lørdag 13. juni 2009

Slengbukser (retro): Mainliner - Mainliner Sonic (Collapsar Records cd)



Betimelig reutgivelse av dette psykedeliske hyperrock albumet fra 1997.

Mainliner er en av og på trio som har holdt det gående siden starten av nittitallet. Bandet er noe av en japansk supergruppe med to av de mest profilerte japanske undergrunnsmusikerne i sin midte; bandet består av Makoto Kawabata (Acid Mothers Temple) på gitar, Nanjo Asahito (High Rise) på bass og Tatsuya Yoshida på trommer. Mainliner er en klassisk power trio som hamrer ut en gonzorock som fremstår som the dark side versjonen av Mc5 og Stooges. Musikken er således ikke spesielt nyskapende; det låter som en bastardisert punkversjon av protometall spilt med japansk (be)undring for vestlig syttitallsrock, dog fremført med et sykt driv og den totale hengivenhet til formen - nå skal det f...meg rockes hårdt.

Det er altså ikke musikken alene som gjør dette ekstraordinært, men la herrenes herjinger med instrumentene underlegges Nanjo Asahitos produksjon og vips du har et monster i henda. Asahitos syn på lyd er sær, sta og helt egenrådig. Han pisker opp en voldelig storm av fullstendig overstyrt produksjon - nei, du har ikke sprengt høytalerne dine - som tar Mainliner ut av en rockhistorisk setting og sender skiten over i avantgarde/kunstrock. Du har aldri hørt noe noe så overkjørt og hyperekstatisk før. Mainliner tar musikken helt ut av kontekst og skaper en nesten formløs, ren energi som spruter alle veier.

Mainliner Sonic var bandets andre offisielle album og leverer fem spor på en drøy halvtime. Galskapen er pakket inn av innledningen Mainliner Sonic og rundes av med Mainliner Sonic II.En drøy halvtime med dette er en solid dose. Jeg tror jeg lytter til noen folkreissues i kveld gitt...