onsdag 29. april 2009

The No-Neck Blues Band - At 6am We Become The Police (Locust LP)



The No-Neck Blues Band ga ut sin første LP i 1995 og har siden den gang sluppet mer enn 15 album. Bandet startet opp i downtown NYC og har siden slutten av nittitallet hatt base i Harlem. The No-Neck Blues Band er et american primitive/improv storband som på sine tidlige utgivelser etablerte en friform tilnærming til grunnleggende amerikanske musikkformer og dyrket frem lange gripende strekk av improvisert musikk med hode både i skyene og i fuktig jord. I sannhet noe for seg selv. Bandet fikk tidlig en fan i selveste John Fahey, som kjente igjen en stabel åndsfrender når han hørte dem. Han ga sågar ut deres album Sticks And Stones May Break My Bones But Names Will Never Hurt Me på sin Revenant label i 2001.

The No-Neck Blues Band består i dag av Keith Connolly, Matt Heyner, Jason Meagher, Michiko, Pat Murano, Dave Nuss og Dave Shuford. Den observante undergrunnshipster kjenner selvsagt igjen mange av disse navnene også fra andre prosjekter, disse folka er nemlig svært aktive - jeg nevner i fleng band som Angelblood, Eye Contact, Izititiz, K. Salvatore, Enos Slaughter, Suntanama, Egypt is the Magick #, Test, Coach Fingers, Under Satan's Sun og ikke minst det herlige americana bandet D. Charles Speer.

Siden oppstarten har bandet sakte men sikkert utviklet seg mot en mer perkusjonstung musikk med betydelig hekt og nesten krautrocksk tilnærming til rytmer i evig loop (bandet spilte sågar inn et album sammen med krautworldheltene Embryo i 2006, den fine Embryonnck). Med andre ord mindre av de halsbrekkende, lange fri-som-fuglen stykkene som tok seg god tid og gikk langt ut, før bandet på mirakuløst vis tok deg både "dit" og hjem igjen, og mer av et rockbasert groove.


Hva får vi så på At 6am We Become The Police ? Jammen om vi ikke får opptak fra No-Necks tidlige periode, musikken er innspilt i tidsrommer 1995 til 1997 i bandets første øvingslokale i 195 Chrystie St. NYC.

Deler av dette materialet ble spilt inn for Harmony Korines Gummo soundtrack som aldri ble utgitt. Videre får vi utdrag av bandets første sessions med Butoh prinsesse Michiko Takahachi, som umiddelbart ble fast medlem av bandet etter sine første opptredner med gutta.

At 6am We Become The Police er soundtracket til en film om The No-Neck Blues Band. Filmen regisseres av Adam Egypt Mortimer og vil ha samme navn som lp'en.

Det musikalske innholdet er vintage første-periode No-Neck. Lange, fengende og fengslende strekk av akustiske instrumenter og perkusjon baksende med alle mulig inntrykk og uttrykk. En gjeng musikere som føler seg frem med fin effekt, "sjelelig" tilnærming og null stress. Musikk man kan høre mange ganger uten å fange fullt og helt. Og det er vel heller ikke poenget; dropp jeg-må-forstå holdningen og la deg gripe og se musikken vokse seg stor og sterk. I denne perioden var The No-Neck Blues Band er fritt orkester langt der ute i et forblåst americana landskap med svære, åpne stepper og magik i luften.

Deilig å ha denne i hus.

Et av The No-Neck Blues Bands beste album.

Lytt også til:
The No-Neck Blues Band - Letters From The Earth (1998, SER/Sound@One,
The No-Neck Blues Band - Sticks And Stones May Break My Bones But Names Will Never Hurt Me (2001, Revenant
The No-Neck Blues Band - Intonomancy (2002, Sound@One)
The No-Neck Blues Band - Qvaris (2005, 5RC)