onsdag 16. juli 2008

Noise - a- ton 3 - Monorail Trespassing gir ulyd fra seg


Noise er den beste bruken av syvtommere siden punk og rockabilly har jeg skrevet tidligere på denne bloggen. Jammen er det ikke slik at noise på kassett også kan være temmelig fett og deilig. Det finnes imidlertid et utall kassettlabels der ute og det er vanskelig å skille det middelmådige og rent ut håpløse fra det relevante og gode. Etterhvert har jeg lært meg til å holde fast på enkelte labeler som omtrent ikke leverer dårlige eller uinteressante ting. Hanson, Fag Tapes, Attic Cassettes, American Tapes og Heavy Tapes er nesten alltid sikre kort. Etter kvaliteten på de fire seneste utgivelsene på Monorail Trespassing synes det klart at en ny label kan legges til denne kresne listen. Jeg skal innrømme at det var Aaron Dilloways Mousetrap C-20 kassett som gjorde at jeg begynte å sniffe i denne retningen. Så jeg må si overraskelsen var stor da selveste Dilloways utgivelse faktisk var det svakeste av de fire som dumpet ned i postkassa. Fantastisk.

Monorail Trespassing er labelen til Jon Borges, "kjent" som mannen bak noiseprosjektet Pedestrian Deposit. Utgivelsene på Monorail er gjennomførte; sobert og gjennomarbeidet. Kassettene fremstår som små kunstverk med enhetlig design, fin innpakning og god lyd. De fire seneste slippene er:

Rale - Golden, Sans Noun (MT54 - c34 kassett)
En reise i kosmos med tykke flak av gurglende elektrisitet strukket ut i lange linjer som drypper mens gamle maskiner durer svakt langt borte fra. Meditativt og beroligende med oppbyggende kresendo av strøm som kiler. En glimrende "kom-ned-i-søvnens-store-favn" utgivelse.

Paranoid Time - Pass Out Or Die Trying (MT55 - c20 kassett)
En mer knitrende "typisk" underliggende støy med støt og skudd av strengere lyd. Mer aggressiv attack med begravd vokal under lag på lag av fuzz og overtstyrt lyd. Ikke harsh-noise total, mer en tilnærming til det store udyret under en viss kontroll. Et passe skudd av ødelagt strøm.

Aaron Dilloway - Mousetrap (MT56 - c20 kassett)
Typiske Dilloway loops ala 8-track som han har utforsket i det siste, blant annet på noen fete vinylslipp. Denne gangen dog pakket i mer støy enn det som var på vinylslippene. Det ruller og går fint - ødelagte maskiner i et slags nirvana. Ikke helt opp mot Dilloways beste arbeider men likevel vel verdt å ha.

Greater Saga - Nascence (MT57 -c34 kassett)
Elementer av Double Leopardsk vokaltranse pakket inn i støyende droneelementer med en ganske sakte puls. Bygger sakte inn melodiøse elementer til nydelig effekt. Rust faller ned på syngende munker der nede i dypet under den store, livsfarlige konstruksjonen som holder på å rase sammen - når som helst! Utrolig flott og en av de beste utgivelsene på lenge , uansett sjanger.

Ingen vei utenom folkens, jogg inn på www.monorailtrespassing.com og slå til.