tirsdag 26. mai 2009

Slengbukser (retro) : Roberta Settels - Isolation! - Meinhof In Memoriam (BIN LP)


Roberta Settels - Isolation! - Meinhof In Memoriam (BIN LP)

Det er sjeldent for sent, og så heller ikke i denne anledning; ikke fikk jeg med meg originalslippet av dette forunderlige albumet i 1985 og jammen om ikke også reutgivelsen i 2007 skle forbi mine grådige platesamlerfingre. Men takket være en oppmerksom netthandel dalte dette verket ned i min postkasse for kort tid siden (ok da, hentelapp dalte ned i postkassen, hakke' stor nok postkasse for vinylmottak - det burde jeg egentlig tenke litt grundig gjennom).

Hvem er så Roberta Settels ? Settels er en amerikansk komponist og industridesigner som har bodd mange år i Stockholm. Hun studerte komposisjon på Juliard i New York og har også studert med størrelser som Pierre Boulez og Iannis Xenakis. Hun har komponert musikk til radio og film, men synes ikke å ha vært aktiv de seneste 10 til 15 årene. Og etter det foreliggende albumet er det supertrist at det ikke foreligger mer innspilte materiale fra denne særegne damen. Isolation! - Meinhof In Memoriam er nemlig hennes eneste utgitte innspilling og ble opprinnelig sluppet på henne egen label Music In Crisis i 1985.

Nyutgivelsen av Isolation! - Meinhof In Memoriam kom i 2007 og ble gjort av den danske labelen BIN. Originalcoveret med tekster av Settels på svensk, engelsk, tysk og fransk er reprodusert fullt ut. I følge teksten på coveret komponerer Settels "electronic music for spiritual survival". Coveret beskriver det musikalske innholdet godt; en rekke tekster på coveret slås ut av et plastomslag med en stor utflytende blodflekk og Music In Crisis skrevet med store svarte bokstaver. Albumet ble opprinnelig bare utgitt i USA, Japan og Tyskland. Musikken er en elektronisk-mot-elektroakustisk suite i fire deler; Landscape With 3 tape-recorders And…(12:03), Scenario (9:07), Isolation! (Meinhof in memoriam) (13:9) og P1 – Information? (3:33).

Isolation! - Meinhof In Memoriam er innspilt i EMS i Stockholm for 25 år siden men låter like friskt i dag. Ja kanskje vel så mye idag som den gang; åttitallets "maksimale" minimalisme er langt unna dette verkets minimale "mikrokosmos" tilnærming. Faktisk er albumet nærmere de siste 10 årenes mikrotrender, tenk Lopez eller Behrens studier i stillhet og kald frykt, og har ingenting å gjøre med tradisjonell minimalisme ala Riley, Glass og kompani.

Musikken er analog, ekstremt minimalistisk og bygd på godt tape-splitting håndtverk. Støy, stive sine-waves og sinus toner bryter opp et tilnærmet stillelandskap med litt found sounds/konkret lyd og stemmer. Utrykket bygger en vond følelse av total ensomhet og isolasjon; mørk, ubehagelig og likevel hektende lytting.

Det konseptuelle utgangspunktet - total isolasjon og ensomhet - er gjennom tittelen hektet opp mot RAF lederskikkelsen Ulrike Meinhofs skjebne; arrestasjon og svært lange perioder i isolasjon før hun avsluttet sitt eget liv på cella. Albumet oppleves likevel ikke eksplisitt politisk, mer som bruk av en ublid skjebne som utgangspunkt for forskning på isolasjon.

Isolation! - Meinhof In Memoriam er klassisk uneasy listening.

Grav deg inn og ned!