mandag 17. november 2008

Tyngre enn en veldig tung ting del fjorten


Katharsis

Tysk bm horde av ondeste sort; her er det ikke mye lys og varme. Spastisk urmørk metall med vanvittig sinne. Likevel; det fester seg om du gir musikken tid og anledning til å åpne seg opp. Katharsis har laget noen av de dristigste og tyngste bm platene i dette årtusenet. Bandet tilhører sekten rundt Deathspell Omega og er på samme label. Katharsis har utgitt tre fullengdere.

Anbefalt:
Katharsis - Krusifixxion (Norma Evangelium Diaboli cd 2003)
Katharsis - VVorldVVithoutEnd (Norma Evangelium Diaboli cd 2006)


Kayo Dot

Med sitt seneste album fjernet Toby Drivers Kayo Dot siste flekk av metallrust på sin skinnende, dypt progressive rustning. Kayo Dot er et helt sentralt band i den nye reele progressive musikken, langt unna neoprog surret. Kayo Dots tidligere plater er en nydelig miks av tunge metalliske deler, progressiv utgydelse av tema og melodi og poppete elementer. Fine skiver alle sammen.

Anbefalt:
Kayo Dot - Choirs Of The Eye (Tzadik cd 2003)
Kayo Dot - Dowsing Anemone With Copper Tongue (Robotic Empire cd/2lp 2006
Kayo Dot/Bloody Panda - Split (Hloy Roar lp 2006)
Kayo Dot - Blue Lambency Downward (Hydra Head cd 2008)


Khanate

Supergruppe som splittet i 2006 men som bare må med i kraft av sin påvirkning og betydning. Khanate bestod av Alan Dublin, vokal (O.L.D), Stephen O'Malley, gitar (Sunn O))) og en haug andre prosjekt), James Plotkin, bass (O.L.D) og Tim Wyskida, trommer (Blind Idiot God). Khanate stod for en ekstremt sakte, dypt rystende art-metal som slepte seg frem gjennom totalskadde, ødelagte landskaper av sinne, sorg og elende. Lange spor brukte tid på å hekte og dyrket stemning med Dublins stemme som underkjølt duskregn av avfall som brant på huden. Khanate var en vellykket fusjon av atomavfall, Eye Hate God og Corrupted.

Anbefalt:
Khanate - Khanate (Southern Lord cd 2001)
Khanate - Things Viral (Southern Lord cd 2003)
Khanate - Capture And Release (Hydra Hyad cd 2005)


Khlyst

En slags fortsettelse av Khanate med James Plotkin og Runhild Gammelsæther (ex Thors Hammer og nå soloartist). Uttrykket er ganske så nærme Khanate men vokalen til Runhild er enda lenger ute en det Dublin var. Musikken brytes opp med skimmerende gitarglimmer og melankolske stemninger. Verdt å bryne seg på for utforskende sjeler med stor ørehøyde.

Anbefalt:
Khlyst - Chaos Is My Name (Hydra Head cd 2006)
Khlyst - Chaos Live (Archive dvd 2008)


Khold / Tulus

Khold er et norsk bm-band med en fin miks av typisk norske klassisk bm og mer hooktastisk nesten grungeaktige elementer. Dette gjør at bandets musikk er lett å like og spille mye. Khold opererer i en parallell verden med bandet Tulus; Sverre Stokland aka Gard og Thomas Berglie aka Sarke er med i begge gruppene. Tulus kom først og slapp sitt første album i 1996 og ga deretter ut to album til på siste halvdel av nittitallet før Khold overtok stafettpinnen i 2000. Khold har sluppet fem album og en ep siden starten. Tulus gjorde et overraskende og deilig comeback i 2007 med et nytt glimrende album.

Stoklands kone Hildr skriver tekstene for både Khold og Tulus.

Anbefalt:
Khold - Masterpiss Of pain (Moonfog cd 2001)
Khold - Krek (Tabu Recordings cd 2005)
Khold - Hundre År Gammal (Tabu cd 2008)
Tulus - Biography Obscene (Indie Recordings cd 2007)


Klabautamann

Duo fra Tyskland som lirer av seg en metallmusikk med inspirasjon fra postrock, bm, trad Iron Maidens rifforama, skogen og naturen. Det er noe inderlig og harmonisk i musikken til Klabautamann som ikke det grimmeste growl kan skjule. Dessuten er de ringlende gitarene aldri langt borte. Og de løfter stemningen - hver gang.

Anbefalt:
Klabautamann - Our Journey Though The Woods (Ingen label cd 2003)
Klabautamann - Der Ort (Heavy Horses Records cd 2005)