fredag 3. april 2009

r millis - 120 (Etude cd)



Ny cd fra Climax Golden Twin og mångsyslare Robert Millis.

Rober Millis har sammen med Jeffrey Taylor vært sentralt medlem i Seattle bandet Climax Golden Twins siden starten i 1994. Bandet har en lang og fin rekke utgivelser hvor de beveger seg over store deler av undergrunnsrockens pallet; avantrock, skumle filmsoundtracks, droner, nærstøyopplevelser, improv - you name it. Ved siden av innsatsen i Climax Golden Twins har Millis hatt en rekke andre interesser og prosjekter. Mannen er en lidenskaplig samler av 78 plater, ivrig field recorder med fokus på insekter, frosker og fugler (fin kombo?!), globetrotter med opptaksustyr for Sublime Frequencies og ikke minst deltager som musiker og produsent på en haug prosjekter. Han har blant annet vært tett på Sun City Girls gjennom mange år. Av de beste og mest nødvendige utgivelsene han har hatt kleptopølsene borti i det siste nevnes spesielt den flotte samlingen med 78 plater over to cd'er på Victrola Favorites og ikke minst den heidundrende avantrock gruppa AFCGT.

120 har tidligere vært ute på en limitert cd-r og er nå tilgjengelig på cd fra den canadiske labelen Etude. 120 er en miks av field recordings, utdrag av elementer fra 78 plater og dronetaktikk smurt sammen over fire spor til en lettlytterlig miks. Millis benytter gitarer i loop, glass harmonika og bjeller til å skape lange, glinsende flater av stemning. Han faller ikke i dronefellen og blir kjedelig/likegyldig, men klarer å holde stemningen og ikke minst interessen oppe stort sett hele veien (digresjon: enhver dust tror det er mulig å konstruere droner om dagen - du trenger ikke instrumenter, ikke talent, ikke ideer, ingenting - bare la det løpe en repeterende tonestrøm, vips så er dronen på plass. Så vanvittig feil kan man ta; droner er kunst og vanskelig oppnåelig. Her må det ryddes opp!).

Åpningsporet 40s is not good innledes som en audioverite før et et vakkert, lett temperert tema ala krautbliss overtar og sender musikken ut av tid og rom. Deretter følger all balled up som er lenger ute på jordet; tempelmusikk fra Thailand koker under vinylkrakling før opptak av insekter tar over mens en dronestruktur sakte tar plass i lydbildet. Deretter følger suspended som har mer av en tradisjonell dronetilnærming. Millis viser her frem sine evner til å skape en spacetripp fullt på høyde med krautromfarere som Klaus Schulze ca 1975.

Musikken kan bitvis minne om det Mark McGuire (Emeralds) gjør på sine soloting, ikke minst på siste sporet charcoal twins, hvor en samtale mellom to herrer i lett kranglete modus bades i støysendinger fra en am-radio før det hele tas over av akustisk og elektrisk gitar i et nær-americana land. Super avslutning på en plate som vokser på deg.

Lytt også til :
Climax Golden Twins - 5 Cents A Piece (Abduction LP)
Diverse Artister - Victrola Favorites (Dust To Digital Bok + 2CD)
Mark McGuire - Let Us Be The Way We Were (Wagon CD-R)
Climax Golden Twins - Climax Golden Twins (The Rock Album) (Fire Breathing Turtle CD)
Philip Jeck - Sand (Touch CD)
AFCGT (A Frames + Climax Golden Twins) - AFCGT (A Frames + Climax Golden Twins) (Uzu LP)