.

Li Jianhong er født i Fenghua i Zhejiangprovinsen i 1975 og holder nå til i Hangzhou. Han har sakte men sikkert nådd frem til vestlige ører med sine soloutgivelser på egen label (2pi Records) og Archive, og ikke minst med improvduoen D!O!D!O!D! (flott cd på PSF).



Lovers With Cloisonné Bracelet er utgitt i et lite opplag på 35o eksemplarer og er et høydepunkt i Li Jianhongs katalog så langt. Over to sidelange stykker jakter han sin muse, sitt mesterverk og og en renselse fra alle mulige musikalske konvensjoner, kun ved hjelp av elektrisk gitar. Li Jianhong blir ofte omtalt som støygitarist. Dette kan sende tankene i retningen av totaloverstyrt skree og metallisert støy. Det er ikke tvil om at Li kan sende støybølger av sjeldent kaliber, men Lovers With Cloisonné Bracelet er så mye mer.

Førstesidens Lovers In Misery er en nesten symfonisk-ambient tilnærming til et mektig lydskrell som hekter og inviterer med lange tonestrekk med vakker, høyspent gitarlyd. Nesten som en Hendrix inspirert av koschmische musik med tankene langt inne i et landskap av meditativt uvær og tunge skyer. Vakkert og vanedannende.

På andresiden møtes vi av en mer agressiv Jianhong. Time In The Mirror velter mot deg fra første stund og tar et nådeløst grep om hjernen din. Her nærmer uttrykket seg Skullflower/Hototogisu med sine stive, mørke toner av overstyrt gitarfeedback. Bombastisk men likevel underkjølt og trykkende. Jianhong kan skape stemning! Time In The Mirror er ikke like lett å like som Lovers In Misery, og jeg hadde fint svelget to sider med den mer tilbakelente varianten på førstesiden. Men gi Time In The Mirror tid og stykket vokser seg på deg.

Lovers With Cloisonné Bracelet er en nydelig utgivelse og Li Jianhong fortjener plass i hylla sammen med størrelser som Keiji Haino. Masayuki Takayanagi og Jojo Hiroshige.

Lytt også til:
Hijokaidan - Noise From Trading Cards (Alchemy cd)
Li Jianhong - San Sheng Shi (Archive cd)
Keiji Haino - To Start With, Let’s Remove The Colour (PSF cd)