mandag 1. juni 2009

Den nødvendige musikken del 10



Heather Leigh - Cuarto + Vocal Recordings (Wish Image cd-r 2002)

Cuarto + Vocal Recordings er Heather Leigh Murrays solodebut. Albumet snek seg ut i friheten en dag i juli 2002 og har siden vært en kjær følgesvenn på mine oppdagelsesferder i musikkens utmark.

Heather Leigh Murray har etter Cuarto + Vocal Recordings sluppet ytterligere fem album hvor hun dyrker sitt singulære uttrykk, hvor en vekselvarm, dronende uramericana der stemme-som-instrument smelter sammen med lapsteel, gitar og andre strengeinstrumenter. Noen ganger søkende og forsiktig som på Cuarto + Vocal Recordings, andre ganger stormende og nære et støykaos - sjekk f eks ut There's A Brunette Up In Tulsa That Cries For Me (Volcanic Tongue cd-r 2007). Uansett er alle hennes soloalbum vel verdt å ha. Også hennes arbeider sammen med Christina Carter i duoen Scorces er fremifrå; duoen slapp i fjor en av 2008s beste plater med dobbeltlp'en I Turn Into You (Not Not Fun Records). Heather var i en periode også med i salige Charalambides sammen med Christina Carter og hennes eksmann Tom Carter. De utgivelsene Heather var med på sendte gruppa temmelig langt ut på åkern, sjekk ut Unknown Spin (Kranky cd 2003) som et eksempel.

Cuarto + Vocal Recordings består av 4 spor uten tittel med en samlet spilletid på 51 min. Åpningssporet sklir ut en enkel akustisk figur som ligger under Heathers vokal et sted mellom dronende nynning og sang av tekst. Lys, dypt erotisk stemme av tyngende lengsel. Ufattelig vakkert over 22 og et halvt min.

Spor 2 er lenger ute med atonale akustiske strenger - slentrende varm improv ;skeivt og dronende, sigende mot avantgarde og fri improvisert musikk. Den ender med vokalimprov i enslig majestet, med sår sjel i fritt fall.

Spor 3 er som en ettertanke til de to første sporene med langt strekk av akustikk før vokalen kommer ordløst dryppende. Gitaren minner svært om tidlig akustisk Jandek ca 1980. Siste sporet er en kort aproposisk reise i den akkordfiguren som går gjennom hele albumet.

Du trenger Cuarto + Vocal Recordings.