onsdag 9. desember 2009

Den nødvendige musikken del 15


Anthony Braxton - 3 Compositions of New Jazz (Delmark LP 1968)

Ni måneder etter at Anthony Braxton hadde debutert på plate som en del av Muhal Richard Abrams band på albumet Levels and Degrees of Light var det klart for mannens første album som bandleder. Og dermed var en av de mest særpregede og genuint utforskende karrierene i moderne musikk sparket igang.

3 Compositions of New Jazz legger Braxton grunnlaget for utforskning av en rekke musikalske inn- og utfall som han har jobbet videre med siden den gang og helt frem til våre dager. Debutalbumet innholder tre spor som blander freejazz, moderne komposisjon, avant garde ala Stockhausen og Cage og litt av alt annet. Musikken er ekstremt leken og morsom, men samtidig tungt tilgjengelig og helt kompromissløs. Braxton henter inspirasjon fra sekstitallets løver (Ayler, Coltrane, Taylor, Coleman) og tar musikken enda lenger bort fra jazz-som-jazz. Museumsvoktere som Winton Marsalis hevder sågar hardnakket at Braxton ikke spiller jazz overhodet. Dust, spør du meg. Braxton spiller free jazz koblet med nymusikkmystikk og avantgardistisk nyskjerrighet. Basta.

Bandet Braxton har med seg består av Leroy Jenkins på fiolin og perkusjon, Leo Smith på trompet og flasker og Muhal Richard Abrams på piano og klarinett. Braxton er "all over the place" med haugevis av instrumenter. Musikken er delt inn i tre spor med samlet spilletid på litt over førti minutter.

3 Compositions of New Jazz er en skikkelig utfordring der musikken flyter frem med fragmenterte melodisnutter krasjende mot flak av mer tradisjonell freejazz (med vidunderlig spill av Braxton), alt hvilende på en mild bris av perkusjonsinstrumenter langt unna "spill i bunn"; Her er det ingen slagkraftig trommis som bærer musikken, og nettopp dette sammen med innslagene av avantgardistiske sprell og komponert, moderne klassisme gjør uttrykket særpreget og langt ute til lunch.

3 Compositions of New Jazz krever mange lyttinger før den setter døra på gløtt. Det er imidlertid verdt å investere tid i denne. For når du har tatt skrittet inn i Braxtons unike univers er det mye godis å kose seg med.

3 Compositions of New Jazz er musikk for folk som liker musikk.