tirsdag 6. januar 2009

Tyngre enn en veldig tung ting del sytten


Mastodon

Ord er overflødige. Mastodon er fra Atlanta, USA og startet opp i 1999. Mastodon er den store veloljede og skinnende metalmaskinen med total kontroll på virkemidler og hekt. Mastodon favner bredt; mot trad metal, prog og doom. Deres tre fullengdere så er alle klassikere. Jeg kjenner en mild skjelving i luftgitarhånden med tanke på deres kommende album.

Anbefalt:
Mastodon - Remission (Relapse cd 2002)
Mastodon - Leviathan (Relapse cd 2004)
Mastodon - Blood Mountain (Warner Music 2006)


Mayhem

Ved siden av The Residents og Les Rallizes Denudes tidenes mest myteomspunnede band. Og de holder ut! Fikk selveste Attila Csihar tilbake på vokal i 2004 og har laget to album etter dette, der særlig seneste slippet Ordo Ad Chao er mesterlig. Mayhem er sammen med Burzum og Darkthrone tidenes viktigste bm band og har en soleklar ond plass i historien om moderne metal. Etter hva jeg forstår består bandet i dag av Csihar, Hellhammer (Jan Axel Blomberg) og Necrobutcher (Jørn Stubberud), med hjelp av Morfeus på gitar i livesammenheng. Blasphemer (Rune Eriksen) gikk ut av gruppa i år etter å ha vært medlem siden 1994.

Anbefalt:
Mayhem - Deathcrush (Posercorpse Music ep 1987)
Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas (Deathlike Silence Productions lp 1994)
Mayhem - Ordo Ad Chao (Season Of Mist cd 2007)


Melvins

Melvins fra Aberdeen, Washington har holdt på siden 1983 og er et av de bandene som har hatt størst innflytelse på dagens metalindustri. Utviklet en Black Sabbathsk rifforama på kvart hastighet, iblandet avantgardistiske rampestreker og total punk/crust holdning. Denne formelen har de "forverret" i snart femogtyve år. Har også forsøkt seg på rene lydkonstruksjoner som f eks Colossus Of Destiny. Etter en periode på Atlantic Records ble de tatt under vingene av Mike Patton og hans selskap Ipecac. Har samarbeidet med blant andre Fantomas og Jello Biafra. Sentrale i gruppa har hele tiden vært Buzz Osborne (gitar, sang) og Dale Crower (trommer). Idag har de med seg duen Big Business på (mer) trommer og bass. Har en lang og kronglete diskografi og lager fortsatt fine plater, selv om jeg skal innrømme at mine Melvinsfavoritter er å finne blant det eldre materialet. Uansett: respekt.

Anbefalt:
Melvins - Ozma (Boner Records lp, 1989)
Melvins - Lysol (Boner Records cd 1992)
Melvins - Houdini (Atlantic Records cd 1993)
Melvins - Stoner Witch (Atlantic Records 1994)
Melvins - Colossus Of Destiny (Ipecac 2001)


Menace Ruine

Canadisk dronedoom duo med tung bm helning og sans for avantrock og neofolk. Duo med et kvinnelig og et mannlig medlem som har sluppet to album så langt. Originale og fengslende saker. Bandet er signet til Alien8 labelen og finner seg godt til rette her sammen med blant andre Nadja.

Anbefalt:
Menace Ruine - Cult Of Ruins (Alien8 cd 2008)
Menace Ruine - The Die Is Cast (Alien8 cd 2008)


Meshuggah

Svensk gruppe med (veldig) teknisk death metal på agendaen. Meshuggah startet opp i 1987 og har sluppet seks album. Bandet er en fryktinngytende metalmaskin med svimlende ferdigheter og et teknisk nivå av en annen verden. Litt for teknisk og "cleant" til tider? Uansett, godstogoverkjørende i sine beste stunder.

Anbefalt:
Meshuggah - Nothing (Nuclear Blast cd 2002)
Meshuggah - ObZen (Nuclear Blast cd 2008)


Monarch

Ultradoooom fra Frankrike, ledet av femme Emilie Bresson. Emilie fremstår som en mørk vakker alv og låter som om helvetes porter åpner seg når hun "synger". Monarchs varemerke er laange, superseige låter meditert frem over ett riff som sakte suger beinmargen ut av kroppen din. Du blir sittende igjen som en lallende idiot og vil bare ha enda mer; enda lengre låter, enda seigere riff. Monarchs doom står så å si stille. Ikke for de utålmodige.

Anbefalt:
Monarch - Dead Men Tell No Tales (Crucial Blast 2cd 2007)