mandag 2. november 2009

Mark McGuire - Solo Acoustic (Vin Du Select Qualitite lp)


Selv om det ikke blir nødvendig kvalitetstid til blogging these days er det i alle fall litt tid til avnyting av musikalske trøfler av upperste karakter. Den siste uka har jeg kost meg med den latterlig flotte nye lp'en fra retrokrauter og psychhode Mark McGuire. VDSQ Solo Acoustic (Vin Du Select Qualitite lp) er andre utgivelse i den nye akustisk gitarserien på Vin Du Select Qualitite. Kurator for serien er Steve Lownethal, som vi kjenner fra det eminente tidskriftet Swingset.

Mark McGuire er en av tre medlemmer i det store kosmosorkester Emeralds som bedriver en storstilt oppgradering og innvikling av krautastisk modellerte stjernestøvøvelser over lange my(s)tiske flak av sorte hull. En ikke-grensesprengende krautlykke for folk og fe med sans for hippiegermania.

Ikke nok med Emeralds, McGuire lager noen supre plater på egenhånd også, gjerne og helst på kassett og cd-r. Og så skjer altså det fantastiske; mannen klemmer ut sitt hittil beste verk og jammen om det ikke er på et strøkent stykke vinyl.

Selv om Solo Acoustic er nettopp det - solo akustisk gitarspill gjennom hele platen- er lydbilde fyldig, vakkert og nestendronende på en Popul Vuh ca 1973 aktig måte. McGuires loopende gitarteknikk og grunnleggende forståelse for den psykedeliske jam gir musikken en tiltrekning som er ganske unik. Samtidig er det klare drag av den krautiske motorikk; en monotoni i high definition (det låter fabelaktig) som åpner himmelen over deg der du sitter som et mediterende fjols og flirer fett. Musikken åpner seg opp etter gjentatt lytting.

En av de beste sologitarplatene fra i år og hvilket som helst år. Spill denne back-to-back med Peter Walkers Rainy Day Raga fra 1970.

Solo akustisk gitar er den nye krautrocken.