søndag 5. oktober 2008

Historien om Nurse With Wound, ellevte og siste del


I 2007 var det endelig duket for det lenge varslede samarbeidsprosjekt mellom Nurse With Wound og salige Faust. Det er viden kjent at Faust er et av Stapletons store forbilder og når vi vet hvilken innflytelse han har hatt på band som Stereolab og ikke minst Current 93 hvor han har virket som produsent og remikser, er det ikke fritt for at forventningene var store foran utgivelsen av Disconnected.



Faust / Nurse With Wound - Disconnected (Art-Errorist D/DIS 1/07 CD 2007) ble utgitt til stor begeistring fra fans og kritikere. Disconnected inneholder fire spor, alle mellom ti og fjorten minutter lange. Og dette er faktisk det beste Faust har prestert siden The Faust Tapes og IV på midten av syttitallet. Åpningsporet Lass Mich er nesten fjorten minutter krautrocknirvana; beatet fra Krautrock (fra IV) parret med Faust Tapes cut-ups banker denne hjem som en soleklar favoritt. Så følger tittelsporet med elleve minutters sakteflytende prognirvana med myke droner over keyboards og forvirret sang. Deilig. Deretter får vi Tu Mentends med flott perkusjon og hektende samples badet i viskevokal og skeivsang som tar deg med "dit" hver gang. Det hele avsluttes med It Will Take Time som best kan sammenlignes med tidlig Klaus Schulze og Tangerine Dream ca Zeit (1972). Fantastisk.

Nå i høst er Disconnected også utgitt som en deilig dobbel vinylutgave på Beta-lactam ring Records. Her får du en hel lp med tidligere uutgitt stoff; en side med ueditert Faust fra Disconnected sessionene og et sidelangt Nurse With Wound spor kalt Fine Writin' (For Lil' Fishy) som kun finnes på denne utgivelsen.

Da har vi jammen kommet det herrens år 2008, og sannelig om ikke våre venner holder koken fortsatt og kjører på; hvor skal dette ende ?


I januar 2008 ble Nurse With Wound - Two Shaves And A Shine Remix Project (United Jnana 222 CD 2008) sluppet. Cden består av femten remixer av Two Shaves And A Shine fra An Awkward Pause. Mark Logan i Jnana kom på ideen å gi alle som var interessert tilgang til basis-sporet for låten og lage sin egen remiks. De beste er så samlet på denne cden, etter at Stapleton lyttet til over hundre innsendte bidrag. Hele sulamitten er mikset sammen til en eneste stor jam og låter fett, selv om en føler seg godt ferdig med Two Shaves... når du har lyttet til denne noen ganger. Med andre ord en utgivelse for kompletister.



Steven Stapletons tvillingsjel David Tibet hadde etablert kontakt med de mektige doomkongene Greg Anderson og Stephen O'Malley i Sunn O))) og det er ganske sikkert denne forbindelsen som gjorde at Stapleton og Potter påtok seg å remikse Sunn O))) albumet ØØ Void i forbindelse med en limitert japansk reutgivelse. Resultatet, SunnO))) Meets Nurse With Wound - The Iron Soul Of Nothing (JP Daymore Recordings dymc024 cd) er utgitt som cd 2 på nyutgivelsen av ØØ Void. Resultatet er tre lange spor (fra sytten til tjuefem minutter lange) som er langt fra originalalbumets tverre og blytunge doom. NWW etablerer en mindre muskuløs men like skremmende og mørk droneambiens av utgangspunktet. The Iron Soul Of Nothing er Nursedoom; ambiente, mørke og langtonedraperte fantasier av metal(isk) undergang. Nice.




I mai i år så prosjektet Nurse With Wound - Images / Zero Mix (Beta-lactam Ring Records mt202 2cd + bok ) dagens lys. En flott boks begrenset til fire hundre ex, inneholdende Zero Mix cd'en, den uutgitte Requital For Lady Day og en tykk liten bok med illustrasjoner av Stapleton. Requital For Lady Day er to spor på førtito minutter - en åpenbaring av en mørkt proggete meditasjon. Tittelsporet er elleve stille og nydelige minutter hvor NWW avslutter forskningen på grunnlagsmaterialet fra X-Hol Caravan for Angry Eelectric Finger prosjektet. Ocean (For "Saucie" Redpath) er lengre, mørkere og mer dramatisk. Boksen er selvsagt et must for NWWhoder, men det finnes også en enklere variant med kun boken og Zero Mix.


I juni 2008 var det endelig klart for det lenge bebudede NWW easy listening albumet. Nurse With Wound - Huffin' Rag Blues (United Jnana UJ444 cd) var også NWWs første ordinære studiealbum på tre år og det var ikke fritt for at jeg skalv lett på hånden da denne ble satt i spilleren. Og hvordan låter det ? Huffin' Rag Blues er mer låtbasert enn noensinne, det er klare hilsener til easy listening, big band jazz og filmmusikk. Det er også litt skuffende. Noe av materialet er kjedelig rett og slett, uvanlig nok. Andre ting er intet mindre enn fantastiske. Som den lange The Funktion Of The Hairy Egg; magisk rytmespor, vakker kvinnesang og generell mystikk løfter denne mot himmelen. Og Juice Head Crazy Lady er fire minutters god NWW surrealisme.

Direkte mislykket i mine ører er Captain Beefheart/Tom Waitz varianten Black Teeth hvor Matt Waldon synger og peser. Cruisin' For A Bruisin' er bilkjøringfilmsoundtrack, kostelig nok men vi forventer mer av Nurse With Wound.

Så, litt surmuling her altså. Men for all del; Huffin' Rag Blues er selvsagt nødvendig og langt over 95 % av alt annet som utgis på denne kloden. Albumet ble også sluppet i en begrenset utgave i en tinnboks med en ekstracd hvor The Funktion Of The Hairy Egg er utvidet til tjuetre minutter. Å lykke!



Siste slipp fra våre venner sålangt er Nurse With Wound - The Bacteria Magnet (Dirtier Promotions DPROMEP66 12") hvor to spor fra Huffin' Rag Blues remixes og supleres med to uutgitte saker. Neppe essensielt, men coveret er fantastisk!

Puuuuuuuuhhhhhhhh!!!! - da var vi gjennom gitt. Tredve år med Stapletons virke er gjennomgått. En lang reise i en stor manns fantastiske produksjon. Vi avslutter med en liten liste over de helt nødvendige slippene som du bare må kjøpe, lytte til og holde tett inntil hjertet ditt til en hver tid:

Totalt essensiell Nurse lytting:
Merzbild Schwet (1980)
Homotopy To Marie (1981)
Spiral Insana (1986)
Soliloquy For Lilith (1988)
Rock 'n' Roll Station (1994)
Musical Pumpkin Cottage (Stapleton / Tibet) 1996
Acts Of Senseless Beauty (1997)
Man With The Woman Face (2002)
Salt Marie Celeste (2003)
Echo Poeme Sequence No. 2 (2005)

Fine samleplater:
Living Fear Of James Last (2005 - 2cd med tverrsnitt av NWW produksjonen)
The Swinging Reflective (1999 - 2cd med oppsamling av samarbeidsprosjekter)