tirsdag 27. januar 2009

Tyngre enn en veldig tung ting del tyve


Nile

Brutal og "teknisk " death metal med solid oppheng på egyptisk mytologi og historie. Bandet fra Sourh Carolina har holdt på siden 1993 og slapp sitt femte album i 2007. Nile har klart å sette en særpreget sound og mystikk på uttrykket som gjør at de skiller seg ut fra den gemene death metal hopen. Karl Sanders (gitar, vokal,keys) er bandets ubestridte leder og Nile er på de fleste vis hans prosjekt. Seneste albumet viste kanskje en viss stagnasjon og det skal bli spennende å se om Sanders klarer å ta Nile videre.

Anbefalt:
Nile - In Their Darkened Shrines (Relapsed cd 2002)
Nile - Annihilation Of The Wicked (Relapsed cd 2005)


Njiqahdda

Duo fra Iillinois bestående av / og _. Ok, det er dustete, men musikken...Njiqahdda (sannhetens disipler) har vært ualminnelig produktive siden starten i 2005 og har sluppet intet mindre enn åtte album på tre år. Njiqahddas musikk er en original bm med tunge skyer av psykedelia og ambiente dronestemninger over langstrakte låter. Har blitt omtalt som metalvarianten av Philip Jeck og det er kanskje ingen dårlig sammenligning. Det tar tid å komme inn i Njiqahddas musikk, den kan virke ekskluderende voldsom og overkjørende ved første ørelytt. Men som mye annet vinner den seg over tid og plutselig sitter du i garnet. Njiqahdda er et av de beste og mest lovende nye avantmetal bandene der ute. Samme besetning har også dark ambient prosjektet Njiijn.

Anbefalt:
Njiqahdda - IntsNjiVerfatu ((Njiijn Arts Productions cd-r 2008)
Njiqahdda - Nji.Njiijn.Njiiijn. (Pagan Flames cd 2008)


Nortt

En manns prosjekt fra Odense, Danmark(!) som selv karakteriserer musikken sin godt; Pure Depressive Black Funeral Doom Metal. Har holdt på siden midt på nittitallet men slapp første albumet først i 2003 og har etter det sluppet to album til, i tillegg til en split med Xasthur i 2004. Seneste albumet Galgenfrist er tett på å være en klassiker. Her har Nortt fjernet seg fra enhver Bm klisje og tilbake står en sakte, dirrende minimal funeraldoom som er bevegende mørk og vakker. Et varig verk som trekker deg inn i det svarte med en sørgmodig, bestemt mine. Det er deilig å være ond i Danmark.

Anbefalt:
Nortt - Ligfærd (Total Holocaust Records cd 2005)
Nortt - Galgenfrist (Avantgarde Music cd 2008)


Nuit Noire

New wave forest black metal ? Tror det er en passe dårlig beskrivelse av det rabalderet som utgytes av denne franske gruppa. Punkete spisse gitarer med full diskant settes opp mot bm effekter og kjellerproduksjon med tekster om alver (!). Nuit Noire har sluppet tre album, i tillegg kommer diverse splitutgivelser, singler und so weiter. Gode popelementer og stadig større innslag av pønkrock gjør at gruppa burde falle i smak hos andre enn bm-hoder også.

Anbefalt:
Nuit Noire - Lunar Deflagration (Creations Of The Night cd 2004)
Nuit Noire - Infantile Espieglery (Todestrieb Records cd 2006)
Nuit Noire - Fantomatic Plenitude (Armageddon Records cd 2008)


Offerblod

Svensk christian unblack metal. Med andre ord bm av sorteste sort med hyllest til han der oppe. Tre medlemmer hvorav to er "hemmelige" og vokal besørges av Karg. Musikken er helt ute på vidotta med super no-fi produksjon, buzz og BUZZ, hiss og diskant. Deilig.

Anbefalt:
Offerblod - Offerbold (E.E.E. Recordings cd-r 2008)


Old Man Gloom

"Supergruppe" ledet av Aaron Turner fra Isis hvor han har med seg flinke folk fra blant annet Converge og Cave In. Med andre ord en våt drøm for tilhengere av tung rock litt utenfor den brede sti. Sammen lager herrene en oppfinnsom, tung rockmusikk med inspirasjon fra sludge/doom, hardcore, poprock og freerock. Old Man Gloom har ikke sluppet nytt materiale siden 2004, men er etter sigende ikke oppløst.

Anbefalt:
Old Man Gloom - Seminar II: The Holy Rites Of Primitivism Regressionism (Trust No One Recordings cd 2002)
Old Man Gloom - Seminar III: Zozobra (The Magic Bullet cd 2003)
Old Man Gloom - Christmas (Tortuga cd 2004)