torsdag 5. februar 2009

Tyngre enn en veldig tung ting del enogtyve


Old Wainds

Black metal fra Murmansk og nok et godt bidrag til den russiske verdensovertagelsen av den mørkeste delen av rocken. Old Wainds har sluppet tre album så langt, det seneste høsten 2008. Old Wainds er superagressive og stormende, som en miks av Darkthrone og Leviathan ? Svært hektende riffing og en vokal som til tider nærmer seg det man normalt vil kalle sang (sjeldent fenomen i bm) gjør dette til en miks som setter Old Wainds tett på toppen av bm tronen.

Anbefalt :
Old Wainds - Religion Of Spiritual Violence (Miriquidi/City Of The Dead cd 2001)
Old Wainds - Scalding Coldness (Miriquidi/City Of The Dead cd 2005)
Old Wainds - Death Nord Kult (Debemur Morti cd 2008)


Om

Om er hinduverdens uttrykk for universets naturlige vibrasjon. Bandet Om er en bass/trommer duo som kverner ut lange, insisterende hymner med minimalistisk tekstur og resiterende sang. Tekstene er godt forankret i en naturalistisk, hippiesvimete tradisjon. Tilsammen blir det en slags "myk" doomladet minimalistmetal som er ganske original. Alle utgivelsene til Om kan anbefales. Bandet ble opprinnelig startet av rytmeseksjonen fra salige Sleep, Al Cisneros (Bass, Vokal) og Chris Hakius (trommer). Da Hakius sluttet i fjor trodde mange det var slutt for bandet, men Cisneros valgte å fortsette og rekrutterte Emil Amos fra det fine postrock/postmetal bandet Grails på trommer. Etter sigende er det et nytt album på gang i 2009.

Anbefalt:
Om - Variations On A Theme (Holy Mountain cd/lp 2005)
Om - Conference Of The Birds (Holy Mountain cd/lp 2006)
Om/Current 93 - Inerrant Rays Of Infallible Sun (Blackship Shrinebuilder)(Neurot Recordings cd/10" 2006)
Om - Pilgrimage (Southern Lord cd/lp 2007)
Om - Live at Jerusalem /Southern Lord lp 2008)


Opeth / Bloodbath

Opeth ja, hmm. Opeth er problematiske til tider. Med sin tunge patos og "episke" drag kan de bli vel pompøse og cheesy. Men Opeth leverer likevel stort sett mektig moderne metall med proghelning og platesamlersnitt. Bandleder Mikael Åkerfeldt (vokal, gitar) er en genuin musikkfan og trekker inn spesielt det tidlige syttitallets rockmusikk i Opeths uttrykk. Dette kommer særlig fint frem på det lumre, neddempede og melankolske albumet Damnation fra 2003. Åkerfeldt har også bandet Bloodbath som spiller en mer rendyrket death metal. Bloodbath slapp et glimrende album i 2008.

Anbefalt:
Bloodbath - The Fathomless Mastery (Peaceville Records cd 2008)
Opeth - Damnation (Music For Nations cd 2003)
Opeth - Watershed (Roadrunner Records cd/2lp 2008)


Orthodox

Doom trio fra Sevilla, Spania som slo ned som en liten bombe med debutalbumet Gran Poder i 2006. Tre lange spor med islagt dooooom fra det varme Andalusia. Originale arrangementer, milde partier med ambiente trekk vekslet med kaotiske rockeksplosjoner og en passe tungsindig vokal. Da bandet følgte opp med ambisiøse Amanecer en Puerta Oscura i 2007 var det virkelig grunn til å holde på horna. Her tok Orthodox musikken ut et eget univers. En vibb av Earth ca Hex blandet med freejazz/improv takter dominerer albumet og det er ikke før i det ni minutter lange avslutningssporet at hardcore doomfans får noe å sette tenna i. Uansett plasserer dette albumet bandet høyt oppe på "spennende å se hva de finner på neste gang" lista.

Anbefalt:
Orthodox - Gran Poder (Alone Records cd/lp 2006)
Orthodox - Amanecer en Puerta Oscura (Alone Records cd/lp 2007)


Pelican

Fin trupp fra Evanston, Illinois som har utviklet seg fra et doom terreng og mer over i et instrumentalt postrock/postmetall landskap. Har utgitt tre fulle album så langt, i tillegg kommer en rekke ep'er og splitutgivelser. Pelican holder seg i en sjanger som lett kan bli statisk og kjedelig, men klarer å unngå fellene og lager til tider dypt engasjerende rockmusikk.

Anbefalt:
Pelican - Australasia (Hydra Head cd/2lp 2003)
Pelican - The Fire in Our Throats Will Beckon the Thaw (Hydra Head cd/2lp 2005)
Pelican - City of Echoes (Hydra Head Records cd/lp 2007)


Peste Noire

Lo-fi konger med en bm som er infisert av alt fra found sounds til popmelodier, janglegitar og crustpunk. Resulatet er selvfølgelig et skrekkscenario for alle hi-fi freaks med "god" smak, men digg for oss som har vært ute i (svarte) skauen før. Peste Noire ble etablert i Avignon, Frankrike i 2001 og har forgreninger til band som Alcest og Amesoeurs.

Anbefalt:
Peste Noire - La Sanie des siècles - Panégyrique de la dégénérescence (De Profundis cd 2006)
Peste Noire - Mors Orbis Terrarum, Best of/Compilation (Self released 2xcassette/Debemur Morti Productions 2lp 2007)
Peste Noire - Folkfuck Folie (De Profundis cd 2007)