søndag 8. juni 2008

Phil Todd gir seg aldri



Phil Todd har holdt det gående med sitt psykedeliske "noise" prosjekt Ashtray Navigations i over ti år nå og jammen om ikke mannen bare blir bedre og bedre. En aldri avtagende strøm av cd-rs, singler, kassetter og en og annen vinylutgivelse renner som en stri strøm fra mannen. Ashtray Navigations er ganske så trofaste mot Den Langtrekkende Dronen og Den Hyperpsykedeliske Evigvarende Gitareksess, ofte kokt på tapehiss, analog synthvreng og lo-fi lyd. Det skal noe til å holde interessen oppe over tid med dette utgangspunktet, men Todd er en fenomenal gitarist. Dessuten er lydbildet ofte mer komplekst og interessant enn første ørekast avslører. I gode stunder løfter musikken seg som en voldsom bølge over deg, vakker og livsfarlig.

Ashtray Navigations var tidligere ofte et soloprosjekt for Phil Todd og han har utgitt mye av materialet på egen label, først på Bentley Welcomes Careful Drivers og senere på på Memoirs Of An Aesthete. Begge disse labelene er etter hva jeg vet nedlagt nå, men Todd har startet opp en reissue label kalt Revival hvor det i det siste er reutgitt flere sentrale tidlige titler fra Bentley.. tiden. Dessuten har det hele tiden blitt sluppet enkeltutgivelser fra gruppa på diverse undergrunnslabeler som Siltbreeze, American Tapes og Qbico.

De siste årene har Ashtray Navigations ofte hatt en utvidet besetning. Folk som den unge løven Alex Neilson (trommer) fra Directing Hand og backing for Jandek, Ben Reynolds (gitar, banjo) og Melanie Delaney har hatt fine bidrag. Ikke minst på den enorme 2xcd-r (2006)/trippel lp (reutgitt på vinyl i 2007) A Monument To British Rock som står som en påle blant dette tiårets utgivelser uansett sjanger. Et enormt overskuddsarbeide av psykedelisk mørk dronerock med den særpregede eim av nord-engelsk angst og humor hvor Todd bruker alle mulige og umulige avanttilnærminger i et genuint eget brygg - den definitive Ashtray Navigations utgivelse.

Fra sitt tilholdssted i Stoke og senere Leeds har Todd spydd ut utgivelser i over ti år, nesten alltid i svært begrensede opplag. Jeg tipper vi snakker om over femti utgivelser, minst. Jeg har ikke hørt alle men av de tredve talls jeg har hørt kan i alle fall følgende anbefales:

  • A Monument To British Rock (2cdr/3lp, 2006/2007)
  • Four Raga Moods (cd, 1997)
  • You Cannot Tell Cigars By The Picture On The Box (cd, 2004)
  • Four More Raga Moods (cd, 2006)
  • Dirt Mummies and Bloody Amps (lp, 2006)
  • Yesterday's Teeth Cast In Gold (cd-r, 1996/97)
I tillegg er hans prosjekt sammen med vår egen støykonge Lasse Marhaug, Zen Nuns en godbit. Finner du deres cd-r Zen Nuns - Zen Nuns (Memoirs Of An Aesthete) så snapp den opp!

Long May You Run Phil Todd.