mandag 2. mars 2009

Slengbukser (retro) : The Shadow Ring - Life Review (1993-2003) (Kye 2xcd)



Flott dobbel cd utgivelse med over ethundreogfemti minutters musikk fra det unike, sære og hyperengelske bandet The Shadow Ring.

Trioen Graham Lambkin, Darren Harris og Tim Goss realiserte sin plan med suveren forakt for musikalske konvensjoner (Lambkin og Harris hadde ikke tatt i et musikkinstrument før de bestemte seg for å spille inn debutalbumet), og i en periode over drøye ti år snek gruppa ut en fin kanon med urengelsk, diy-avantgardistisk musikk i glidning fra akustisk spilt naivisme til en endestasjon hvor iskald elektronikk har overtatt. Alt underlagt en stiv, intellektuell, nesten highbrow/stiff upper lip resitering av snodige tekster. På mange vis er The Fall et referansepunkt, selv om det musikalsk er milevis mellom de to bandene så er det en felles insisterende, sta estetikk av det monotone grå engelske med et sært ønske om å ville kjede omverdenen og teste tålmodigheten; slik at bare de mest standhaftige holder ut og ser skjønnheten og substansen i uttrykket sakte stiger frem. Med andre ord: knekk koden eller fuck off.

The Shadow Ring kunne ikke "get arrested" i U.K. og Europa men fant et hjem hos undergrunnsUSA, først med platekontrakt med den legendariske labelen Siltbreeze og deretter med Swill Radio. I dette lå også et underlig felleskap med det barskeste freerockensembelet på nittitallet, selveste Harry Pussy. Graham Lambkin er idag gift med trommis og vokalist Adris Hoyos fra Harry Pussy.

Life Review (1993-2003) er satt sammen av The Shadow Rings mesterhjerne Graham Lambkin og gir et utmerket tversnitt av bandets karriere og sper i tillegg på med noen uutgitte ting (både live og studio). The Shadow Ring ga ut i alt åtte album og fem syvtommere i løpet av disse årene og alle har sin velfortjente plass i en kresen platesamling. Deres største øyeblikk er etter min mening dobbeltlp'en The Lighthouse fra 1999, utgitt på Scott Fousts Swill Radio label. Et enestående, singulært verk helt bortenfor tid og sted. På The Lighthouse fikk bandet hjelp av trommis Hoyos samt Scott Foust og Karla Borecky fra The Idea Fire Company. Denne klassikeren er representert med fire spor på Life Review. Plukk den opp om du kommer over den og opplev et av tidenes mest hodekløende "What The Fuck ?" øyeblikk.

Mens du leter opp The Lighthouse på nettet kan du kose deg med Life Review (1993-2003).