lørdag 15. november 2008

Lil Dusty - 2 Bits (Arbitrary Signs Cd-r)



Lil Dusty er et nytt soloprosjekt fra Pete Nolan. Nolan er best kjent som trommeslager i Magic Markers (verdens beste rock-som-rock band?). I tillegg har han dyrket en fin liten kjøkkenhage av soloprosjekter under navnet Spectre Folk og vært part-time medlem i GHQ.

Lil Dusty er langt unna det uttrykket vi kjenner fra Spectre Folk, hvor Nolan ruger ut en hjemmesnekret-mot-røttene versjon av americana type Crazy Horse, Byrds ca Sweetheart Of The Rodeo og generell Neil Young worship ca 1975 - alt behandlet i en ruglete undergrunns stil med de enkleste virkemidler i front. Lil Dusty er synth folkens - minimal synth i retning 70/80 tallet, et sted mellom Tangerine Dream før det gikk galt, mildeste form av Throbbing Gristle (tenk 20 Jazz Funk Greats) og en science fiction, nesten Der Plan aktig tilnærming til vær og vind.

2 Bits er utgitt på Nolans egen Arbitrary Signs label og er et fullblods album. 6 spor på drøye 40 minutter med ganske minimale synthøvelser parret med murrende vokal i P-Orridge land og noen filmmusikkaktige snutter som vrir til seg en plass i et rumlende univers. Men blir det bare en hipster retro-øvelse tenker du? Neppe er svaret, i dette tilfellet. Det er vanskelig å få denne type øvelser til å ta steget ut av tiden og bli tidløs, festende musikk - virkemidlene er begrensede og urettferdig "tidstypiske" og "åttitallsbefengte". Men Nolan lyktes fint; han Forsker! Det blir en underlig hektende, ambient men også rytmisk musikk med kjærlighet, lyttervennlighet og en fremadrettet homage til det som en gang var men likevel fortsatt er.

2 Bits er langt hevet over de mange analoge synthcrushøvelser som enhver idot og hans bror virrer rundt med i disse dager: ser en bort fra størrelser som Keith Fullerton Whitman, Jessica Rylan og noen få andre er det jammen ikke mange som får mye ut av dette. Men Nolan leverer et album som både skinner av "kommersielle" tråder og industriell (u)lykke. Godt levert.

Lytt også til:
Throbbing Gristle - 20 Jazz Funk Greats (Industrial lp 1979)
Keith Fullerton Whitman - A Bogan Apocolypse (Heavy Tapes kassett 2007)
Diverse Artister - Festival Der Geniale Dissidenten (Enfant Terrible lp + 7" 2007)
The Normal - T.V.O.D./Warm Leatherette (Mute 7" 1978)