tirsdag 17. mars 2009

Angst Hase Pfeffer Nase - Glistening Inn (Ultra Eczema LP)



Av uforklarlige grunner ble denne lille godbiten fra Dennis Tyfus' label Ultra Eczema stående uspilt i hylla så alt for lenge. Det var dumt av meg (dust, dust, DUST), for dette er i sannhet en svært original og skrudd lp fra multiinstrumentalist Chris Cooper. Glistening Inn er full av lyder og ulyder støpt i en god gammeldags tenkt collageform.

Chris Cooper har tidligere spilt gitar i Deerhoof og er tilogfra medlem i konstellasjoner som Barn Owl og Fat Worm Of Error. Han spiller også i duoen Buddies med Bill Nace. Etter sigende har Cooper knadd og vridd på denne musikken i nær innpå ti år, og det er en veldig følelse av gjennomarbeidethet som slår en ved lytting. Uttrykket er en kollasjebasert, vilter non-rock ala tidlig Residents, lystig Nurse With Wound, cirkusimprov og med den analoge avantgardens svimlende galskap. Cooper benytter seg av en haug instrumenter, alt fra gitar, bass, og banjo til mer uortodokse "sakes and things" som eggedeler, ødelagte lekeinstrumenter og glass. Alt selvsagt med flyt av underliggende tape loops som driver sakene fremover.

Eneste brødre i ånden fra i dag må være gruppa Hans Grusels Krankenkabinet som har noe av den samme viltre tilnærmingen. Med andre ord den type utgivelse som danser på den stramme, tynne linen mellom givende forskning og eksprimentering på den ene siden og lallende, bortkastede dilletanterier på den andre. Slik sett stiller Cooper seg selvsagt lagelig til for hogg hos de som foretrekker den brede landevei. Med skylapper, patosorientering og sans for lattervekkende føleri (som plager 90% av dagens mainstreamutgivelser) er det lett å få flyttet hårfestet noen tommer bakover ved avspilling av Glistening Inn. Men er du villig til å hive deg utpå og nødvendigvis ikke "forstå" musikken fullt ut, er det mye å hente her. Glistening Inn er oppfinnsom, hektende og morsom lytting - en lise i dag og hvilken som helst dag.

Glistening Inn passer fint inn i katalogen til den belgiske labelen Ultra Eczema. Ultra Eczema har etterhvert noen titalls utgivelser det virkelig er verdt å oppdrive for avantskaller. I denne settingen er faktisk Glistening Inn noe av det mer normale som er utgitt; her er det MYE rart. Alt fra freejazz til noise og analoge synthdriblerier, nye ting og eldre saker.

Lytt også til:
Hair Police - Blind Kingdom (Ultra Eczema LP)
Hans Grüsel's Krankenkabinet* - Another Miserable Day (Ultra Eczema 12")
Can't - Can't LP (Ultra Eczema LP)
Lied Music vs Boy-Band Tax Returns - Lied Music vs Boy-Band Tax Returns (Ultra Eczema LP)
John Wiese - Dramatic Accessories (Ultra Eczema LP)
Birth Refusal & Cassis Cornuta - Birth Refusal & Cassis Cornuta (Ultra Eczema 12")