onsdag 20. mai 2009

Den nødvendige musikken del 9



Keith Fullerton Whitman - A Bogan Apocalypse (Heavy Tapes C-60 kassett)

Mens jeg sitter og venter i spenning på at Keith Fullerton Whitmans nye 4xkassettbox på Arbor skal dumpe ned i postkassen med et lett erotisk thump, benytter jeg ventetiden til å minne alle på den allerede klassiske tapen Whitman slapp på Heavy Tapes i 2007.

Whitman har utgitt musikk på diverse format siden debuten i 1999 og etterhvert funnet sin egen form med inspirasjon fra tidlig elektronisk musikk, improv, droner og elektroakustisk musikk. Whitman er original, tålmodig og en venn av lange strekk med musikk av typen lite-skjer-og så-skjer-det-fortsatt- lite; små bevegelser med store konsekvenser og vakre landskap som bryter seg vei gjennom en tåke av lyd.

A Bogan Apocalypse er høydepunktet i Heavy Tapes solo synth serie, hvor diverse avanthoder fikk slåss med analoge synths. Dette har vist seg å være en svært krevende øvelse, i alle fall i forhold til å makte å lage varig, pirrende lyd. En som klarte dette på uvanlig flott vis var Keith Fullerton Whitman.

A Bogan Apocalypse består av nesten 50 minutter musikk, fordelt på to lange spor og en kort snutt. Høydepunktet er a-sidens lange Origade; en langsom tvinnende synthslynge som bukter seg gjennom en minimalistisk tanke på mildt og lengtende vis. Origade er melodiøst bevegende & beroligende, en trofast venn når hjernen din brenner i de små timer. En mørk rundreise som oppildner og får deg til å lengte etter...tja, en kosmisk forløsning ?

Har du blitt lullet inn i den kosmiske tåke av Origade, løftes du raskt tilbake til her og nå av den korte avslutningen på side a, 3 Minute Maroochy Dore som er en støyende liten stråle av god ulyd.

Snur du kassetten møter du den monstroøse Thud Life. Thud Life er høyspent, atonal og mimimalistisk-aggressiv. Her er det lite å hente for melodikere; Thud Life er først og fremst stemning - mørk og ensom sådan. Den gnir og gnager seg ut av høytalerne - spill den svært høyt for full effekt. Da får du frem den sugende dybden i lyden og nakkehår vil reise seg.

A Bogan Apocalypse er som alt annet på Heavy Tapes særdeles "droolworthy" og utsolgt etter ca 8 minutter. Fortvil imidlertid ikke, du finner den her: http://cassettetapesuperstar.blogspot.com/search/label/Keith%20Fullerton%20Whitman