torsdag 14. august 2008

Jandek - Ready For The House (Corwood/Jackpot LP 1978/2008)


Himmel og Hav ! Det er tredve år siden Jandek slapp sin første lp. Tida flyr gitt.

Jandek aka Sterling Smith var til noen ganske få år siden en svært mystisk og tilbaketrukket figur. Ingen intervjuer, ingen navn (kun Jandek) og ingen konserter. Kun hyppige albumutgivelser med den sterkt personlige atonale Jandekbluesen - langt bortenfor konvensjonelle oppfatninger om melodi og pensang. Mellom femti og seksti album på tredve år har det blitt; en langsomt kvernende flom av utgivelser som dokumenterer en av mest originale og sære stemmene i undergrunnens USA. For en innsikt i Jandeks underlige verden kan dvd'en Jandek On Corwood - a documentary film anbefales på det sterkeste (Unicorn Stensil 2003).

Jandekheads deler ofte utgivelsene inn i perioder, først alene-med-akustisk-gitar-Jandek (1978-1984), deretter elektriske-Jandek-med-venner (1984-1990), nittitallets-Jandek og Acapella-Jandek (tre vonde album ca 2000). De senere år har mannen opptrådt live en rekke ganger og gjennom dette åpnet opp myten og nærmet seg publikum gjennom samspill med en rekke størrelser fra undergrunnen så som Alan Licht, Loren Connors, Richard Youngs og Alex Nielson blant mange andre. Men fortsatt ingen intervjuer eller annen kommunikasjon.

Jandeks debutalbum Ready For The House er nå reutgitt i en fin vinylutgave, begrenset til 1000 ex. Da albumet kom ut i 1978 ble det utgitt under navnet The Units. Denne nyutgivelsen er kreditert Jandek (som seg hør og bør, det er definitivt vår mann) slik alle senere album er det.

Musikken er like vakker og ensom som før og det låter flott på denne vinylutgaven. Spilt og sunget av Sterling (alene med gitar), som fremstår som totalt uskolert hva gjelder spilleteknikk, sang og låtskrivning. Likevel tvinger musikken seg på deg med en underlig kraft av tilstedeværelse, ensomhet og behov for å si; hei her er jeg med mine sære og vonde betraktninger. Det låter helt ute av tiden, som det også gjorde i 1978 og som det vel hadde gjort uansett når dette hadde blitt utgitt. To av mine all-time Jandeks favoritter pakker inn de ni låtene på denne plata, henholdsvis åpningssporet Naked In The Afternoon og avslutningen European Jewel (Incomplete).

Ready For The House er en av et titalls nødvendige Jandek utgivelser.