fredag 7. november 2008

Tyngre enn en veldig tung ting del tretten


I Shalt Become

Legendarisk enmanns bm band fra USA som lenge så ut til å bli stående med det albumet som ble utgitt i 1998, men supergledelig nok dukket det opp nytt materiale i 2008. Musikken er typisk midtvesten USA funeral bm med svære flak av rustdryppende melankoli ganske renset for ondskap. Det spennes opp store, sakte og svale lydvegger ala Xasthur møter et My Bloody Valentine på downers. Lydbildet er typisk demoifisert; utgivelsene klassifiseres likevel av bandet som reele utgivelser selv om det stort sett er demoer som er oppgradert. Dette setter bare en positiv spiss på det hele; vi får den kjellerlyden vi elsker.

Anbefalt:
I Shalt Become - Wanderings (Moribund cd 1998)
I Shalt Become - In The Falling Snow (No Colours cd 2008)
I Shalt Become - Requiem (Moribund cd 2008)


Indian

Sludge/doom metaltrio fra Chicago som har sluppet tre album og en ep siden starten i 2003. Lyder som en kombinasjon av Isis, Melvins, Khanate og Mastodon. Har en sikker sans for saaakte tuungdoom og knusende metaldynamikk. Indians to siste album (opprinnelig kun tilgjengelige i ca fem minutter på vinyl) ble sluppet på en hendig cd tidligere i år.

Anbefalt:
Indian - Slights & Abuse/The Sycophant (Seventh Rule Recordings cd 2008)


Inquisition

Colombia duo, nå bosatt i Seattle som utgyter en ekstremt mørk black metal med noen sunne dråper trash og med en suveren sans for løpende melodilinjer i alt det svarte. Inquisition feirer tyve års jubileum i år men har bare klemt ut fire fullengdere, det første i 1998. Bandets seneste album er en suveren oppvisning i tung metal med truende bm stemning.

Anbefalt:
Inquisition - Magnificent Glorifiaction Of Lucifer (No Colours lp/cd 2004)
Inquistion - Nefarious Dismal Orations (No Colours picturedisc lp/cd 2007)


Isis

Isis er en av de store slagskipene innen dagens metal; en sakte, blytung doomstemning av postrockifisert, Neurosis-inspirert rock som sleper seg frem mot tunge klimaks med tekster om savn og sårhet. Aaron Turner (gitar, sang) er hovedmannen i bandet og en aktiv herre i flere sammenhenger. Han er med i de to metalliske supergruppene Old Man Gloom og Twilight i tillegg til å være eier av plateselskapet Hydra Head (hjem for band som Pelican og Jesu). Isis har laget flotte plater men skal passe seg litt for å ikke stivne i oppgåtte spor. Bandet har utgitt fire studiealbum siden starten i 1998, i tillegg kommer en haug limiterte liveutgivelser og annet snask.

Anbefalt:
Isis - Celestial (Escape Artist cd 2000)
Isis - Oceanic (Ipecac Recordings cd 2002)
Isis - Panopticon (Ipecac Recordings cd 2004)
Isis - In The Absence Of Truth (Ipecac Recordings cd 2006)


Jablavad

En manns ambient/black metal hybrid fra North Carolina opprinnelig startet som en worship til mektige Weakling. Dytter ut kresne små dingser i latterlige fattige opplag. Blander Black Flags gitargnelder, svære arrangementer og postrock med buzzete bm og generell grimness. Utvikler seg stadig og jeg er den lykkelige eier av en av 45 eksemplarene av Primland 2xcd, utgitt i en håndlaget treboks - intet mindre. Men fortvil ikke, disse to cd'ene reutgis i disse dager.

Anbefalt:
Jablavad - Dead As Duck (Ingen label cd-r/lp/tape 2006)
Jablavad - Black As Pitch (Ingen label cd-r/tape 2007)
Jablavad - Primland (Ingen label 2xcd 2008)


Jesu

Jesu ble dannet etter oppløsningen av Godflesh. I Jesu har Justin Broadrick (gitar, programmering, sang) med seg Diarmuid Dalton (bass) og selveste Ted Parsons fra Godflesh og Prong (trommer). Musikken til Jesu beveger seg sakte men sikkert mot lyset; postrock, metalbliss og (nesten) popmusikk synes å være Broadricks agenda these days. Jesu skinner vakkert og varig; Jesu bør tiltale mange. Bliss on Justin.

Anbefalt:
Jesu - Jesu (Hydra Head cd 2005)
Jesu - Conqueror (Hydra Head cd 2007)
Jesu/Envy - Split Album (Daymare Recordings cd 2008)