lørdag 9. mai 2009

Graveyards - Screwed + Chopped (Editions Brokenresearch LP)


Graveyards - Screwed + Chopped

Nytt album fra den frie trio Graveyards.

Saksofonist John Olson (Wolf Eyes), cellist Hans Buetow og trommerslager Ben Hall utgjør fortsatt Graveyards og er ute med ny LP på Editions Brokenresearch. Editions Brokenresearch er Buetow og Halls ultrakule label som har spesialisert seg på mikroedition cd-rs i svært kunstferdig innpakning. Noen av oss samler på denne labelen og setter nye titler pent ved siden av hverandre i hylla og ser salig på rekken som vokser sakte men sikkert. O lykke ! I ny og ne slippes også en vinyldings, så som Graveyards nye Screwed & Chopped.

Screwed & Chopped består av to sidelange stykker fra de fantastiske tre med høyst singulær musikk bortenfor alle tenkelige himmelstrøk. Ikke freejazz, ikke improv, ikke moderne klassisk komposisjon - men et sted midt i mellom og likevel hinsides. Laaange toner over perkusjon med mye luft-som-tid mellom hvert anslag. Og cello! Cello som misbrukes over ekstremt lange strekk av atonalitet. Musikk som tung fuktig luft over enorme hjerner smidd sammen av aliens i en ørken i Arizona; og Graveyards gnier seg i øynene og ser på...Det er noe hyperpsychedelisk over denne musikken, albumet fremstår planlagt mer enn komponert; vi har noen tanker - fjerne ! -og noen sår -dype!- som må bearbeides.

Schrewed & Chopped viser frem et Graveyards lenger utpå enn de noengang har vært, og albumet er slett ikke lett tilgjengelig. Lange skrekkstrekk ala Nurse With Wound på sitt mest paranoide ca Gyllenhamar og Bartok spent opp på en vegg av Ligetisk forvirring. Og kanskje en teskje MEV.

Det er lett å tenke på Schrewed & Chopped som en endestasjon på de første ti år av Graveyards virke og starten på noe nytt. Jeg kjenner det kiler når jeg tenker på det som komme skal. Er du bevandret i Graveyards står du selvfølgelig foran et pliktkjøp. Er du nybegynner kan du med fordel grave (kremt..) litt bakover i katalogen før du gyver løs på denne.

Lytt også til:
Graveyards - John Brown, On His Way To The Scaffold (Editions Brokenresearch cd-r)
Graveyards - Endings Vol 8 (American Tapes cd-r)
Graveyards - Graveyards (Qbico LP)