mandag 19. januar 2009

Tyngre enn en veldig tung ting del nitten


Nadja
Hovedprosjektet til Aidan Baker (gitar, piano, treblåsere, synth, trommer, trommeprogrammering) som sammen med sin bedre halvdel Leah Buckareff (bass, sang) dyrker frem en ambient drone doom over en haug utgivelser. Nadja har fått kritikk for å være vel langstrakte og gjentagende, men det skyldes overfladisk lytting. Musikken er tung og likevel detaljrik, vakker uten å være banal og hektende uten å bade i klisjeer. Nadja er vellyd også for proggere og noiseniks som trenger en "hvil".

Anbefalt:
Nadja - Skin Turns To Glass (NOTHingness cd 2003)
Nadja - Radience Of Shadows (Alien( cd2007/2lp Conspiracy 2008)
Nadja - Desires In Uneasiness (Crucial Blast cd 2008)


Nahlvar
Prosjekt fra de fiffige herrene i Have A Nice Life (gloom-goth av saftig kaliber) hvor bm blandes med noise og det oppstår et helt særegent uttrykk. Tenk deg krass bm med begravd vokal, ta bort trommer og bass og legg musikken opp på hverandre i lag på lag. Ut av dette spruter en kakafoni av dronende støy med minner om bm taktikk og uttrykk. Ikke for de lettskremte!

Anbefalt:
Nahlvar - Nahlvar (Enemies List cd 2008)


Nav
Selv om K håpet i det lengste er ikke bandet oppkalt etter den tidligere arbeidsgiver. Nav er en bm duo fra Murmansk som spytter ut hatfull gruff, noe russerne faktisk har fått godt tak på etterhvert. Izbor (trommer, gitar, vokal) er hovedmannen og han er også med i superondingene i Old Wainds. Nav er mindre old kvlt bm enn Old Wainds og blander inn en god dose klassisk speed metal og tradisjonell metallisk rifforama.

Anbefalt:
Nav - Halls Of Death (Assault Records cd 2004)
Nav - The Wolf Sun (Forever Plagued cd 2008)


Necrofrost
Sammen med Dead Reptile Shrine kanskje klodens mest absurde bm band. No-fi, tapehiss, ramlende trommer av kassekvalitet, urkaldt og djevelsk hektende. Og for noen titler; hva med Bloodstorms Voktes Over Hytrunghas Dunkle Necrotroner? Denne tyske truppen (fra Bavaria må vite) lagde to klassikere i 2000 og 2001 før de slo til med ny plate i høst (som jeg ikke har fått lagt vantene på enda desverre). Syk musikk for åpne sjeler med dumbo ører og helning mot alt som er feil og vrengt.Og det har du, ikke sant?

Anbefalt:
Necrofrost - In A Misty Soar And On Its Swampy Floor (Total Holocaust cd 2000)
Necrofrost - Bloodstorms Voktes Over Hytrunghas Dunkle Necrotroner (Total Holocaust cd 2001)


Nekrasov
Nok en artist som blander noise og bm. Bob Nekrasov fra Australia står for all lyd og lager en lydgrøt som lever i bm og støtter seg på støyens virkemidler. Nekrasov er mer atmosfæriske enn Nahlvar. Metallisk crunch og dronedoom blandes med støy og ambiente trekk.

Anbefalt:
Nekrasov - In To The No-Man's Sphere Of The Ancient Days (Exotic Corpse cd 2007)
Nekrasov - The Form Of Thought From Beast (Exotic Corpse cd 2008)


Neurosis
Neurosis fra Oakland, California har gjennom tre og tyve år utviklet seg fra å være et hardcore punkband til å bli et tungt, progressivt metalmonster. Bandets tiende album Given To The Rising fra 2007 er en tilbakevending til blyriff og tyngde, der de foregående utgivelser hadde sluppet litt lys inn i hula. Neurosis er langsomme, seige og tidvis massivt pompøstprogressive; de skjærer deg opp med lange presise snitt. Neurosis er sammen med Isis kongene av postrockmetal.

Anbefalt:
Neurosis - Souls At Zero (Alternative Tentacles cd 1992)
Neurosis - Enemies Of The Sun (Alternative Tentacles cd 1993)
Neurosis - The Eye Of Every Storm (Neurot cd 2004)
Neurosis - Given To The Rising (Neurot cd 2007)