mandag 18. august 2008

Tyngre enn en veldig tung ting, del seks

Crebain

Godgutten ute og rusler med klubba si

En manns black metal band fra San Francisco. Mannen med "kunstnernavnet" Ancalagon the Black står for all ulyd og vokills. Både gruppenavn og artistnavn er tatt fra Lord Of The Rings universet. Ancalagon er også frontfigur i gruppa Horn of Dagoth (kun to demoutgivelser så langt). Crebain står for en ganske rett frem black metal. Det som skiller gruppa fra den gemene hop er de rent ut fengende, fete låtene som velter ut av denne hatfulle suppa. Godt begravd i liksminken kan vi også ane en dose humor og sunn distanse. Crebain er ikke rause med utgivelsene, så langt er det kun kommet en fullengder og en splitutgivelse med Leviathan. Begge er obligatoriske for svarthoder.

Anbefalt
Crebain - Night of Stormcrow (tUMULt cd 2007)
Crebain / Leviathan - Split (tUMULt cd 2007)

Crom


Super snodig gjeng fra Los Angeles som vel egentlig bare driver og kødder. Men det er artig kødd, så da lar vi det stå til. Gruppa kom med sin andre lp i fjor etter et seks års opphold fra debuten. Et cover som overhodet ikke sier noe om musikken (temmelig langt fra viking metal..). Det kvernes ut en blanding av black metal, gammeldags heavy, grindcore og punk. Alt servert i korte spor med dustete skits og annet rør inne i mellom. Men, det fenger på underlig vis. Seriøst håpløst - og vi digger det.

Anbefalt
Crom - Hot Sumerian Nights (Underdogma cd 2007)

Danava


Portland, Orgeon band med fet stoner metal på menyen. Etablert i 2003 og har sluppet to fullengdere så langt. Jeg har bare hørt den siste. Deilig proggete, spacestoner metal med blåsere på noen spor og et salig tretten minutters avslutningsspor som setter skapet på plass.

Anbefalt
Danava - Unonou (Kemado cd/2lp 2008)

Darkspace / Paysage d'Hiver


Darkspace er et sveitsisk (Bern) band under ledelse av en viss Tobias Møckl som også har en karierre under navnet Paysage d'Hiver. Paysage d'Hiver har to fangarmer -en hvor den sorte buzz dyrkes ut i lange strekk og en hvor Tangerine Dream fantasier gis eviglange orgasmer på vei mot lyset. Får du fatt i en av de tre nyutgivelsene som har vært tilgjengelig i ekstremt forsegjort innpakning bør du slå til. Disse tre nyutgivelsene tilgjengeligjør tre demotapes som ble sluppet i 1999 og som det har vært visket om i svært sorte kroker rundt om. Die Festung er krautspace ala Tangerine, Paysage d'Hiver er buzzrifforama og Schattengang er tre lange spor med sort buzz badet i episke, tungrodde keyboardkaskader. Alle er uforglemmelige.

Darkspace er et et litt annet beist. Tre herrer som ser ut som statister som ikke nådde helt opp i Hellraiser 3 ? Musikken er det imidlertid ingen grunn til å latterliggjøre. Voldsomt tung, episk metal ala sort med space som tema. Verdens første spaceblackmetalband ? Ja faktisk. Utrolig voldsomt og tungt, ekstremt insisterende men også med ambiente, mørke partier. Black metal som sugerør inn i det sorte hull ? Musikken sliter deg rett og slett ut og du ligger igjen som en vaskefille etter en runde Darkspace på høyt volum. Avantgardistisk spacemetal for store gutter og jenter.

Anbefalt
Darkspace - Darkspace I (Avantgarde cd 2003)
Darkspace - Darkspace II (Avantgarde cd 2005)
Darkspace - Darkspace III (Avantgarde cd 2008)
Paysage d'Hiver - Die Festung (Kunsthall/Cold Dimensions cd 2007)
Paysage d'Hiver - Paysage d'Hiver (Kunsthall/Cold Dimensions cd 2007)
Paysage d'Hiver - Schattengang (Kunsthall/Cold Dimensions cd 2007)

Darkthrone


Det er lenge siden Norge mistet posisjonen som konger av black metal. I dag er det svært langt mellom høydepunktene her på berget og den mest interessante musikken produseres andre steder som blant annet i Frankrike og USA. Men Darkthrone holder stand. Sammen med Mayhem holder de fortet og begge disse gruppene lager de fortsatt gode plater. Smør og brød black metal.

Anbefalt:
Darkthrone - A Blaze In The Northern Sky (Peaceville Records cd 1992)
Darkthrone - Under a Funeral Moon (Peaceville Records cd 1993)
Darkthrone - Transilvanian Hunger (Peaceville Records cd 1994)
Darkthrone - Hate Them (Moonfog cd 2003)
Darkthrone - Frostland Tapes (Moonfog 3cd 2008)