tirsdag 4. mars 2008

D.Charles Speer & The Helix - After Hours

D.Charles Speer & The Helix er bandet til Dave Shuford. Shuford er til daglig medlem av No-Neck Blues Band. No-Neck Blues Band er et fri form improv ensemble fra New York som ble startet i 1994 og som har en haug utgivelser bak seg. De aller fleste utgivelsene er særpreget av lange frie improvisasjoner med inspirasjon fra artister som Amon Duul og Sun Ra, men også fra en mann som John Fahey. Etter en rekke liveutgivelser var det faktisk på Faheys label Revenant at No-Neck ga ut sitt første studio album, klassikeren Sticks and Stones May Break My Bones But Names Will Never Hurt Me i 2001. I mine ører er alle No-Neck utgivelsene obligatoriske og på flere av de senere platene sine har de strammet opp strukturer og blitt mer låtbasert enn på de tidligere fri-form freakoutene, uten å tape seg av den grunn. Qvaris fra 2005 er et glimrende eksempel på dette.

No-Neck medlemmene har etterhvert deltatt i en haug andre grupper og prosjekter med alt fra black metal (Angelblood og Under Satan's Sun), fri jazz (Eye Contact) til country rock (Suntanama og Coach Fingers). Aller best så langt har kanskje vært gruppa Egypt Is The Magick # som ga ut den sensasjonelle lp'en The Valentine Process på Wooden Wands's Mad Monk label for en tid tilbake; en mix av psych, velvet-droner og avant-hillbilly. Totalt unikt og en av de beste utgivelsene de siste åra.

D.Charles Speer & The Helix spiller rotfast amerikansk musikk. Musikk i tradisjonen etter The Band, Rolling Stones i countryform ala "country honk" og Hank Williams. After Hours er en samling 12 fin-fine låter slett ikke uten 6-strengers attack. Musikken lukter våt jord og er en av de få roots-utgivelsene jeg har hørt i det siste som ikke blir satt eller pinlig kitchy. Det er ingen ironisk "køntri" vri over dette opplegget; det er ektefølt og vakkert. Plata er uten svake spor og er full av høydepunkter som "Contrails" med ekko på vokalen ("Johnny is out videotaping the sky" synger Dave) og midttempo country rock av klassisk kaliber. Avslutningssporet er en versjon av tradisjonslåten "Bright and Morning Star" som treffer spikeren på hodet med gurglende orgel, fett kor og galopperende bass. Herlig!

Plata (Lp-utgaven)er ugitt på No-Neck medlem Jason Meaghers nye label Black Dirt Records. After Hours er en knall lp og den perfekte kameraten til MV &EE With The Golden Roads Gettin Gone fra ifjor høst.