mandag 11. august 2008

Jean – Pierre Massieras psykoser



Jean – Pierre Massiera – Psychoses: Freakoid (1963 – 1978) (Mucho Gusto lp 2008)

Jean – Pierre Massiera – Psychoses: Discoid(1976 – 1981) (Mucho Gusto lp 2008)

Jean – Pierre Massiera er i sannhet en original og underlig skrue. Som komponist, arrangør og produsent har han vært involvert i en rekke franske psych, avant, pop og disco utgivelser. Født i Nice i 1943 og med lange opphold i Montreal, har mannen aldri tatt hensyn til platebransjens forventninger og krav. Han har fulgt sin muse og alt jeg har hørt fra den kanten er en sterkt personlig, forvridd variant av nær sagt alle populærkulturelle uttrykk. Hans diskovarianter er hysteriske og må bare høres!

Masseria er mannen bak det legendariske exotica-psych monsteret Les Maledictus Sound fra 1968, en vanvittig suppe av streng Pierre Henry-elektronikk, fyllesyk loungepop, hysterisk acidgitar, hyl og skrik og ikke minst spionfilmsoundtrack lydende overdrivelser. En utgivelse med legende status i platesamlerkretser og originalkopier av denne er ikke billige. Mitt første møte med mannen var imidlertid gjennom det usannsynlige albumet L’etrange Mounsiuer Whinstre, utgitt under navnet Horrific Child. Dette albumet var selvsagt på den notoriske Nurse With Wound listen som inspirasjonskilde for Stapleton. Et psykedelisk avantalbum med helning mot rock, skrekkfilm og improvisert tullball. Massiera er også sentralt på gruppa Visitors to album hvorav det første fra 1974 bare titulert Visitors er en ganske herlig suppe av surrealistisk prog og fransk særhet, uten at musikken er annet enn umiddelbar og artig. Likevel er også denne en omdiskutert sak, som alt Massiera har hatt fingrene bort i. Men jeg liker det veldig godt.

Alt dette småpludret som en innledning til en liten omtale av to nye vinylutgivelser som samler Massieras singelutgivelser fra perioden 1963 til 1981. Vi får servert stort og smått av Masserias egne prosjekter og innspillinger hvor han pakker andre inn i sin vrengte virkelighet.

Psychoses: Freakoid (1963 – 1978) samler fem spor fra 1977 og 1978 hvor diskoMassiera er i full sving, men vi får også Massieras første band Les Monegasques singel fra 1963, ”Psychose”. Dessuten to fullstendig syke spor med Basile, ”the rural imbecile” fra 1968. Videre Visitors ”Flatwoods Story” fra 1974 og andre spor med tung psych/ prog påvirkning fra sent seksti og tidlig syttitall. Høydepunkter fra Freakoid er blant annet en nådeløs franskspråklig versjon av Napoleon XIVs ”They’re coming to take me away” , Herman’s rockets banger ”Space Woman”, for ikke å snakke om Venus Gangs ”Space Inferno”.

Psychoses: Discoid(1976 – 1981) er konsentrert om disco og soul/funk varianter, ofte spilt inn i mannens studio i Antibes. Disko pakket inn i mye kola, kosmiske fantasier og franske drømmer ? Toppspor herfra er blant annet Sex Conventions groovy ”Toiqui reve de baisers”, to spor med Herman’s rocket og ikke minst det kosmiske diskomesterverket ”Love like this” med Human Egg fra 1979. Klar for disko K ?


Vår mann slukker tørsten.

Det følger med koder til begge utgivelsene som gir deg gratis mp3 nedlasting av musikken. Med andre ord alt på en polise – grooving foran platespilleren og i Ipoden på stranda.

Har du sans for fransk særhet, musikalsk galskap og ikke er livredd rytmisk populærmusikk vil du finne mye artig stoff på disse to platene.