onsdag 14. januar 2009

Slengbukser (retro)

To ferske reutgivelser som dine ører fortjener. To soleklare "must-haves" fra Japan.


Nord - Ego Trip (PCP Records lp)

Nord er en gruppe smått legendariske, japanske undergrunnshelter som slapp tre lp'er i perioden 1981 til 1985. Ego Trip er deres tredje og siste utgivelse. Nords utgivelser har vært svært vanskelig tilgjengelige og har blitt visket intenst om blant seriøse undergrunnshipstere med tung industri/Broken Flag og Japan helning. Undertegnede er den lykkelige innehaver av et original ex av den klassiske første lp'en som ble utgitt på Pinakotheka Records labelen, som også slapp Keiji Hainos solodebut Watashi Dake. Andre (LSD)og tredje (Ego Trip) lp'en har jeg bare kunnet nyte via et par bootleg cder som kom meg i hende for noen år siden.

Det er uansett godt å ha Ego Trip tilgjengelig på vinyl, nyutgivelsen på PcP Records gjør alt rett med rekonstruert originalcover med sort sandpapir. Digg.

Ego Trip en intens og insisterende synth trip over lange flater, med en minimalistisk bevegelse og truende stemning av undergang og mørk åttitallsfryd over bomben. Musikken har tunge, mørke skyer med varm luft hengende over seg, og trykket fra den repeterende beaten eksploderer i psykedeliske regnbuer ved den minste berøring og endring. Musikken er instrumental og kan minne om Suicide med svært god tid minus Alan Vega. Throbbing Gristle kan også være en referanse; dog mer i stemning og djevelskap enn musikalsk uttrykk.

Ego Trip er like god i dag som den gang da. Ego Trip er en helt ute av tiden og står og dirrer som den synthpsykedeliske klassikeren den er.

Lytt også til:
Nord - Nord (Pinakotheka Records lp)
Diverse Artister - Broken Flag 82-86 (Vinyl On Demand 5xlp Box)
Suicide - Suicide (Red Star Records lp/2xcd-reissue)



Akira Ishikawa & Count Buffalo - Uganda (Tiliqua cd)

Denne var ute på vinyl på salige Shadoks for noen år siden og var vel tilgjengelig i ca åtte sekunder den gangen. Fikk du ikke rasket til deg et ex av denne vinyldingsen da bør du kaste deg over denne supre reutgivelsen ca nå. Uganda kommer i en snæsen boks og med innhold som står i stil; den kresne japanske labelen Tiliqua leverer alltid varene!

Uganda ble opprinnelig sluppet i 1972 av den merkelige konstellasjonen Akira Ishikawa & Count Buffalo. Akira Ishikawa var jazztrommeslageren som ble totalt hektet på afrikansk musikk. Etter et besøk på det afrikanske kontinentet hvor han spilte og koste seg med lokale musikere reiste han tilbake til Japan og "nailed his masterpiece". Han dro med seg et kremlag av musikere i studio og spadde opp Uganda; en perkusjonstung odysse`og tenkning over afrikanske rytmerier med heavy, godt utviklet gitaronani og chantvokal i drøye strekk. Uganda er et typisk tidlig syttitallsverk med full hippiesleng. Musikken er syrete, rytmefet og dundrende gitarfunky as chic. Uganda er et mesterverk fra den gangen rock var rock (ca 66 - 74) - alt var mulig! Albumet er lite preget av den typiske privatepressistiske amatørisme - dette er flinke folk med kontroll.

Gitarspillet leveres av ingen ringere enn Kimio Mizutani, syrefuzz gitarist extraordinaire. Mizutani er kjent fra soloplater og ikke minst de to klassiske prosjektene Love Live Life + 1 og People.

Uganda består av fire spor. Hverken før eller siden har tunge afrikanske trommejams vært kombinert mer effektivt med den vestlige rockgitartradisjonen. Og det selvsagt av en gjeng japanere...

Uganda er første utgivelse i Tiliquas nye serie med reutgivelser av obskur japansk psykedelia fra perioden 1969 til 1978. Hjelpe meg, hvor fett kan det bli?

Lytt også til:
People - Ceremony-Buddha Meets Rock (Teichiku lp 1971)
Love Live Life + 1 - Love Will Make A Better You (lp 1971)
Magical Power Mako - Super Record (Polydor lp 1975)