tirsdag 12. august 2008

Tyngre enn en veldig tung ting, del fem

Cave In


Metalcore gruppe fra Boston etablert i 1995 og per i dag i hiatus. Like viktig som gruppas egne utgivelser (som spenner fra metalcore til med popmetal ala Foo Fighters) er sideprosjektet Old Man Gloom som vi kommer tilbake til senere. Stephen Brodsky (sang, gitar) er gruppas leder . Cave In lager fengende metal med popsensibilitet.

Anbefalt
Cave In – Jupiter (Hydra Head cd 2000)
Cave In – Antenna (RCA cd 2003)

Cave In – Perfect Pitch Black (Hydra Head cd 2005)

Celtic Frost / Hellhammer


Denne gjengen trenger vel ingen nærmere presentasjon. Celtic Frost ble startet i ruinene etter Hellhammer i Sveits i 1984, oppløst i 1993 for så å komme sammen igjen i 2001. Etter å laget banebrytende album på åttitallet slo gruppa grusomt tilbake med et fint album i 2006. En av de viktigste inspirasjonskildene for dagens blackmetal og annen ulyd. Tidligere i år ble de legendariske demotapene til Hellhammer utgitt i definitive cd og vinyl utgaver.

Anbefalt
Celtic Frost – To
Mega Therion (Noise records LP 1984)
Celtic Frost – Into The Pandemonium (Noise records LP 1987)

Celtic Frost – Monotheist (Century Media cd 2006)
Hellhammer – The Demon Entrails (Century Media 2cd+b
ok/3LP 2008)


Church of Misery


Tung drivende doomsmittet urrock fra Japan. Bandet startet opp i 1995. Samtlige låter handler om seriemordere (!). Ikke lystig lytting, men tilstrekkelig med deilig trøkk og tunga godt plassert i munnviken til at dette er fett rett og slett.

Anbefalt
Church of Misery - Master of Brutality (DIWPhalanx cd 2001)
Church of Misery - Early Works Compilation (Leaf Hound 2cd 2004)


Circle of Ouroborus


Finsk duo som spiller tilnærmet akustisk black metal med tung newwave / tidlig The Fall påvirkning. Produksjonen er superprimitiv. I det hele tatt så låter bandet som en black metal versjon av et øvingslokale newwave/postpunk band fra sure Nord England ca 1981. Mye bruk av akustisk gitar over fattigmannstromming, black metal goes unplugged ? Originalt, og med gode låter er dette fascinerende lytting. Dog neppe for folk som er opptatt av god lyd..

Anbefalt
Circle of Ouroborus - Shores (Northern Sky Productions cd/lp 2006)
Circle of Ouroborus - Streams (True Face of Evil cd 2007)


Converge


Kongene av metalcore. Startet opp i Salem, Massachusetts i 1990 og har gjennom sin blanding av hardcore punk og metal hatt enorm påvirkning på en hel generasjon punk og metalcore musikere. Bandet har en suveren drive og betydelig finesse som gjør at musikken fester seg både i føtter, hjerte og i hjernen. Bandets utgivelser har blitt stadig mer sofistikerte og komplekse, uten at følelsen av akutt fare har forlatt gruppa. Albumene Jane Doe og You Fail Me er blant mine absolutte favoritter i dette bedritne, deilige tiåret vi er inne i, uansett sjanger.

Anbefalt
Converge - Petitioning the Empty Sky (Equal Vision Records cd 1997)
Converge - Jane Doe (Equal Vision Records cd 2001)
Converge - You Fail Me (Epitaph Records cd 2004)
Converge - No More Heroes (Epitaph Records cd 2006)

Corrupted


Rett fra metalcore kongene til de ubestridte mesterne av doooooooom. Denne gjengen feier gulvet med absolutt alle innen tung, treg, treg, treg doommetal. Bandet startet i Osaka i 1994 og oppretteholder den totale avstand ; ingen intervjuer, ingen promofotos, kun enkelte fanbilder fra konserter eksisterer. Vokalist Hevi synger hovedsaklig på spansk (!). Gruppa har en etterhvert solid diskografi, selvfølgelig plaget av bitvis latterlig dårlig tilgjengelighet. Får du snurten i noe av denne gjengen er det bare å slå til. Corrupted er helt unike. Ekstremt lange låter (i enkelte tilfeller over timen lange) og en ufattelig ro og genial oppbygging mot doomforløsningens brøl - om det i det hele tatt kommer. Ryktene går om en trippelcd med et sammenhengende spor...

Anbefalt
Corrupted - Paso Inferior (Frigidity Discos cd/lp 1997)
Corrupted - Llenandose de Gusanos (HG Fact 2cd 1999)
Corrupted - Se Hace Por Los Suenos Asesinos (HG Fact cd 2004)
Corrupted - El Mundo Frio (HG Fact cd 2005)