onsdag 6. mai 2009

Robedoor - Closer to the Cliff (Interregnum Records cd)



Jeg fortsetter min vandring i norske Interregnum Records fine katalog og stopper denne gangen opp ved Los Angels duoen Robedoors Closer To The Cliff som ble sluppet tidlig i 2008, men som fortjener din oppmerksomhet også idag.

Robedoor har siden oppstarten i 2004 dokumentert sine nestenambiente luciferdroning på en lang rekke utgivelser på cd-r, cd, vinyl og kassetter. Gruppa har sakte men sikkert formet sitt sound og etablert en egenart av stor verdi.

Closer to the Cliff består av fire spor som sakte men sikkert stiger og synker på ekstatisk vis mot både himmel og helvete på samme tid; det er noe svært oppløftende over deres dystertunge droner som få av dagens artister matcher.

Åpneren Divination Calling kombinerer en bankende, monton synthbeat med rødglødende støyelementer over lett ropende vokalfeedback - er det munker høye på sopp ? Etter at momentet har blitt etablert holdes dette godt gjennom hele stykket; alt og ingenting skjer på røft og stormende vis. Deretter følger Cocoon Of The Cross som ikke kan karakteriseres som annet enn vakker. Et lyst synthtema legger seg godt tilrette på en mild bris av kontrollert dronestøy og tegn-på-liv signaler sendt fra et sort hull langt ute i rommet.

På tredjesporet White Eyes/White Wail er vi tilbake i et stygt landskap av underkjølt vokal, støy i sirkel - sakte! - og generelt ond stemning. Drivende rockmusikk forkledd som støydroner. Avslutningen Tethered Outside Creation holder trykket oppe, men med en seigere tilnærming og en "produksjon" som sender all lyd inn i et dypt mediterende hele, hva er hva i dette havet av stillstand ?

Slik bandet fremstår på Closer to the Cliff kan se en rett linje fra salige Taj Mahal Travellers via Double Leopards ca Halve Maen og rett ned i Robedoors dronetaktikk, riktignok korrigert for en "skitnere" og mer punkete tilnærming.

Closer To The Cliff må spilles høyt for full effekt. Vri opp volumet og kjenn vokalen synge i rommet og sende deg ut "dit".

Dette albumet er et høydepunkt i Robedoor katalogen og en fin vei inn i deres verden.

Lytt også til:
Robedoor - Shapeshifter Slave (Olde English Spelling Bee LP)
Robedoor - Rancor Keeper (Release The Bats Records cd)
Double Leopards - Halve Maen (Eclipse 2LP)
Taj Mahal Travellers - Live Stockholm July 1971 (CBS Japan 2LP)