fredag 7. august 2009

Den nødvendige musikken del 12


Jaques Berrocal, Dominique Coster, Roger Ferlet - Musiq Musik (Futura lp 1973, reutgitt på cd av Fractal)

Musiq Musik er debutplaten til den smått legendariske avantsysleren Jaques Berrocal, utgitt på den svært samleverdige labelen Futura. Berrocal ga ut noen sære, fine soloutgivelser på syttitallet og etablerte etterhvert det frie og ville ensemblet Catalogue. Mannen har også en tilknytning til Nurse With Wound myten; han figurerer på den notoriske Nurse With Wound listen og er faktisk med på det andre Nurse albumet. På To The Quiet Men from a Tiny Girl er Berrocal titulert som special guest og spiller tibetansk oboe, pockettrompet og konkylie. Berrocals opplevelse av denne innspillingen er forresten fornøyelig lesning, selv en fransk fritenker og sertifisert galning ble sjokkert over mengdene med illegale substanser som ble konsumert i studio.

Musiq Musik er i sin helhet komponert av Berrocal og består av fire spor over en drøy halvtime. Albumet ble spilt inn i 1971 og 1972 og er den første lyddokumentasjonen av Berrocal's Musik Ensemble, selv om albumet er kreditert Berrocal, Coster og Ferlet. Musikken bærer de kjennetegn som skulle prege Berrocals musikalske virke i de kommende årene; en smul blanding av free jazz, gamelan og etniske elementer filtrert gjennom den europeiske improv og avant skolen som vokste seg stor og sterk fra slutten av sekstitallet. De tre musikerne spiller en hel stabel instrumenter, inkludert trompet, trombone, kornett, diverse perkusjon rog en stabel instrumenter fra midtøsten. Dessuten spilles det på ballonger og eksplosiver - det smeller godt her og der...

Musikken er intens, flytende og vilter, uten å være kavete. Den fremstår romslig, nyskjerrig og underlig tiltrekkende i sin kompromissløse og humørfylte vandring i ullent terreng.

Førstesporet Pièces à Lanam og den påfølgende Leïla Concerto er skrudd , europeisk "komponert" musikk med stor sjarm. Anonymous og Cryptea er friere, mer improvisert ? Jeg elsker innledningen på Anonymous hvor musikerene roper ut Musiq! etter tur før en stiv trompet tar lydbildet. Utrolig flott musikk.

Musiq Musik er en klassisk europeisk avantgarde/improv skive. Du trenger den.