onsdag 8. oktober 2008

Tyngre enn en veldig tung ting del ti

Mye black metal i denne utgaven av tung ting sier du. Ikke rart sier jeg. Bm i alle varianter og konstellasjoner har tatt et solid ballegrep på den avantastiske delen av metalluniverset. Så det så.


Flaskavsae

Mer unblack metal fra midt vestens USA. Enmannsband signet til E.E.E. Recordings. Musikken er en stram variant av buzzende gitarer, blastbeat og mye skurr og hiss. Omtrent som Burzum møter Tim Heckers ambiente skurrdroner mens alle andre på festen hyller hun der oppe, ikke han i kjelleren. Gripende saker.

Anbefalt:

Flaskavsae - Eclipse In Tides (E.E.E. Recordings cd-r 2006)
Flaskavsae - Philosophies (E.E.E. Recordings cd-r 2007)


Forgotten Woods

Legendarisk norsk band som gledelig nok smalt til med et nytt album i 2007, elleve år etter siste slipp. Race Of Cain viser heldigvis ingen tegn til god oppførsel og dyrker videre bandet bisarre, lo-fi bm med fuzz, skramlende trommer og grim vokal. Olav Berland (gitar, bass, trommer) og Rune Vedaa (gitar, bass) er bandets grunnleggere og eneste konstante medlemmer. Selveste Neige (vokal), kjent fra blant annet Pest Noire ble med i bandet i 2006. Alle Forgotten Woods utgivelser er nødvendige. Sykt, fengende og oppfinnsomt svart kaos for store og små.

Trippel cd'en Baklengs Mot Stupet (1992 - 1996) samler bandets to første album pluss ep'en Sjel Av Natten.

Anbefalt:
Forgotten Woods - As The Wolf Gather (No Colours cd 1994)
Forgotten Woods - Sjel Av Natten (Pagan Records cd ep 1995)
Forgotten Woods - The Curse Of Mankind (No Colours 2lp 196)
Forgotten Woods - Race Of Cain (20 Buck Spin cd 2007)


Dø Moribond, finneru' no' folk(lore) ?
Forteresse

Metal Noir fra Canada etablert i 2006. En duo bestående av Moribond (alle instrumenter) og Athros (vokal) som spytter ut en kraftfull, mildt pompøs og ekstremt fengende bm med melodi og energi. Midt opp i det hele finner du introer med ren folkemusikk, en hyllest til folklore og historie fra Quebec. To fine album med lange spor som gir musikken tid til å hekte og stramme grepet er beholdningen så langt.

Anbefalt:
Forteresse - Metal Noir Quebecois (Sepulchral Productions cd 2006)
Forteresse - Les Hivers De Notre Epoque (Sepulchral Productions cd 2008)


Frostmoon Eclipse

Italiensk gjeng med tung bm helning som gjennom fire album på tretten år har fått en bred pallett å spille på. På seneste albumet Another Face Off Hell fremstår gruppa som et mørkt, tungt rockband med sterke melodier, ambiente og akustiske partier blandet med et kraftfullt proggete bm attack. I 2005 ga Frostmoon Eclipse ut et tilnærmet akustisk album som også kan anbefales mykere sjeler.

Anbefalt:
Frostmoon Eclipse - Dead And Forever Gone (ISO666 cd 2005)
Frostmoon Eclipse - Another Face Of Hell (ISO666 cd 2007)



Fucking Champs

Instrumental heavy metal fra San Francisco med tunga godt plantet i kinnet. Kom fint tilbake i 2007 med sitt første album på fem år. Fucking Champs koser seg med metall klisjeer fra den gang da ala Maiden, Sabbath et al. Artig nok, selv om du neppe trenger alle de fire albumene deres.

Anbefalt:
Fucking Champs - VI (Drag City lp/cd 2007)


Furze

Woe J. Reaper, Trondheims onde sønn har laget tre langspillere siden debutalbumet Trident Autocrat kom i 2000. Et foreløpig superklimaks kom i 2007 med det store albumet UTD - Beneath The Odd-Edge Sounds Of The Twilight Contract Of The Black Fascist / The Wealth Of The Penetration In The Abstract Paradigms Of Satan. Et fullendt mesterverk av avantrock med utgangspunkt i bm. Men en bm som oppleves som den er vrengt med innsiden ut av en forrykt professor med seriøst absintinntak. Vridde riff som stikker innover og nedover i lydbildet, trommer som plasker rundt i bunnen av en brønn med store mengder surt råttent vann og en vokal som, ja vokalen? Fjern, så helt nær; skrikende, mumlende, tryglende. UTD er en av de beste avant album i dette og hvilket som helst tiår.

Anbefalt:
Furze - Trident Autocrat (Apocalyptic Empire Records cd 2000)
Furze - Necromanzee Cogent (Apocalyptic Empire Records cd 2003)
Furze - UTD (Candlelight cd 2007)