mandag 10. august 2009

Alarm! spalten for urolig musikk

Ny runde med urolige plater. Hvor skal dette ende ?


Vi begynner med Endless Humiliation og deres My Wife Is Willing (Double Decker lp). Her avslører tittel og bandnavn innholdet. My Wife Is Willing er et stykke noiserock mot full nedsmelting. En rockbasert innsnirkling av noiseattack med stil(istisk) vreng og ul mot månen. De har hørt Hijokaidan. De har hørt Black Sabbath. De har hørt The Dead C. Samtidig. Lyden velter ut som en knurrende, leivrengt galskap. Og med mer "substans" enn den jevne bråkmaker. En sjeleknuser av rang. Stig inn på eget ansvar!


Det fortsetter å regne nye utgivelser fra Jandek, denne utkomne sønn av loner/avant sirkling. Er vi snart oppe i 80 album siden 1978 ? Etter at Sterling begynte å opptre live i diverse konstellasjoner har det også kommet en rekke fine live album og dvd'er. Ofte med et oppsett og innhold som avviker sterkt fra mannens studioinnspillinger; ikke mye planking av studiostoff her nei. Helsinki Saturday (Corwood cd) smetter fint på plass i den store Jandek-kanon. Albumet inneholder et opptak fra Gloria Kulttuuriareena i Helsinki 19 november 2005. Vi får ett timelangt instrumentalspor - Sleeping In The Dawn - med snirklende piano og litt harpe. En messe og meditasjon; et sakte snurrende hjul av Satieinspirert grubling og undring; lav hekt men tiltrekkende. Synkende improvisasjoner over levd liv. Denne kan du roe deg ned til. Varig lyd.


I den voldsomme strømmen av kassetter og cd-rs fra Skatersmedlemmene Spencer Clark og James Ferraros diverse soloprosjekter er det mildt sagt lett å miste oversikten. Det er derfor noe håndfast og mer begripelig ved de reutgivelsene som etterhvert har begynt å tyte frem på vinyl. Black Joker - Watch Out! (Olde English Spelling Bee lp) er en remasteret vinyl utgave av en kassett opprinnelig utgitt i et mikroopplag i forbindelse med Clarks liveritualer i Europa i fjor. Black Joker er er at av Spencer Clarks alteregos og fremstår som en bror av de mer profilerte aliaser Vodka Soap og Monopoly Child.

Black Joker låter som en del av Skaters universet; en gamelansk dronereise med hissig og hissende perkusjon pakket i elektronikk-på-vei-mot-kosmos-blipp og brutale kutt og endring av tempo og tid - en helhet med egenartede deler ? Musikken er ekstatisk dronende og singulær- ingen er som Skaters og deres prosjekter. Lyden har hatt godt av en ørliten opprenskning og fjerning av tapehiss, uten at den originale kassettens no-fi magi har gått tapt på veien. Clark er flink med ulyd. For total forvirring og opphisselse bør du lese Skaters venn Charles Berlitz linernotes.


Og så over til noe helt annet - Fenriz godkjent dubstep; Clubroot - Clubroot (LoDubs cd). Dette er mitt første møte med Clubroot og det fenger. Clubroot sprer en svalt industriell dubstep med tung puls og lavt skydekke. En flimrende melodisitet under lag på lag av underkjølt regnende nestendroner. Massiv bass skaper drømmer og ikke dans her. Synth bygger musikken like mye inn som ut og skaper en svellende nestenpompøs stemning. Denne brenner sent på kvelden og tar deg undrende gjennom mørke kvelder i munkekappe. Se hjernen din vokse. Og den mektige mann Fenriz (Darkhtrone) liker dette. Hva mer kan vi forlange ?


Puffy Areolas - Harrigan’s Blues: OK Pussyface, It’s Your Move (Pizza Night 2xC30 Cassette) går den supre label Pizza Night utenfor sin vel opptrukne sti av moderne krautsynthbliss (servert av diverse konsellasjoner av Emeraldsklanen med venner) og tar steget ned i en suppe av stygg og ilter undergrunnsrock - jammende sådan. Puffy Areolas består av headpuffy Damon med hjelp av bassist Duffy, Steve Newton på vokal og Emeraldsdude John Elliot på synths. Disse lystige menn har knadd frem en rockgunk på firespors opptager som gjør ord som lo-fi, garage psych og scum helt relevante. Her slamres det i klassisk amerikansk undergrunnstil. Og det med den kjeller/hjemmelagde lyden vi alle lever for. Liker du rock som kjellerrock så liker du denne. Se opp for en kommende lp på Siltbreeze som etter sigende har en gjesteopptreden fra legendariske Raven (du har hans klassiske Back To Ohio Blues lp ikke sant?).