torsdag 12. februar 2009

R.I.P. Lux Interior


Den store vokalist og rockpersonlighet Eric Lee Purkhiser, bedre kjent som Lux Interior, døde onsdag 4. februar av hjertesvikt på på Glendale Memorial Hospital i Glendale, California. Han ble 62 år gammel.

Lux Interior drev sammen med kona Poison Ivy bandet The Cramps gjennom mer enn tredve år og etterlater seg et knippe klassiske rockalbum som vil stå som påler til evig tid. En syk blanding av rockabilly, punk og alle mulige og umulige b-film og white trash elementer du (ikke) kan forestille deg ble mikset til en fantastisk rockmusikk. I perioden 1976 til midt på åttitallet var The Cramps rett og slett et av klodens hippeste og kuleste band. The Cramps blandet fare og skrekk med humor og var et fantastisk skue live. Jeg glemmer aldri konserten gruppa holdt i kjelleren på Chateau Nuef midt på åttitallet, snakk om å se rockvilldyret rett i hvitøye! Yberkule Poison Ivy med gitarøksa lavt, pumpende ut rockabilly riff med sløy tyggisfaktor foran en slamrende rytmeseksjon, og så Lux...Hjelpe meg, når han sjokket ut på scenen i bar overkropp med ualminnelig lavt feste på skinnbuksene og med de høye hælene. Tidenes rock konsert i Norge ?

Lux og Poison holdt den gående med The Cramps helt til 2009 og selv om platene ble mer ujevne med årene var de fortsatt et skue live. De besøkte blant annet Øya festivalen så sent som i 2006.

Vi har mistet en stor rockvokalist, men skivene står tilbake.

Lytt til og gråt:
The Cramps - Gravest Hits (I.R.S. ep 1979)
The Cramps - Songs the Lord Taught Us (I.R.S. lp 1980)
The Cramps - Psychedelic Jungle (I.R.S. lp 1981)
The Cramps - Smell Of Female (Big Beat minilp 1983)
The Cramps - A Date With Elvis (Big Beat lp 1986)
The Cramps - How To Make A Monster (Vengeance 2cd 2004)