fredag 22. august 2008

The Skaters lodder dypere


James Ferraro og Spencer Clark

The Skaters består av Spencer Clark og James Ferraro fra California. The Skaters er geniale. The Skaters er et av få band med en helt egen signatur, ingen låter som dem. I den mest feberfylte Skaters rusen er det lett å tenke; er de det mest originale og dyptloddende siden Captain Beefheart, Nurse With Wound og syttitallets The Residents ? The Skaters er farlige – de kan sluke deg helt ; alle oppfatninger om hva lyd, musikk og utrykk er kan fare til helvete etter en tung session med Clark og Ferraro.

The Skaters er opptatt av metafysikk, transe, utenomjordisk liv, ”undersøkelser” under ørkenmånen og perkusjonstranse fra andre kloder. The Skaters har mange side- og soloprosjekter fra Ferraro og Clark. Disse utgis under navn som Acid Eagle, Vodka Soap, The Wooden Cupboard, Newage Panther Mystique, Composition of The Sensibilities of Melted Knowledge, Dreams, Lamborghini Crystal, Teotihuacan, Snake Figures Fan, Pan Dolphinic Dawn, Nirvana og Monopoly Child Star Searchers. Men alt er The Skaters og The Skaters er alt; ingenting kan skjule dem. James Ferraro, halvt afro-amerikaner, halvt italiensk opprinnelse; en luring, en spøkefugl, nervøs energi, en fri sjel med en nesten pinlig nær og ubeskyttet falsett. Spencer Clark; mer av en konseptualist, velartikulert dude type amerikaner.

Clark og Ferraro står sammen og hver for seg for mer enn 75 utgivelser siden de fant sammen i 2004, av disse er drøyt 15 rene The Skaters utgivelser. Spencer Clarks viktigste soloprosjekter er Vodka Soap og Monopoly Child Star Searchers. Clark dyrker perkusjon, kraut-tonefloat og helium gamelan. James Ferraros viktigste prosjekter nå synes å være Lamborghini Crystal og Niravana, i tillegg er han mannen bak den enorme Teotihuacan kassetten fra 2004. Lamborghini Crystal er en slags disko/funk/ballade stil ala tidlig åttitall, produsert slik at Ariel Pink fremstår som Toto.

Clark og Ferraro beveger seg i dypet av undergrunnen med en totalt begravd DIY doktrine tatovert i panna; deres format er kassett og cd-r. Noen få vinylutgivelser eksisterer også, disse er umistelige, to faktisk på norske Humbug! ; The Skaters – Dark Rye Bread (Humbug LP), The Temple Defectors (aka Skaters) & Claypipe 10” split (Humbug) og The Skaters – Dispersed Royalty Ornaments (Wabana LP)

Før nå den nydelige lille vinyl-labelen Eclipse slår til med et flunkende nytt The Skaters album.

The Skaters - Physicalities Of The Sensibilities Of Ingrediential Strairways

The Skaters låter ikke som noen andre! Hvordan lager de og produserer musikk? The Skaters lager moderne psykedeliske ritualer basert på feedback, leketøyinstrumenter, karaokemaskiner, perkusjon og "sang". Men hvordan - det vet ingen? Uansett; musikken dynkes og begraves i deres egne estetetikk - basert på en evigvarende kopi på kopi på kopi av lyden på en gammel opptakskassett. Helt til lyden er ugjenkjennelig og superoriginal; forbi lo-fi, forbi "dårlig lyd" - inn i The Skaters univers. Se for deg denne gamle tapen med ørten opptak oppå hverandre til det er så vidt kassetten går rundt i spilleren. Grav så ned denne tapen i våt jord, hent den opp på den tredje dagen - ikke tørk av jord og fukt før du spiller den på et rustent anlegg. Ikke noise, ikke rock, ikke droner. Sjekk coverne; gråtoner i alt, en evig kopiert svart/hvitt metode til kun gråtonene står igjen - hva er det bilde av ? Der er lyden av The Skaters.

The Skaters - Physicalities Of The Sensibilities Of Ingrediential Strairways (Eclipse LP) er et mørkere brygg enn tidligere utgivelser. Fem spor som søker mot mørket, med bruk av mange av de samme virkemidler og strategier som tidligere. Stemmer, trommeritualer, keyboards et al - kopiert med den sedvanlige metode ned i en sølete, uklar grående masse. Ubegripelig psykedelisk og totalt uforståelig. Det hekter og pirrer sansene; det tredje øye åpnes opp. Et foreløpig høydepunkt i Skatersdiskografien etter et år hvor fokus synes å ha vært på soloprosjekter for våre to venner.

Se The Skaters ta over den andre virkeligheten.