tirsdag 30. desember 2008

Noise - a- ton 4



Dan Burke and Thomas Dimuzio - Upcoming Events (No Fun Productions cd)
Jason Crumer - Ottoman Black (Hospital Productions cd)
Josh Lay - Poison Drinker (Sentient Recognition Archive cd-r)
Dead Macines & John Wiese - General Assurance (Helicopter lp)
Tovahaunted - Tovahaunted (Tovinator en sides lp)

Den lille støysendingen fra bloggen er tilbake etter et lengre opphold og jeg skal ta for meg et knippe nye utgivelser med noise og psykedelisk undergrunns crude.

Vi begynner med Dan Burke og Thomas Dimuzios Upcoming Events som består av materiale spilt inn live i november 2004 og senere bearbeidet av Thomas Dimuzio. Femten spor på en snau time hvor duoen rekker over en rekke innfall og utfall rundt dagens støyvirkemidler. De benytter behandlet gitar, found sounds, sampling, laptops og feedback til å skape en variert suppe som plasker rolig fremover med en viss intensitet uten at jeg helt kjenner det griper. Tidvis blir det litt flatt og fragmentert. Likevel, det finnes svært gode ting her, som det ti minutter lange åpningssporet Deregulation som spinner opp en sirkel av dronende intensitet i fall mot støynirvana. Spor åtte Umbrella Sanctions er også en godbit - en krautfantasi over rocklidelse spent opp mot høye og lave synthtoner spillende over maskiner som går på halv fart. Truende og vakkert. Når jeg tenker meg om så rettferdiggjør dette sporet alene et innkjøp. Dessuten snakker vi tross alt om No Fun Productions, Carlos Giffionis deilige label. Sjekk ut http://www.nofunproductions.com/ og bli klok og støyhip.

Vi holder oss i New York og går til en annen liten kremlabel. Domink Fernows Hospital Productions har sluppet en rekke fine utgivelser med støy og undergrunns black metal de siste årene og leverer med Jason Crumers Ottoman Black en trettifem minutters sær og vrien støyskive av høy klasse. Ottoman Black er ekstremt intens; i stemning og ikke bare lydbilde, en smerteodysse` med vonde hektende bilder og skremmetaktisk opp-og nedtoning av lyd. Lyden av fysisk avstraffelse blandet med tunge harshnoise skrell og mer underdanige og oppbyggende sløyfer flettes sammen til et sydende og stinkende stykke menneskelighet. Ottoman Black renser og løfter, vil du tilgi?

Josh Lays Poison Drinker er mindre harsk og sint enn Ottoman Black. Bak et utrolig cover skjuler en cd-r seg med to spor med tilsammen tjuefem minutters knugende dronerier med skarpe gitar og støyklør, holdt godt under kontroll. Resultatet er en sublim lek med og blanding av doom, noise og droner som tåler mange repetisjoner på spilleren. En hevende deig av radiostøy, synth, gitarer og effekter i lag-på-lag med knurrende maskiner i bunn. Josh Lay er til daglig trommeslager i doomavantverstingene Cadaver in Drag som du også bør høre.

Samarbeid mellom Dead Machines (John og Tovah Olson) og John Wiese bør alltid sjekkes ut. To ledende artister i dagens avantrock/noise univers som synes å bringe ut det aller beste i hverandre når de samler troppene. Hvem kan vel glemme den moderne klassiker Failing Lights fra 2005? Også på den helt ferske General Assurance er det fenomenale saker som leveres. En lavmælt dypt avantgardistisk øvelse. Lange strekk av nær stillhet og drypp av lyd former en vals over sjeler i vandring på side en - du vil bare ikke at det skal ta slutt! Side to starter med en større nærhet og mer rumlende og svakt knurrende støt av radioaktiv støy, før vi sendes over i et stille landskap; hvem står det borte blant betongruinene og blør sakte mens hun spiller på horn ? General Assurance er formløs og fri. Den blåser små hull av varm luft inn i et psykedelisk svirrende maleri av lengsel etter kosmos. General Assurance har høy temperatur uten bruk av rifftaktikk overhodet, den bare er.

Avslutingsvis tar vi med Tovahaunteds en sides lp på Tovah Olsons egen label Tovinator. Tovahaunted er et samarbeid mellom Tovah og den sprelske feminine duo Pocahaunted. Tovah er støylady på egne ben og i samarbeid med hubby John Olson i Dead Machines. Pocahaunted har sluppet løs på verden en stabel vinyl , cds og kassetter med vokale industridroner. Musikken de lager sammen skreller seg frem over en plateside på gråspraglete vinyl. Utholdende sanseløs friksjon og smergelvokal, hektet opp på en industriell drone. Transe oppnås fort og holdes - som en langstrakt forblåst høstdag på Mars. Musikken er fri, den er seg selv og den tar ikke hensyn - den velter frem. Tovah Olsons støyfantasier går opp i en høyere enhet med Pocahaunteds ordløse vokalbad. Iskaldt og likevel varmende for kropp og sjel.

søndag 28. desember 2008

Slengbukser - lydfrabaksidens retrospalte

Da Bob Dylan fikk spørsmål fra en lytter om hvorfor han spilte så få nye sanger på sitt fenomenale radioshow svarte han som sant var; han hadde ingenting imot nye sanger, det er bare det at det finnes så utrolig mange flere gamle sanger. Godt sagt! Og det er ingen tvil om at vi lever i en retroistisk gullalder. Aldri har vel så mye kjente og ukjente godsaker blitt tilgjengelig på nytt. Er du villig til å spa litt bak de store selskapenes uendelige resirkulering av gullkalvene sine finner du mange små og store labeler som spytter ut spennende gull fra den gang da.

Det er derfor på høy tid for denne bloggen å få realisert en liten retrospalte hvor jeg skal ta for meg ferske og ikke fullt så ferske nyutgivelser, samlinger og arkivutgivelser. Vi begynner med et album som har hatt høy rotasjon hjemme hos undertegnede i det siste.


Hoyt Axton - My Griffin Is Gone (The Omni Recording Corporation cd)

Den kresne labelen Omni Recording Corporation gjør en skikkelig public service og gjenutgir Hoyt Axtons klassiker My Griffin Is Gone fra 1969. Hoyt var sønn av mannen som skrev Heartbreak Hotel for Elvis og vår mann gikk i farens fotspor. Han startet opp i Greenwich's folkmiljø på tidlig seksitall og fant gull da han skrev Greenback Dollar for The Kingston Trio. Etter noen år med low-key folkutgivelser slo han til igjen med The Pusher som Steppenwolf gjorde på soundtracket til Easy Rider. Etter dette gullegget gikk han i studio og spilte inn My Griffin Is Gone.

Musikken på My Griffin Is Gone befinner seg et sted mellom psych-folk og americana/country med en umistelig, godt røyka westcoast feeling. Albumet består av 12 Axton låter, alle av godt kaliber. Åpningsporet er nydelig - Way Before The Time Of Towns spenner opp et stort lerret med stryk, flytende melodiføring og stor sang av Hoyt. Stemningen fra åpningen sitter gjennom hele albumet; bredt opptrukket singer-songwriter magi med en inderlig brennende 1969-flamme av gode låter, mild noia og kilende la-oss-ta-for-oss-av-alt følelse. Hoyt "koste" seg med LSD i denne perioden av livet sitt, og det høres - Sjekk narkomeditasjonen Snowblind Friend ! Ellers får selvsagt (Vietnam) krigen sitt i Beelzebub's Laughter. I det hele tatt er My Griffin Is Gone en tapt klassiker som fortjener din oppmerksomhet.

Nyutgivelsen er av vanlig Omni-kvalitet. God lyd og med hele 12 bonusspor, alle faktisk av nødvendig kaliber. A- og B sider på to singler fra henholdsvis 1965 og 1967 samt 8 akustiske demoer og livespor. Høydepunktet er Axtons egen versjon av The Pusher.

Enormt.

fredag 19. desember 2008

Scorces - i turn into you (Not Not Fun Records 2lp)



Scorces består av den kvinnelige duo Christina Carter (gitar og sang) og Heather Leigh Murray (steelgitar og sang), to prinsesser av avantgrunnen. Begge er fra Texas og har i tillegg til å dyrke fine solokarrierer og andre samarbeidsprosjekter hatt duoen Scorces sammen i en årrekke. I tillegg var Heather Leigh Murray en periode med i Charalambides, bandet til Christina og ekshubby Tom Carter.

Eter at Scorces hadde ligget i opplag en ganske lang periode slapp duoen den fine Dreamers Of Decadence (Volcanic Tongue cd-r) tidligere i år. Her presenterer duoen en forsmak på i turn into you med en stemning av totalt fjern ensomhet i sirkel, helt utenfor tid og rom. Dreamers Of Decadence var en videreforedling av tidligere sære, skjøre gitar og steel toner mot et helt eget uttrykk langt ute i avantland. På i turn into you oppleves det som om Scorces med Dreamers.. som utgangspunkt har funnet den definitive oppskriften; over fire vinlyskiver realiseres en unik og hektende strategi.



i turn into you er spilt inn på en kveld i Austin, Texas og tatt opp av Tom Carter. Bak et nydelig cover med metallskript presset på svart av Marcia Bassett skjuler det seg fem spor over fire platesider. Titlene er fantastiske og presise beskrivelser av innhold og uttrykk; "Coming to a forgotten part", "Better ruin than restored", "Romance is not a thing of the past", Lightning on the tip of my eyelashes" og "Bite the strings loose one by one".

Carter og Leigh Murray deler på vokaljobben og bytter i tillegg instrumenter underveis på et par spor. Musikken bæres dog oppe av Leigh Murrays helt særegne steelgitar, et stykke unna Sneaky Pete her for å si det pent. Leigh Murray har sammen med sin inspirator og læremester Susan Alcorn tatt steelgitaren ut i et avantterreng langt unna enhver countryklisje.

i turn into you er en sakteflytende lavmælt og inderlig brennende reise langt ut i drømmeland med ordløs og dronende vokal som et krydder over magiske gitar og steel figurer. Musikken brenner på stille, repetetivt og minimalistnydelig vis. Det er som om de romerske muser er flyttet ut verdensrommet og nynner mens de med flagrende gavanter svever i bane rundt Saturn.

De fire sidene henger sammen som et stort verk. Enkelttoner henger i et feminimt duftende kosmos av erotisk kraft mens duoen dyrker en stillhet som er tung som bly og lett som fjær. Musikken er i drift og står samtidig helt stille på en egen planet.

Lett en av årets beste plater.

Lytt også til:
Heather Leigh Murray - Devil If You Can Hear Me (Not Not Fun lp)
Scorces - Dreamers Of Decadence (Volcanic Tongue cd-r)
Susan Alcorn - And I Await The Resurrection Of The Pedal Steel Guitar (Olde English Spelling Bee lp)
Christina Carter - Texas Working Blues (Blackest Rainbow Recordings cassette)

tirsdag 16. desember 2008

No Fucker - Noise Not Music


No Fucker - Live 02/22/08 (AA Records C30 Cassette)
No Fucker/Disclose - Noise Not Music (Hemorrhaging Loudness 7")
No Fucker - Conquer The Innocent (No Real Music 7")
No Fucker - No Fucker (No Real Music 7")

Gud bedre! Årets kraftigste smell kommer fra den allerede "legendariske" trupp No Fucker.

Takket være intens worship fra Wolf Eyes (sjekk deres cover av No Fuckers "We Make Noise Not Music") har suget etter å høre denne gjengen vært betydelig. Forventningen om en totalramalapunk steinknusing var til å ta og føle på. Likevel var jeg ikke forberedt på det avsindige rabalderet som utgytes på Live 02/22/08. En forrykt blanding av harshnoise og punkrock ala Discharge med tidenes mest idiotavantiske trommeslager skaper en amfetaminintens stemning av fare og generelt helvete. De tre 7-tommerne oppviser en noe strammere regi og viser frem et hardcore band med teft og bly i buksene. En stormende variant av alt som er stort, sint og farlig i rockmusikken.

Nærmere lytting på disse fire utgivelsene avdekker således en viss plan i galskapen: kaotisk søplebass (en streng?), superfuzzete gitar, metallisk midtåttitalls punk rifforama ala Black Flag, trommer over alt og vokal med utømmelig energi. Alt spilt inn med samtlige instrumenter og indikatorer på det rødeste røde.

No Fucker representer en fornyelse av undergrunnsrocken med sin dypt psykedeliske avantvri på punkrock og noise.

For å sitere en gammel helt: Kjøp eller legg deg inn.

Lytt også til:
Wolf Eyes - Human Animal (Sub Pop lp)
Discharge - Hear Nothing See Nothing Say Nothing (Clay Records lp)
Black Flag - Damaged (SST lp)
Slaxxmaal - Reality Check - Ansiktet Ditt Er En Fornærmelse (Fyllingsdalen Grammofonplateselskap 7")

søndag 14. desember 2008

Emaciator - Coveting (Not Not Fun LP)


Bak et mørkdystert cover skjuler Jon Borges alter ego Emaciators nye lp seg. Borges fra California har sendt ut harsk suicidal gassende støy under navnet Pedestrian Deposit de siste fem årene. Pedestrian Deposit er et av de mest interessante navn i den amerikanske støyverden med sin blanding av dystermakaber suicidaldyrking og tung powerelektronikk kvernet opp med kjelllerstøy ala Wolf Eyes ("hjemmelagd musikk"). Borges har etter sigende lagt Pedestrian Deposit til side for en stund og konsentrerer seg nå om Emaciator.

Emaciator har med tiden løpt langt vekk fra stien Pedestrian Deposit befinner seg på. Her studeres en mørk men mild psykedelisk gitartone med over-og underhengende fxskurrende godhet. Emaciator er mer av et prosjekt med håp. Lysere, mer innbydende enn Pedestrian Deposit. Kanskje ikke like stygt tiltrekkende, men likevel av varig verdi; mer meditativ med sug etter innleggelse for hjelp mer enn nedleggelse for det tomme sorte hull.

Coveting er fem spor over førti minutter med en sakte gitarglidning ut av elende mot lyset. Skurrende nok; likevel vennlig, og på søken etter selskap? Coveting kan vise seg å være en vintervenn av gitarstøtte og lys fra en mann som har gravd dypt i det stygge. Dermed kjennes skjønnheten og håpet i musikken enda mer "verdifullt" enn vanlig. Coveting er en usentimental lillesøster til Fennez' nye mektige album Black Sea - spill disse to back to back og la demonene hvile.

Lytt også til:
Fennez - Black Sea (Touch cd)
Pedestrian Deposit - Vestige (Hospital Recordings lp)
Lasse Marhaug - Spaghetti Western Rainbow (Utech Records cd)
Masayuki Takayanagi Action Direct 1990 - Three Improvised Variations On A Theme Of Qadhafi (Jinya Disc cd)

fredag 12. desember 2008

Playlist 11 desember 2008



En god dag for å oppholde seg tett på stereo'n! Følgende sakes & things ble blastet:

The Bronx - The Bronx (White Drugs cd)
Pussygutt - She Hid Behind Her Veil...(Buck Spin cd)
Cursed - Three (Good Fellow Records cd)
Wolf Eyes - Black Wing Over The Sand (Kning Disk/Ideal Recordings cd)
Burning Star Core/Comets On Fire - Burning Star Core/Comets On Fire (Yik Yak cd-r)
James Blackshaw -Litany Of Echoes (Tompkins Square cd)
Nadja - Trembled (Utech cd)
Pikacyo - Everday Happy (Moonlight Records cd)
Monos - Generators (Die Stadt 2cd)
Sinaloa - Oceans Of Islands (Level Plane cd)
Krysmopompas - Heute Schlafen - Morgen Aufwachen (S-S Records 2lp)
Asteriks* Merzbow Marhaug - Dogma V: Decomposing Dogma (Lady Godiva Operations lp)
Neil Young - Sugar Mountain Live At Canterbury House 1968 (Reprise cd)
Neil Young - Live At Massey Hall (Reprise 2lp)

onsdag 10. desember 2008

Tyngre enn en veldig tung ting del seksten


Light Shall Prevail

En manns "hvit" USBM hvor han i kjelleren ikke er på parti, tvert imot. Debutalbumets tittel sier det meste: Defeat The Reign Of The Horned One Through The Light Of Christ. Musikalsk sett er det imidlertid ikke mye gladkristent hopp og sprett; Lights Shall Prevail er et dyptpløyende tungt rockband med avantgardistisk utnyttelse av bm virkemidler og taktikk. Flerrende gitarer, demonisk syk syk sang og trommer tatt opp i kjelleren. Light Shall Prevail er original, mektig og krevende musikk. Dessuten gir de ut lyd på den supre "unblack" labelen E.E.E. Recordings.

Anbefalt:
Light Shall Prevail - Defeat The Reign Of The Horned One Through The Light Of Christ (E.E.E. Recordings cd-r 2006)
Light Shall Prevail - I Long To Destroy The Darkness Forever (E.E.E. Recordings 3xcd-r samling 2007)
Light Shall Prevail - Unearthen Hymns Of Revolt (E.E.E. Recordings cd-r ep 2007)


The Locust

Et stormende fritt orkester med en miks av grindcore, brutalcore, mathcore og generell galskap som siden 1994 har klemt ut små dingser med musikalsk uvær fra sin base i San Diego, California. Kompleks, ultrakjapp og dynamisk musikk i kortkorte låter fremført i heldekkende nylon bodysuits. The Locust passer inn overalt og ingen steder.

Anbefalt:
The Locust - Plague Soundscapes (Anti cd 2003)
The Locust - New Erections (Anti cd 2007)


Make A Change...Kill Yourself

Dansk sludge bm med tidenes beste/mest dustete navn. Ynleborgaz spiller alle instrumenter og Nattetale skriver tekstene (ikke spør..). To album så langt, begge anbefales varmt. Musikken er langstrakt (fra femten til nesten tredve minutters låter) med buzzgitarer, piano i løs drift, pompøst svellende lydbilde over sakte glidning mot My Bloody Valentine. Hypnotiske saker med tildels svært fengende melodier.

Anbefalt:
Make A Change...Kill Yourself - Make A Change...Kill Yourself (Total Holocaust/Black Hate cd/2lp 2005)
Make A Change...Kill Yourself - II (Total Holocaust/Black Hate cd/lp 2007)


Malveillance

Blir det for mye buzzende langstrakt black metal (den nye dinosaurusrocken?!) kan du alltids blaste litt Malveillance. Nok et enmannsband, denne gang fra Quebec. Her brennes det av korte durablige punkrock gone bm dynamittkubber med voldsom kraft. Neppe viktig, neppe riktig. Men du verden så deilig. Sjekk baksiden av coveret på siste utgivelsen; i underbuksa på gutterommet (get it K?).

Anbefalt:
Malveillance - Just Fuck Off (Suffering Jesus Productions cd 2006)
Malveillance - L'Appel Du Neant/Le Froid Du Nord (Suffering Jesus Productions cd samling av to demoer + fire spor 2008)


Mammatus

Tung, viderekommen doom/stoner trio fra California. En større helning mot tunge progtakter ala Circle (når de er i det hjørne) og tidlig King Crimson enn ditt gjennomsnittlige stonerorkester. Miks disse elementene med amplifier worship ett sted mellom Sleep og Acid Mothers Temple og du finner Mammatus. To album så langt, hektet sammen av den pågående saga om The Dragon Of The Deep (part 1 og 2 på første lp'en, part 3 på andre).

Anbefalt:
Mammatus - Mammatus (Holy Mountain cd/lp 2006)
Mammatus - The Coast Explodes (Holy Mountain cd/lp 2007)


Marblebog

Ungarsk duo som mikser ambiente toner, bm og folkmusikkelementer til en ganske fengslende suppe. Uttrykket skaper en stemning av sørgmodig savn og lengsel. Det løfter og rammer samtidig. De forskjellige elementene i musikken veies forskjellig fra spor til spor, dette er med på å skape variasjon og lyst til å lytte en gang til.

Anbefalt:
Marblebog - Forest Heart (Autopsy Kitchen cd 2005)

mandag 8. desember 2008

Arthur Doyle Trio - Live At The Alterknit (Qbico # 84 en sides lp)



Fantastisk en sides lp fra den gigantiske Arthur Doyle. Dette er rett og slett årets freejazz bombe. Arthur Doyle er et klassisk underkjent og dårlig behandlet geni som gjennom snart førti år har snublet rundt i en karriere på dypet av undergrunnen. Dårlige levevilkår med mentale problemer, fengselopphold og notoriske "holdningsutfordringer" har medført at Arthur i altfor sjelden grad har fått de mulighetene han skulle ha hatt til å skinne på plate og scene.

Live At The Alterknit er et herlig stykke vill freejazz spilt inn live i New York i 1997. Doyle (tenor sax, "sang" og recorder) har med seg Wilbert Morris på bass og Rashid Bakr på trommer. Sammen banker de ut to spor med en røff "uprodusert" livelyd som spruter ut av høytalerne på ren trass og mektig energi. Først får vi en lang og stormende versjon av Doyle låta Ancestor. Her får vi den legendariske sax/vokal stilen til Doyle servert på et rytmebad fra Morris og Bakr som løfter dette stykket opp til det flotteste jeg har hørt av improvisert/jazz på aldri så lenge. Lages det slik musikk lenger ? En nydelig innsats fra alle tre, og det er lett å la seg rive med og konstatere at dette faktisk er det best jeg har hørt av Doyle. Og at denne trioen er det beste bandet Arthur Doyle har spilt med siden hans debut på plate med Noah Howard, på en av tidenes beste freejazz/fire music album The Black Ark. Puh!!

Det hele avsluttes med en helt ute versjon av Brother John ("Fader Jacob") med en snublende og helt fri "barnlig" tilnærming til musikken. Resultatet er at Doyles musikalsknaive visjon står og dirrer i lufta foran høytalerne.

Sensasjonelt.

Lytt også til:
Noah Howard - The Black Ark (Bo' Weavil reissue lp)
Arthur Doyle Plus 4 - Plays Alabama Feeling (AK-BA lp/Forced Exposure cd)
Arthur Doyle's Free Jazz Soul Orchestra - Bushman Yoga (Ruby Red cd)
Tight Meat Duo - Vanishing Fist (Bo' Weavil cd)

torsdag 4. desember 2008

Blue Sabbath Black Sheer - The Endless Blockade (Gnarled Forest/What We Do Is Secret LP)


Nok en limitert støyende bombe fra duoen med det fantastiske navnet; Blue Sabbath Black Sheer. Hva gir du meg ?

The Endless Blockade er det beste jeg har hørt fra bandet, som har sluppet en god bag med limitert junk de siste par årene. The Endless Blockade består av to sidelange synkeminer som sender på forskjellig frekvens. En side med rugende freenoisetoner blandet i en rusten bøtte med en dyptliggende neste uhørlig dronestim snublende ut av en av haikjeft med råtne tenner. En kakafonisk sinusdryppende meditasjon over hverdagen under tunge sinn og dårlig liv?

På andre siden er fortvilelsen mer håndfast; det rumler! det slår! Metall mot metall, "leken" vibrerende kaskader av ulyd satt til heving på hakkete rytmer - nærmere "industri" ca 1985. Det regner mens eldgamle maskiner står alene i tomme nedbombede fabrikklokaler og banker ut sin fortvilelse over at ingenting er som før.

The Endless Blockade presenterer en tilstand av fortvilelse i sirkel, omtåket men klarsynt.

Vakker og tematisk støy å bli høy på.

Lytt også til:
Jazkamer - Metal Music Machine (Smalltown Supernoise cd 2006)
Hair Police - Constantly Terrified (Troubleman Unlimited cd 2005)
Skullflower - Orange Canyon Mind (Crucial Mind cd 2005)
Black Sabbath - Black Sabbath (Vertigo lp 1970)

onsdag 3. desember 2008

Tyngre enn en veldig tung ting del femten


Krallice

Jeg jukser litt og siterer fra min egen anmeldelse fra 29 oktober:

Krallice er en ny black metal power trio bestående av Mick Barr (gitar) fra Orthrelm og diverse andre prosjekter, Colin Marston (gitar, bass) fra Behold...The Arctopus! og Lev Weinstein (trommer) fra Bloody Panda.

Disse tre herrene har lenge vandret rundt i et brutal prog- og metalisk avantrock-landskap som kjennetegnes av kompromissløs, kranglete rockmusikk med vanvittige krav til såvel utøvere som lyttere. Barr, Marston og Weinstein er representanter for den reelt progressive musikken av i dag, langt unna håpløse klisjevandringer i den såkalte neoproggen som utgis på tragiske labeler som Inside Out og andre. Det er synd at ikke musikken disse gutta representerer får større oppmerksomhet.

Mick Barrs tidvise blytunge gitarøvelser under navnet Ocrilm har på mange måter pekt fremover til Krallice. For med Krallice tar Barr det helt ut; dette er reinspikka, skinnende, heavy black metal for denne vår tid.

Krallice første utgivelse er et gedigent techsug av superkompleks spill over dyrking av blackmetalattack med stormproduksjon langt unna enhver forestilling om lo-fi bm. Dette er ekstremt flinke folk som lirer og koser seg under en bm-himmel.

Krallice inneholder seks spor hvorav fire på 10 minutter, et kortere spor og en 15 minutters lang avslutning. Dette er utrolig mektig og "relentless" musikk som kan virke litt stiv og overdrevent digital ved første ørekast der det varige i genren som oftest har et analogt sus-med-dus attack. Albumet vinner seg imidlertid overtid når du klarer å bryte inn under hu(n)den på den sinnsvake nesten Beethovenske stormen av toner.

Anbefalt:
Krallice - Krallice (Profound Lore cd 2008)


Krieg

Besk black metal fra USA som muligens er oppløst? Etablert i 1995 og har en lang diskografi med fem fulle album og et livealbum, i tillegg til en haug splitalbum. Bandet ledes av den misantropiske Imperial som flekker ut svarte tekster over hatfulle rytmer. Krieg har vært inspirasjonskilde for mange av den senere generasjonens USBM band.

Anbefalt:
Krieg - The Bleak House (Red Stream cd 2004)
Krieg - Blue Miasma (No Colours Records cd 2006)



KTL

Samarbeid mellom den østerriske noiseguru Peter Rehberg (Pita) og Sunn O)))s Stephen O'Malley. Rehberg mishandler elektronikk og O'Malley gitarer. Sammen skaper disse to et univers med stille stemninger av dronemetal og ambient uhygge. Bandet har et særpreget uttrykk i et ganske overbefolket landskap.

Anbefalt:
KTL - KTL (Editions Mega cd/lp 2004)
KTL - 2 (Editions Mega cd/lp 2007)
KTL - 3 (Editions Mega ep 2007)


Lento

Italiensk instrumental psykedelisk sludge doom som sparker og freser. Er i samme terreng som landsmennene UFOMammut. Ganske så spaceinspirert, hører jeg Hawkwind i det fjerne?

Anbefalt:
UFOMammut/Lento - Supernaturals Record One (Supernatural Cat cd 2007)
Lento - Earthen (Supernatural Cat cd 2007)



Leviathan / Lurker Of Chalice

Wrest er selveste høvdingen av USBM. Under navnene Leviathan og Lurkers Of Chalice har han laget noe av den mest spennende og lyttverdige musikken uansett sjanger de siste årene. Leviathan har inntil nå vært hovedprosjektet hans, ryktene går imidlertid om at årets maktdemonstrasjon Massive Conspiracy Against All Life er siste sprell under denne hatten. Uansett; Leviathan har levert noen særdeles levedyktige plater hvor black metal slippes opp i en gryte av avant garde og ambiente stemninger. Det ferdige produktet er en iskald, fiendtlig men likevel oppløftende lydvelling som hekter deg fast til du spreller hjelpeløst i garnet. Lurker Of Chalice har foreløpig sluppet ett album. Her tar Wrest musikken enda lenger ut. Post-rock, krautrock, droner og sampling blandes inn i black metal. Resultatet er sjangeruavhengig flott musikk.

Anbefalt:
Leviathan - Verrater (tUMULt 2cd 2002, samling av tidligere cd-rs)
Leviathan - The Tenth Sub Level Of Suicide (Moribund Cult cd 2003)
Leviathan - Tentacles Of Horror (Moribund Records cd 2004)
Leviathan -Massive Conspiracy Against All Life (Moribund Records cd/2lp 2008)
Lurkers Of Chalice - Lurkers Of Chalice (Southern Lord cd/2lp 2005)


Lifelover

Svensk blackpopdoom orkester som har vist en fin stigning på tre album så langt. Lifelover er en særegen plante med sitt poppete og samtidig tungdystre uttrykk. De svenske tekstene står svært godt til det musikalske uttrykket. Bandet skriver gode låter og høres til tider ut som Joy Division gjenoppstått som USBM. Fengende og med særpreg. Etter hva jeg vet er Kim Carlsson fra tidligere omtalte Hypothermia med i bandet.

Anbefalt:
Lifelover - Pulver (GoatowaRex cd 2006)
Lifelover - Erotik (Total Holocaust cd 2007)
Lifelover - Konkurs (Avantgarde Music cd 2008)

lørdag 29. november 2008

Testicle Hazard og andre godsaker



Jeg kommer som snarest innom med noen korte omtaler av de senere dagers favoritter.

Vi begynner med 6degree SkyQuake av og med Stephen O'Malley og Attila Csihar ( Editions Mega cd). O'Malley og Csihar er svirebrødre fra flere prosjekter de siste årene og Csihar har også satt sitt grimme preg på flere utgivelser med O'Malleys hovedvirke Sunn O))). 6degree Skyquake er en 33 minutters lang doomodysse, ja nesten en messe over doomistiske, dystre verdensanskuelser; Csihar er ikke en mann som tar lett på ting. Bak Csihars konstant tilstedeværende dype ralling bygger O'Malley en minimalistisk sti av lyd med stive sinustoner og gurglende iskald knust is. Fint og på en merkelig måte beroligende. Et soundtrack til endetider ?

Etter denne rolige søyle av doom passer det fint å bygge seg litt opp med The Skull Effects fine digitaldronende The Black Hand (Riot Season lp). The Skull Defects består av de flinke svensker Henrik Rylander og Joachim Nordwall. The Black Hand serverer tre spor på en grom vinyldings med flott engelcover. A-siden har kun et spor, den stillestående elektriske strømtilstanden Skreamer som gjør ingenting på stramt og elegant vis. B-siden har to spor med større virilitet og tyngde. Cut Spider Leg og Acid Animal bråker mer, på et elektronisk harskere vis. Tilsammen viser de tre sporene frem et spennende orkester i grenselandet mellom droner, elektronisk musikk og noise.

Nå er vi vel klare til å ta litt kraftige saker? Og kraftkost serveres på splitalbumet Golden Serenades/Testicle Hazard (Segerhuva lp). En side til hver trupp, som begge serverer et langt spor med ram, elektroakustisk noise av høy kvalitet. Testicle Hazards (Lasse Marhaug og Tommi Keranen) Morning Star støyer deilig rampete og blander "typiske" harshnoise elementer med vilter vokal under lag på lag av kåt og fri støy. Morning Star er stri, vill og skjønn musikk. Golden Serenades (John Hegre og Jørgen Træen) følger fint opp med Evening Fix, hvor det arbeides med mange av de samme metalliske noisebliss virkemidler. Evening Fix er litt mer underkjølt kald og ikke fullt så besatt, men likevel svært kraftig og vanedannende kost. En fantastisk lp.

Otomo Yoshihides Core Anode (Ftarri cd) byr på tre liveopptak fra henholdsvis Tokyo i september 2002, København i juli 2006 og London i desember 2006. Tre urvoldsomme, improviserte musikkstykker på rundt 20 minutter hver. Kjennetegnet for hele sulamitten er en storm av toner i et hensynsløst frimusikkunivers, hvor hensikten synes å være å kjøre godstog over publikum. Besetningen varierer fra en liten kvartett på Tokyo-opptaket til en fjorten manns besetning i opptaket fra London. Musikken er stram og streng og det må lyttes konsentrert på høyt volum for å fange innholdet. Som passiv lytting er dette ulidelig, er du villig til å la deg knuse under volumet vil musikken åpne seg og skjønnheten formelig sprute ut av høytalerne.

Sist men ikke minst tar jeg med Skullflowers Desire For A Holy War (Utech cd). 5 spor på 55 minutter hvor Matthew Bower er i det rifftastiske hjørnet. Skullflowers gråsvarte velling av gitaronani, støy og flerr kan til tider være tung å svelge; Bowyers ønske om å drukne lytteren i tunglyd kan fjerne dynamikk og nyanser, og da blir det fort kjedelig. På Desire For A Holy War fungerer det imidlertid glimrende. Her er Bowyer ualminnelig konsentrert og i en tilstand av blackmetalsk rifforamatisk nirvana. Hele cd'en er en sugende avrivning av støyende gitarrock tatt så langt ut det er mulig å tenke seg rock som rock.

tirsdag 25. november 2008

Sick Llama - Triptych (Fag Tapes 3xC33 kassett)


Sick Llama er Michigans store sønn Heath Morelands alter ego og labelen Fag Tapes er hans domene og verktøy for å sende ut skudd og utskudd av avantnoise og undergrunnskurr av ymse kaliber. Kassetter og cd-r's spyttes ut og Fag Tapes feiret faktisk 200 utgivelser nylig, med den store Fag Tapes 200 boksen; med en stabel kassetter med ymse artister i Fag Tapes stallen.

Fag Tapes representerer en avantvariant av noisemusikken med et dyptpløyende, tapehissende, improvisert uttrykk som er kjapt identifiserbart. Fag Tapes hates eller elskes; soundet er dypt undergrunnsk og forbi lo-fi; mer i retning av negative-fi. Undertegnede får aldri nok og særlig ikke av Heath Morelands egne prosjekter. Moreland har dyrket to hovedretninger. På den ene siden den synkende, improviserte reed/elektronikk-duo Slither (sammen med Chris Pottinger) med en sterkt overstyrt produksjon som har sendt lyden i retning av freenoisejazz og på den andre side; scumnoise/tapehissvarianten Sick Llama. Sick Llama skaper en underliggende stemning av meditativ ro bak hissende dypt psykedeliske noiseelementer klemt frem med totalt ødelagt elektronikk og strøm. Resultatet er en helt særegen noisemusikk et sted mellom Throbbing Gristle ca Second Annual Report og The New Blockaders tidlige elektroakustiske noise, alt kopiert fra kassett til kassett i det uendelige, til resultatet er helt ugjenkjennelig og bare Sick LLama. Sick Llama er noise musikkens psykedeliske mesterhjerne.

Triptych er den nye trippelkassetten fra Sick LLama og sammen med den store Born Again To Die lp på Hanson Records et solid høydepunkt i en omfangsrik katalog.

Triptych er 3 kassetter a' 33 minutter; tilsammen et 99 minutters psykedelisk noiseunivers av original og varig verdi. Triptych er variert over flere tema, men helhetlig. Er det et noise-på-kassett-gone-prog-konsept album? Hmmm...Nei, Triptych er essensen av Morelands fullstendig frie tilnærming til liv og lyd. En rensende oase av mothaker og trøst. Triptych fenger! Triptych tar tak og blir!

Jeg elsker den.

Lytt også til:
Sick LLama - Born Again To Die (Hanson lp 2005)
Sick LLama - Alien Facial (Heavy Tapes kassett 2007)
Slither - Slither (Tasty Soil cd 2007)

Wolf Eyes/Sick LLama/Raven Strain - Live At Oberlin (AA Records dvd-r 2008)

mandag 24. november 2008

Acid Mothers Temple & The Cosmic Inferno - Pink Lady Lemonade - You`re From Outer Space (Riot Season cd)



Etter nærmere hundre utgivelser i en nesten umulig strøm de siste ti årene er det er lett å glemme hvilken voldsom smell det var å høre Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O for første gang i 1997. Et fullstending knusende hippiepsykedelisk monster av et gitarrockband som løftet lyden av flygende kameler inn og ut av kosmos med en knallrekke album som utforsket tid, space og hippierockklisjeer filtrert gjennom bortrøyka japanske hjerner med enorme spilltekniske egenskaper og en sunn humor, støpt i en hippiekommunal lagånd.

Acid Mothers Temple er på alle måter bandet til gitarist ekstraordinaire Kawabata Makoto og etter en lang periode med Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O. opprettet han the dark side varianten av bandet; Acid Mothers Temple & The Cosmic Inferno, med delvis overlappende bemanning og med ny fire. The Cosmic Inferno representerer et tettere og mer mørkt drivende ensemble. Det er derfor litt overraskende at det er denne konstellasjonen som tar for seg moderskipets ultimate melodiske øyeblikk, den tunge liveklassiker Pink Lady Lemonade.

Pink Lady Lemonade var med i en fortvilende kort versjon på bandets første "offisielle" utgivelse på PSF i 1997. Senere fikk vi en enorm timelang versjon på den triple samlecd'en Do Whatever You Want, Don't Do Whatever You Don't Want!!" hvor hele spekteret i The Acid Mothers Temple Family presenteres. Denne versjonen av Pink Lady Lemonade er et udiskutabelt høydepunkt i Acid Mothers katalogen og er totalt umistelig.



Hva kan så The Cosmic Inferno tilføre denne klassiker? Ikke så rent lite faktisk, Pink Lady Lemonade - You're From Outer Space er en drøyt timelang suite i fire deler med en overraskende ren og tiltalende produksjon og er på mange måter den perfekte inngangsbillett til Acid Mothers universet. Musikken er innspilt i bandets eget studio i Japan i to sessions i henholdsvis februar og juni i år. I tillegg til usual suspects som Tabata Mitsuru (bass) og Higashi Hiroshi (synth) og The Cosmic Infernos faste trommeslager Shimura Koji er Pikachu fra avantfem duoen Afri Rampo med på trommer, sang og "cosmic shaman" samt Audrey Ginestet med stemme og cosmos...

Åpningen med Pink Lady Lemonade - You're From Outer Space -Part 1 er en glidende spaceboogie med det svale Pink temaet gjentagende urhektende over en stødig temmet beat pyntet med kosmiske synthdripp før sologitar som øks strammer grepet etter et drøyt kvarter. Derfra og ut de siste 10 minuttene er det totalt psychnirvana ridende på Kawabatas mektige gitar. Spor 2 Message From Outer Space er enda lenger ute i verdensrommet; tyngre synthskyts og spacewhisper fra Pikachu og underliggende strengere mer kaotisk seksstrengerstyn fra Kawabata. Det fortsetter i spor 3, Take Me To The Universe, som forfører med mer glideflukt langs melodiøse gullårer med en konstant solospillende gitarKawabata, nok engang over en dryppende miks av kosmisk vokal, steady beat og tunge sveip av elektrisk krydder, før alt tas ned i starten av spor 4 som er part 2 av tittelsporet. Her står det urnydelige Pinkteamet alene og vibrerer mot himmelen over kosmiske chants og flagre vokal. Vakkert, hektende og svimlende; drømmerock for oss alle.

Lytt også til:
Acid Mothers Temple - Acid Mothers Temple (PSF cd 1997)
Acid Mothers Temple Family Compilation - Do Whatever You Want, Don't Do Whatever You Don't Want!! (Earworm Records 3cd 2002)
Acid Mothers Temple & The Cosmic Inferno - Starless And Bible Black Sabbath (Alian8 cd 2005)
Hawkwind - DoRemi Fasol Latido (United Artists lp 1972)

torsdag 20. november 2008

Bohren & Der Club Of Gore - Dolores (Ipecac cd)



Jeg har tidligere skrevet om Bohren & Der Club Of Gore i den lille metalliske serien tyngre enn en veldig tung ting, og beskrevet bandet som en blanding av jazz, hardcore og ambient. Bandet benytter trommer, saksofon, piano, mellotron og dobbel bass til å utgyte sakte drypp av melankolsk loungejazzdoom og har på tidligere utgivelser klart å holde spenningen oppe i musikken med forsiktig endring, en viss følelse av trussel og en stemning av våkenatt som kan suge deg inn når kulda kryper inn over vinduskarmen en sen november kveld.

Dolores er Bohrens sjette album og det første siden Geisterfaust fra 2005 og er en tilbakevending til kortere spor (ti i alt).

Bohren & Der Club Of Gore har alltid balansert på en knivsegg med sitt avmålte, ambiente jazztak på doomstemning; det er ofte langt fra å kjede og søvndysse. Tidligere utgivelser har balansert dette fint, og bandet har lyktes i skape en luftig, sakte bevegelse av isfjell i smeltende oppløsning på vei fra pol til pol. Dolores inneholder de samme virkemidler og uttrykk som tidligere men jeg opplever ikke dette albumet som like tiltrekkende - den-må-jeg-høre-en-gang-til-følelsen er ikke til stede på samme vis - musikken blir litt forutsigbar, tam og kjedelig til tider. Det er på ingen måte dårlig, og utbyttet av Dolores stiger selvsagt etter gjentatt lytting - særlig på Ipod etter midnatt med en god bok - men likevel; litt skuffende.

Kanskje er formelen sliten, eller er det bare meg ?

Lytt også/heller til:
Bohren & Der Club Of Gore - Sunset Mission (Wonder cd 2000)

Bohren & Der Club Of Gore - Black Earth (Wonder cd 2002)
A - A (Die Schactel cd 2006)
The Necks - Drive By (ReR Megacorp cd 2003)

mandag 17. november 2008

Tyngre enn en veldig tung ting del fjorten


Katharsis

Tysk bm horde av ondeste sort; her er det ikke mye lys og varme. Spastisk urmørk metall med vanvittig sinne. Likevel; det fester seg om du gir musikken tid og anledning til å åpne seg opp. Katharsis har laget noen av de dristigste og tyngste bm platene i dette årtusenet. Bandet tilhører sekten rundt Deathspell Omega og er på samme label. Katharsis har utgitt tre fullengdere.

Anbefalt:
Katharsis - Krusifixxion (Norma Evangelium Diaboli cd 2003)
Katharsis - VVorldVVithoutEnd (Norma Evangelium Diaboli cd 2006)


Kayo Dot

Med sitt seneste album fjernet Toby Drivers Kayo Dot siste flekk av metallrust på sin skinnende, dypt progressive rustning. Kayo Dot er et helt sentralt band i den nye reele progressive musikken, langt unna neoprog surret. Kayo Dots tidligere plater er en nydelig miks av tunge metalliske deler, progressiv utgydelse av tema og melodi og poppete elementer. Fine skiver alle sammen.

Anbefalt:
Kayo Dot - Choirs Of The Eye (Tzadik cd 2003)
Kayo Dot - Dowsing Anemone With Copper Tongue (Robotic Empire cd/2lp 2006
Kayo Dot/Bloody Panda - Split (Hloy Roar lp 2006)
Kayo Dot - Blue Lambency Downward (Hydra Head cd 2008)


Khanate

Supergruppe som splittet i 2006 men som bare må med i kraft av sin påvirkning og betydning. Khanate bestod av Alan Dublin, vokal (O.L.D), Stephen O'Malley, gitar (Sunn O))) og en haug andre prosjekt), James Plotkin, bass (O.L.D) og Tim Wyskida, trommer (Blind Idiot God). Khanate stod for en ekstremt sakte, dypt rystende art-metal som slepte seg frem gjennom totalskadde, ødelagte landskaper av sinne, sorg og elende. Lange spor brukte tid på å hekte og dyrket stemning med Dublins stemme som underkjølt duskregn av avfall som brant på huden. Khanate var en vellykket fusjon av atomavfall, Eye Hate God og Corrupted.

Anbefalt:
Khanate - Khanate (Southern Lord cd 2001)
Khanate - Things Viral (Southern Lord cd 2003)
Khanate - Capture And Release (Hydra Hyad cd 2005)


Khlyst

En slags fortsettelse av Khanate med James Plotkin og Runhild Gammelsæther (ex Thors Hammer og nå soloartist). Uttrykket er ganske så nærme Khanate men vokalen til Runhild er enda lenger ute en det Dublin var. Musikken brytes opp med skimmerende gitarglimmer og melankolske stemninger. Verdt å bryne seg på for utforskende sjeler med stor ørehøyde.

Anbefalt:
Khlyst - Chaos Is My Name (Hydra Head cd 2006)
Khlyst - Chaos Live (Archive dvd 2008)


Khold / Tulus

Khold er et norsk bm-band med en fin miks av typisk norske klassisk bm og mer hooktastisk nesten grungeaktige elementer. Dette gjør at bandets musikk er lett å like og spille mye. Khold opererer i en parallell verden med bandet Tulus; Sverre Stokland aka Gard og Thomas Berglie aka Sarke er med i begge gruppene. Tulus kom først og slapp sitt første album i 1996 og ga deretter ut to album til på siste halvdel av nittitallet før Khold overtok stafettpinnen i 2000. Khold har sluppet fem album og en ep siden starten. Tulus gjorde et overraskende og deilig comeback i 2007 med et nytt glimrende album.

Stoklands kone Hildr skriver tekstene for både Khold og Tulus.

Anbefalt:
Khold - Masterpiss Of pain (Moonfog cd 2001)
Khold - Krek (Tabu Recordings cd 2005)
Khold - Hundre År Gammal (Tabu cd 2008)
Tulus - Biography Obscene (Indie Recordings cd 2007)


Klabautamann

Duo fra Tyskland som lirer av seg en metallmusikk med inspirasjon fra postrock, bm, trad Iron Maidens rifforama, skogen og naturen. Det er noe inderlig og harmonisk i musikken til Klabautamann som ikke det grimmeste growl kan skjule. Dessuten er de ringlende gitarene aldri langt borte. Og de løfter stemningen - hver gang.

Anbefalt:
Klabautamann - Our Journey Though The Woods (Ingen label cd 2003)
Klabautamann - Der Ort (Heavy Horses Records cd 2005)

søndag 16. november 2008

GHQ - Seven & Eight (Heavy Blossom cd-r)


Ved første ørelytt er det temmelig lang vei fra Double Leopards knugende vokaldronierer under et blygrått amerika til GHQs raga drivved av americanapusling over løp av gitaristisk spaceblues. Eller er det kanskje ikke den store avstand?

Felles for begge konstellasjoner er i alle fall selveste Marcia Bassett, denne stigende avantundergrunns herskerinne som utøver sine triks både her og der; tidligere sentral i oppløste (snufs) Double Leopards, halvparten av den sterkt strømførende gitarnoiseduo Hototogisu (sammen med Matthew Bower), soloartist som Zaimph og duo med Tom Carter under banneret Zaika. Og en haug andre saker og (u)ting. I tillegg til dette altså; GHQ.

GHQ har holdt på en stund nå og levert noen fine album. GHQ er Marcia Bassett og Steve Gunn, og mange ganger også Peter Nolan (Spectre Folk, Magic Markers et al). Denne gangen er ikke Nolan med; istedet hjelper Marc Orleans fra Sunburned Hand Of The Man til.

Det er lett (for lett?) å sette GHQ inn i Bassetts store bilde av amerikansk tradisjonsmusikk under et nytt lerrett; alt hun foretar seg synes å være rotfestet i en dyp respekt for den amerikanske musikkarven, som kvernes gjennom en avantgardistisk tenketank av punkholdninger og kjellerestetikk. Resultatet er etterhvert et stort stykke arbeid det er godt og utfordrende å dykke ned i ; Bassett har storheten i seg og er verdt å lytte til - alltid.

Ved første ørelytt er Seven & Eight nærme en tradisjonsplate - en gitarstund ikke langt fra american primitive størrelser som John Fahey og Robbie Basho (da) og Jack Rose (nå). Seven & Eight er ingen klassiker, mer av et hyggelig pusterom i hverdagen med sin vennlige, mildt godmodige stemning og stemming av blues fra verdensrommet og raga fra amerika. Et høydepunkt er Catfish Song, en versjon av Skip James Catfish Blues. Catfish Song leveres med boogietakter og får deg til å lukke øynene, trampe takten og ta turen tilbake "dit".

Ellers er Seven & Eight totalt seks spor på 44 minutter med titler som Drunk On Absinthe (vakkert åpningsspor) og Dome Raga (en deilig raga uten ragg). Seven & Eight har ikke den spenningen som deres forrige store album Crystal Healing har, der virkemidler på tatt videre og ut på en mer "artikulert kunstferdig" måte som virkelig sprengte og slo om seg. Seven & Eight er mer av en kosestund; deilig men ikke helt viktig.

Lytt også til:
GHQ - Crystal Healing (Three Lobed Recordings lp)
Skip James - 1931 Sessions (Mississippi lp)
John Fahey - The Legend Of Blind Joe Death (Takoma cd)
Robbie Basho - Venus In Cancer (Tompkins Square cd)

lørdag 15. november 2008

Lil Dusty - 2 Bits (Arbitrary Signs Cd-r)



Lil Dusty er et nytt soloprosjekt fra Pete Nolan. Nolan er best kjent som trommeslager i Magic Markers (verdens beste rock-som-rock band?). I tillegg har han dyrket en fin liten kjøkkenhage av soloprosjekter under navnet Spectre Folk og vært part-time medlem i GHQ.

Lil Dusty er langt unna det uttrykket vi kjenner fra Spectre Folk, hvor Nolan ruger ut en hjemmesnekret-mot-røttene versjon av americana type Crazy Horse, Byrds ca Sweetheart Of The Rodeo og generell Neil Young worship ca 1975 - alt behandlet i en ruglete undergrunns stil med de enkleste virkemidler i front. Lil Dusty er synth folkens - minimal synth i retning 70/80 tallet, et sted mellom Tangerine Dream før det gikk galt, mildeste form av Throbbing Gristle (tenk 20 Jazz Funk Greats) og en science fiction, nesten Der Plan aktig tilnærming til vær og vind.

2 Bits er utgitt på Nolans egen Arbitrary Signs label og er et fullblods album. 6 spor på drøye 40 minutter med ganske minimale synthøvelser parret med murrende vokal i P-Orridge land og noen filmmusikkaktige snutter som vrir til seg en plass i et rumlende univers. Men blir det bare en hipster retro-øvelse tenker du? Neppe er svaret, i dette tilfellet. Det er vanskelig å få denne type øvelser til å ta steget ut av tiden og bli tidløs, festende musikk - virkemidlene er begrensede og urettferdig "tidstypiske" og "åttitallsbefengte". Men Nolan lyktes fint; han Forsker! Det blir en underlig hektende, ambient men også rytmisk musikk med kjærlighet, lyttervennlighet og en fremadrettet homage til det som en gang var men likevel fortsatt er.

2 Bits er langt hevet over de mange analoge synthcrushøvelser som enhver idot og hans bror virrer rundt med i disse dager: ser en bort fra størrelser som Keith Fullerton Whitman, Jessica Rylan og noen få andre er det jammen ikke mange som får mye ut av dette. Men Nolan leverer et album som både skinner av "kommersielle" tråder og industriell (u)lykke. Godt levert.

Lytt også til:
Throbbing Gristle - 20 Jazz Funk Greats (Industrial lp 1979)
Keith Fullerton Whitman - A Bogan Apocolypse (Heavy Tapes kassett 2007)
Diverse Artister - Festival Der Geniale Dissidenten (Enfant Terrible lp + 7" 2007)
The Normal - T.V.O.D./Warm Leatherette (Mute 7" 1978)

torsdag 13. november 2008

Den Nødvendige musikken, del fem


Yatha Sidra - A Meditation Mass (Brain Lp 1973)

Et mesterverk av kosmisk tysk musikk fra denne glødende perioden i tysk musikkliv. Yatha Sidra var bandet til brødrene Rolf og Klaus Fichter som sammen med to andre krauthoder desverre bare produserte dette ene mesterverket. A Meditation Mass er en lang kosmisksymfonisk suite av meditativ (kremt) proggete krautrock med ganske tung jazzhelning og en lavstemt etnisk puls. Albumet hever sjeldent stemmen men holder likevel på oppmerksomheten hele veien. En soleklar krautklassiker som er gjenutgitt på cd ved flere anledninger.


Cabaret Voltaire - Red Mecca (Rough Trade lp 1981)

Red Mecca var Cabaret Voltaires tredje studioalbum og det siste som Chris Watson deltok på. Sammen med Richard H. Kirk og Stephen Mallinger skapte Watson et knugende industrielt mesterverk av mørke skyer og tungsinn. Red Mecca har stått seg godt og er like hektende og skummel lytting idag som den gang for 27 år siden. Albumet er en gnaging på kristendom som ekstremisme, islam under reisning (husk Iran 1979) og den tikkende bombe Midt-Østen generelt; Afghanistan, Iran - Irak; Red Mecca indeed. Red Mecca eksploderer kontinuerlig under Kirks synthezisers, Watsons tapemanipulasjoner og Mallingers knugende mumlevokal; ofte med en rytmisk puls i bevegelse mot hvit støy, sjekk f eks Sly Doubt og den lange A Thousand Ways. Red Mecca toppet den engelske indie-listen høsten 1981 og er et bindeledd mellom post-punk og industriell reisning ala Throbbing Gristle.


Tortoise - Millions Now Living Will Never Die (Thrill Jockey cd 1996)

Tortoise sin andre fullengder har alltid stått for meg som deres største øyeblikk. Grunnen til dette kan oppsummeres med fire bokstaver; Djed. Djed er det 21 minutters lange åpningsporet som viser frem hele bredden (og her også dybden!) i Tortoisemusikk når den er som best. Et stykke musikk som på mange måter oppsummerer det best i gruppas musikk; lange strekk av minimalistisk repeterende figurer av keys og vibrafon, krautrockske gitarmoduler og indierockaktige passasjer. I tillegg får vi 5 kortere spor hvor særlig Glass Museum er et fint lite stykke hvor bandet skritter godt ut av alle postrockske konvensjoner og lander sitt eget uttrykk. Alt komponert med stor kløkt; dette er flinke folk. På senere utgivelser har Tortoise mistet mye av spenningen i musikken sin synes nå jeg, selv om de fortsatt er enorme live.


Sonny Sharrock - Black Woman (Vortex lp 1969)

Black Woman var Sonny Sharrocks første album som leder av et ensemble og ble produsert av hans daværende "sjef" Herbie Mann. Sharrock, som døde så alt for tidlig i 1994, er tidenes suverent beste frijazz gitarist, punktum finale. Mannen spilte med det meste av de beste (Peter Brøtzman, John Zorn, Miles Davis, Ronald Shannon Jackson, Cecil Taylor og en haug andre) og hadde en unik sans for melodi og ikke minst bruk av enkle virkemidler; amp og gitar var alltid nok for Sharrock.

Black Woman er sterkt preget av Sonnys daværende kone Linda Sharrock som dominerer lydbildet med sang over hele spekteret av toner og sinnstilstand, fra det lavmælte melodiøse til det vrengende atonale. Under ligger Sonny med behersket, gnistrende spill - godt backet av størrelser som Dave Burrel, Norris Jones og Milford Graves. Herbie Mann var en underlig skrue som varierte i egne prestasjoner fra det helt store til det svært middelmådige, hans sans for melodi var imidlertid alltid til stede og det er lett å tenke at hans produksjonshånd er med på å holde dette sammen til slikt et flott hele.


The Adverts - Crossing The Red Sea With The Adverts (Bright lp 1978)

The Adverts var bandet til legendariske T.V. Smith og har fått evig liv i punkhistorien med de store singelene One Chord Wonders og Gary Gilmore's Eyes. Bandet ble kjent som notorisk inkompetente - T.V. Smith kunne kun to grep på gitaren og var ikke si stand til å synge og spille samtidig når de startet opp og Gaye Advert lærte å spille bass på gigene de hadde. Denne hypen klarte imidlertid ikke å skjule at bandet utviklet seg raskt og at T.V. Smith var en begavet låtskriver. Dessuten ble Gaye Advert noe av et kvinnelig stilikon under punken med sitt modellutseende, tunge sorte sminke og evig tilstedeværende skinnjakke. The Adverts rakk bare to album før de oppløst i 1979 og Crossing The Rea Sea er det beste - faktisk ett av de beste punkalbumene som kom. 12 låter fulle av slagord for punkgenerasjonen og fengende låtmateriale kjørt gjennom et kvern av hissig spilleglede og energi, rattet på plass av produsent John Leckie.

onsdag 12. november 2008

Adrian Baker & Tim Hecker - Fantasma Parastasie (Alien8 Recordings LP)



Ny drømmedrone lp fra den parrede enhet Adrian Baker og Tim Hecker.

Adrian Baker er som de fleste nå vel har fått med seg, head honcho i Nadja i tillegg til å spytte ut ca mange utgivelser i året som soloartist og i diverse samarbeidskonstellasjoner. Der Nadjautgivelsene ofte får et større drag av tung ting på grunn av bassingen til det andre medlem Leah Buckareff, er Baker solo mer svømmende i sine drømmetilnærmende dronerier over lange flater av Canadisk fjell, vann og skog. Er det miljøbliss?

Tim Hecker er langt unna en strategi av endeløs-strøm-av-utgivelser-bygger-et-berg; hans utgivelser er sjeldnere. Hecker tar seg tid og dyrker sitt uttrykk med vanning av en ganske strømfull noisedrone med dyptfølt melankoli og støt av glemte tider og underkjølt lengsel. Hecker kan bli vel forsiktig og dupper til tider nærme en støydronenewage som kan kjede og irritere. Men som regel klarer han å holde seg på rett side og da produserer han vakkert sus og skurr til ettertenksomme regndager type høst.

Hva kan så disse sørgmodige menn klare i fellesskap ? Tja, overraskende lyder det i hvertfall ikke; det lyder faktisk nøyaktig slik man kunne forvente. En sakte dans over vannene med få eller ingen vonde støt av hekt og flenger; en snill plate. Rene gitartoner lister seg på tå over lange flater av nada og Heckers patenterte avdempede knitresusende sorgtoner henger over det hele. Alt henger sammen med alt - Fantasma Parastasie må lyttes til i en strekk for effekt. Da vil den åpne seg opp og finne en liten plass i hjertet ditt. Den passer godt som kveldslyttng når du er "Burning The Midnight Oil" og vil skape ro i ditt fortvilte hjerte.

Lytt også til:
Tim Hecker - Harmony In Ultraviolet (Kranky cd)
Nadja - Radiance Of Shadows (Conspiracy 2lp)
Nijiumu - Era Of Sad Wings (PSF cd)