lørdag 31. januar 2009

Slengbukser (retro) - Flipper spesial


Flipper - Generic Flipper (Water cd 2008)
Flipper - Gone Fishin' (Water cd 2008)
Flipper - Public Flipper Limited (Water cd 2008)
Flipper - Sex Bomb Baby ! (Water cd 2008)


Det legendariske bandet Flippers utgivelser fra gullperioden 1980 - 1985 er nå gjenutgitt i fine remasterede utgaver på den kresne labelen Water.

Flipper gjorde sine første sprell i 1979 og var et spesielt band på punkscenen i San Francisco. Flipper spilte på ingen måte hardcorepunk, heller en slow tjuktflytende og slamrende artrock med remjende vokal med dødsforaktende punkholdning og et suverent forhold til mangel på tekniske ferdigheter, her ble veien til mens man sjanglet. Bandet ble likevel satt i bås med resten av hardcorescenen på grunn av sin utvilsomme appell til dets publikum med sin rånete, narkofiserte tekster, uvørne utseende og gjennomførte outsiderholdning. Flipper har inspirert tonnevis av band; Kurt Cobain var stor fan og Melvins har gjort flere Flippercovere. Ja, Melvins største øyeblikk er faktisk coverversjonen av Flippers Sacrifice (fra Flippers andre album Gone Fishin') på klassikeren Lysol.

Etter at vokalist og originalmedlem Ricky Williams ble sparket fra bandet før de hadde spilt inn noe som helst (han ble ansett som for ustabil og "rotete" til å være i bandet - litt av en prestasjon) ble den klassiske Flipperbesetningen sementert; Bruce Loose (vokal, bass), Ted Falconi (gitar), Steve DePace (trommer) og Will Shatter (bass, vokal). Denne gjengen skulle holde sammen helt til Shatter døde av en heroinoverdose i desember 1987. Det ble også slutten på Flipper i første omgang.

Water solide trackrecord for gjenutgivelser ivaretas godt på disse fire utgivelsene. God, remastret lyd, med fine booklets og essays. Bandets to første studioalbum er nyutgitt (Flipper kom sammen igjen og slapp et "ok" album på Def American i 1993), i tillegg får vi singelsamleren Sex Bomb Baby! og dobbelt cd'en Public Flipper Limited Live 1980 - 1985.

Etter noen singelutgivelser slapp Flipper sitt debutalbum i 1982. Generic Flipper er en kantete amalgan av postpunk, artrock og punksnert med sitt sinte og seige sound. Grumsete produksjonsverdier og slitesterke, varige låter som trenger seg vei inn i hjernen din. Høydepunktet er Flippers store anthem Sex Bomb Baby. En nesten åtte minutter lang dronende , grinete rockklassiker med en minimalistisk tekst begrenset til en evig gjentagelse av linjen "She's a sex bomb, my baby, yeah". Sex Bomb Baby har en ultrahektende og sløy melodiføring og låten står igjen som en av åttitallets store rockklassikere og Generic Flipper er en klassisk rock lp.

I 1984 var Flipper klare med oppfølgeren Gone Fishin'. Gone Fishin's cover består av bilder av bandets turnebuss (som også var bosted for Ted Falconi når bandet ikke var på turne). Gone Fishin har ikke det klassikerstempelet som Generic Flipper men er like god i mine ører. Gone Fishin' har rensket opp litt i lydkaoset fra debuten og er i det hele tatt litt mer raffinert og "in tune", vel og merke etter Flipperstandard, alt er relativt! Produksjonen er klarere og tyngre og lydbildet krydres med piano, blåsere og andre instrumenter. Musikken har tatt flere skritt ut av slammeret og er i enda større grad påvirket av artrock ala San Francisco sent syttitall/tidlig åttitall - tenk Chrome. Residents, Tuxedomoon). Tidligere nevnte Sacrifice er et høydepunkt, det samme er det snurrende, mørke åpningsporet The Light, The Sound. Men alle åtte spor holder godt og også Gone Fishin' har sin naturlige plass i enhver kresen musikksamling.

Den doble livesamleren Public Flipper Limited 1980 - 1985 kom opprinnelig ut i 1986 og gir oss femten gode eksempler på Flipper som liveband. Den overraskende gode lyden gir oss et flott dokument over det legendariske livebandet Flipper. God negativnevrotisk narkostemning tvers igjennom. Tittelen er forøvrig en takk for sist til Johnny Lydon/Rottens tyveri av coverkonseptet fra Generic Flipper på sitt Public Image Limited lp Album.

Sex Bomb Baby! er en samling av bandets singler og er kanskje den av disse fire utgivelsene du trenger minst. Du får alternative versjoner av blant annet Sex Bomb og Ever (fra Generic) og en liveversjon av Sacrifice som er god å ha, men også endel "morsomme" spor som bærer preg av en noe raus omgang med rusmidler.

Flipper spilte inn et album i 2008 med Krist Novoselic (Nirvana) på bass men er fortsatt på leit etter en label som vil gi det ut. Kanskje like greit at dette ikke blir utgitt?

Uansett, Generic Flipper og Gone Fishin' er nødvendige, livesamlingen er fin å ha for fans og noen av oss "må" også ha singelsamlingen.

"She's a sex bomb, my baby, yeah".