søndag 20. september 2009

Krauthelter - Cosmic Jokers


Cosmic Jokers - Cosmic Jokers (Kosmische Musik lp 1974)
Cosmic Jokers - Galactic Supermarket (Kosmische Musik lp 1974)
Cosmic Jokers - Planeten Sit In (Kosmische Musik lp 1974)

I forlengelsen av de to store krautfolk/psych mesterverkene Sergius Golowins Lord Krishna von Goloka og Walter Wegmullers Tarot, som vi har omtalt tidligere i denne lille serien, samlet Rolf-Ulrich Kaiser den samme gruppen musikere som hadde forgylt disse innspillingene i studio for såkalte "psykedeliske jams". Manuel Gottsching (gitar), Klaus Schulze (keyboards, elektronikk), Jurgen Dollase (bass), Dieter Dierks (bass) og Harald Grosskopf (trommer) jammet i februar og mars 1973 uten noen spesielle planer om å lage plater for utgivelse; her gikk det i bevisthetsutvidende opplevelser gjennom musikalske kosmiske reiser med og uten kunstige stimuli. Lite ante vel de lystige musikanter at disse innspillingene skulle bli stående som et lydavtrykk på det kuleste sessionbandet i krautrocken. Uten noen form for godkjennelse fra musikerne editerte nemlig Kaiser og Gille Lettmann det beste stoffet og ga det ut på tre album i 1974, under navnet Cosmic Jokers. Dermed er vel Cosmic Jokers en av de ytterst få gruppene som eksisterte uten at musikerne var klar over dette før etter at musikken var sluppet på vinyl...

Selv om det ikke var særlig aktverdig av Kaiser skal vi jammen takke for at han var i overkant dristig og "oppfinnsom" back in the day. For disse tre albumene er obligatoriske for ethvert krauthode med respekt for seg selv.

Det første albumet, titulert Cosmic Jokers, er en sann svir av en tidlig Ash Ra Tempel variant. Her får Gottsching og Schulze virkelig flyte fritt på hvert sitt sidelange spor. Galactic Joke er en gitarvandring signert den unge løven Manuel; inspirert gitaronani over dypt psykedelisk krautambiens. På Cosmic Joy flyter det helt ut i en kosmisk-minimalistisk elektronikkimprovisasjon med Klaus Schulze som hærfører. Det er i det hele tatt fantastisk å høre disse to unge geniene i full flight og på toppen av sitt kreative virke. Snakk om krauthelter!

Galactic Supermarket er også en flott stykke musikk, dog noe mer preget av konvensjonelle progressive grep. Musikken er mer symfonisk rettet, men likevel med original vri og varig verdi. Vokalarbeid sniker seg også inn her, levert av tidligere nevnte Gille Lettmann og Manuel Gottschings partner i kjærlighet Rosi Muller. Musikken er tyngre og "fyldigere" enn Cosmic Jokers, med fet mellotron av Schulze og passasjer som nesten går mot hardrock/protometal - selvsagt med tillegg av den store kollektivkosmiske jamfølelse.

Planeten Sit-in er en helt annen skål. Der de to foregående albumene hadde lange spor med utvikling og innvikling av kosmiske tema er Planeten Sit-in en kollasje av kortere spor vevet sammen i en drøy halvtimes krautbliss. Litt frustrerende er det at man ikke får tid til å nyte tema over tid, her hastes det fra Ash Ra inspirerte rockpassasjer til tradisjonell Wallenstein symph og mer utflytende saker. Ikke like hektende som de to første albumene altså, men jøje meg - du må selvsagt ha denne også.

I tillegg til de tre albumene ble det sluppet to samleplater/ samples det samme året, nemlig Sci Fi Party og Gilles Zeitschiff. Begge disse albumene inneholder opptak fra de samme sessionene som de tre "originale" Cosmic Jokers albumene, i tillegg til diveres andre opptak fra andre Kosmische Musik utgivelser. Alt sammen sydd sammen til høyverdige stykker musikk. Særlig Gilles Zeitschiff er herlig hippiebabbel. Her filosoferer Gilles om Walter Wegmuller, Timothy Leary og annet. Høy tåkefaktor, faktisk såpass at det får Morten Harket (uten sammenligning forøvrig) til å fremstå som velformulert og klartenkt.

Naturlig nok ble de invloverte musikerne forbannet på Rolf-Ulrich Kaiser og saksøkte mannen. Tilslutt fikk de rettighetene til musikken tilbake. Alle fem album er nå tilgjengelige på cd.