torsdag 12. mars 2009

3 x Keiji Haino


Keiji Haino - Koitsukara Usetaitameno Hakarigoto (PSF cd)
Keiji Haino/Masataka Fujikake Duo - Keiji Haino/Masataka Fujikake Duo (Full Design Records cd)
Sanhedrin - Sun Head Ring (Breathing Bass Records cd)


Tre nye album fra Keiji Haino som alle fortjener oppmerksomhet.

Keiji Haino er en av de mest særpregede og enestående artistene på denne kloden og har siden han startet opp på syttitallet sluppet en ufattelig mengde musikk i solo, duo og gruppeformat. Oppmerksomhet utenfor Japan fikk han vel først i forbindelse med at de to første Fushitsusha dobbeltcd'ene (Fushitsusha - Untitled (PSF PSFD-3/4 og Fushitsusha - Untitled (PSF PSFD-15/16 2xcd) ble sluppet rundt 1990. Avanthoder og undergrunnsrockere over hele verden satte urteteen i halsen da de disse monstrene dukket opp fra intet. To mektige, blytunge og superintense rockutgivelser som presenterte en sorte hull tilnærming til rock-spilt-som-psykedelisk-free-improv-og-hei-jada-jeg-liker-også-tungrock verden ikke har sett maken til hverken før eller siden.

Keiji Hainos signatur er en tilnærming til musikk som en meditativ reise og til tider undrende botsøvelse over verdens tilstand. Han er en urolig sjel og søker effekter av stillhet, av full utladning gjennom improv og gjennom duo og trio spill med sjelevenner. Keiji Haino er gitarist og sanger, men har også forsket på slagverk, theremin, elektronikk og hurdy-gurdy gjennom diverse soloutgivelser opp gjennom årene. Han er svært produktiv og du kan alltid regne med en fire, fem gode utgivelser fra mannen pr år.

I løpet av de siste ukene har tre nye titler med vår mann nådd postkassa og derfra strake veien inn i undertegnedes skalle.

Keiji Haino - Koitsukara Usetaitameno Hakarigoto (PSF cd) er en solo cd hvor Haino spiller elektrisk hurdy-gurdy i en fortsettelse av sine undersøkelser om dette særegne strengeinstrumentets muligheter; en slags oppfølger til The 21st Century Hard-Y-Guide-Y Man (PSF cd) fra noen år tilbake. Koitsukara Usetaitameno Hakarigoto består av fem spor som byr på en elektrisk, dronende musikk som tar tak i instrumentets tradisjonelle tone og forsterker og spisser dette mot en slags sorte droner med ristende, gistrende strenger. Musikken er skarp, kompromissløst drivende og ganske tungt tilgjengelig. Dette albumet trenger en tålmodig og hengiven lytter som vil få betalt etter gjentatt lytting. Da åpner musikken seg og avslører små melodistubber som tyter frem i lydbildet som sammen med hektende tema gjør denne utgivelsen til en god venn.

Keiji Haino/Masataka Fujikake Duo - Keiji Haino/Masataka Fujikake Duo (Full Design Records cd) er en helt annen skål. Albumet er samlet sammen fra diverse live show i 2005. Her rockes det løs med Haino på gitar, kantele og vokal mens Fujikake slår trommer. Gjennom sitt rett frem rockbeatspill jager Fujikake Haino inn på rocktoget og det serveres en rifftung og kraftfull avantrock forankret i Fushitsushas streitere øyblikk (tenkt første dobbeltcd'en). Musikken er svært hektende og kanskje det mest umiddelbare for utrente ører som ønsker å liste seg inn i Hainos unike verden. Gitarspillet løftes og strekkes gjennom utstrakt bruk av pedaler og loops som sammen med en lavmælt "langt der borte står jeg og hvisker"-vokal og aparte brudd med tung feedbackdyrking skaper et nydelig album. Årets rockplate kom tidlig i år!

Sanhedrin - Sun Head Ring (Breathing Bass Records cd) er det andre albumet fra denne powertrioen og supergruppa bestående av Keiji Haino på gitar og vokal, Mitsuru Nasuno på bass og Tatsuya Yoshida (Ruins/Musica Transonic)på trommer. Også på denne utgivelsen er det Haino på rocker'n som dominerer. Vanvittig gitarspill vekslende mellom solospill og rytme som gjør alt det kan for å rive fra hverandre et ganske bastant rytmespill fra Nasuno og Yoshida. Uttrykket er hakket villere, mer kantete og friform enn på Haino/Fujikake cd'en og dette gjør ikke musikken mindre hektende for å si det sånn. Albumet er intenst oppfinnsomt og fremoverlent hele veien; gitarspillet kastes ut i Hainokosmos og spretter tilbake mot rytmeseksjonen i gedigent samspill. Fantastiske musikere som ikke briefer men bare spiller tar det hele hjem. Årets rockplate # 2 kom tidlig i år!