tirsdag 29. desember 2009

Sachiko - Golden Hypnos (Audiomer LP)


Sachiko - Golden Hypnos (Audiomer LP)

Nytt dronemesterverk fra Sachiko, en av de store femmes i den japanske undergrunnen.

Enhver gentleman venter til godt inn i det nye året før fjorårets beste utgivelser oppsummeres. For plutselig dukker det opp en rugg sånn helt på tampen. Og jammen om det ikke skjedde i år også. Ja faktisk dukket det opp to rugger sent i desember i år. Og begge er fra Japan; Sabu Orimos Wind Songs (SIWA LP) og Sachikos Golden Hypnos (Audiomer LP).

Her skal vi ta for oss Sachikos forskning på avantgardistisk taktikk og vri som har fått sin endelige forløsning på dronemesterverket Golden Hypnos.

Sachiko har lenge vært en av den japanske undergrunnens fremste skikkelser, med en solid cv fra helt sentrale band som Kousokuya og Overhang Party. Hun har de siste årene dyrket frem en solokarriere med svært særegne bevegelser og innsnirklinger av små tema tatt ut i endeløse reiser - mot støy, mot space, mot vokale himlinger. Alt levert med voldsom kraft og bitvis nesten lammende skjønnhet. Sjekk særlig ut hennes debutsolo album You Never Atone For...(cd 2006) og årets Zunya (cd 2009).

Der You Never Atone For... var fullstappet med dynamiske skift av smule toner i nestenambiente landskap i full konfrontasjon med voldlige støykaskader og Zunya er en nesten-full storm av elektrisitet fremstår Golden Hypnos som en konsentrert øvelse i en tanke og en ide.

Golden Hypnos består av tre spor. A siden er en´ lang dronende og mørk stemning, iscenesatt av slurende vokal over myke, langstrakte cellotoner og mørke bølger av dysterpsykedeliske drømmer ala John Cale/Tony Conrad/La Monte Young på et strømløst loft i New York City ca 1965. Sachiko får hjelp av Overhang Party kollega Rinji Fukuoka på vokal og cello på dette tåkete, ubevegelige stykke skjønnhet.

Over på den andre siden finner vi to musikkstykker, og her er energinivå og agressiviteten skrudd opp noen hakk. Vi er fortsatt i droneland, men her har uttrykket fått besøk av gneldrende, langstrakte toner av strenger og igjen er det lett å tenke Tony Conrad; tenk Early Minimalism Volume 1 og Four Violins.

Skru lyden opp på elleve og sitt helt stille.