tirsdag 30. september 2008

Tyngre enn en veldig tung ting del ni


Electric Wizard
Super heavy stoner doom bong infisert metal fra Bournemouth, U.K. Electric Wizard har holdt det gående siden 1995 og nådde en fin formtopp med seneste albumet Witchcult Today. Jeg tenker : er Satanic Rites Of Drugula fra dette albumet tidens metal-låttittel ? Uansett er alle seks albumene de har utgitt vel verdt å ha om du skrudd sammen med tung dooooooooom helning. Dessuten er Liz Buckingham (gitar, skinndress) den kuleste dama i tungindustrien.

Anbefalt:
Electric Wizard - Come My Fanatics... (Rise Above Records cd 1997)
Electric Wizard - Dopethrone (Rise Above Records cd 2000)
Electric Wizard - Witchcult Today (Rise Above Records cd 2007)



Enslaved
Norske veteraner som er klare med sitt tiende album i høst. Grutle Kjellson (sang, bass) og Ivar Bjørnson (gitar, keyboards) har vært de sentrale medlemmene i bandet siden starten. Personlig liker jeg best bandets senere utgivelser hvor en posjon progressive strategier er bakt inn i det mer tradisjonelle blackmetal/vikingmetal uttrykket. Kjellson og Bjørnson er også med i Trinacria sammen med norges støydronninger Maja Ratke og Hild Sofie Tafjord. Trinacria slapp et album tidligere i år (som ikke var helt vellykket etter min mening).

Anbefalt:
Enslaved - Below The Lights (Osmose Productions cd 2003)
Enslaved - Isa (Tabu Recordings cd 2004)
Enslaved - Ruun (Tabu Recordings cd 2006)



Envy
Mektig screamo/hardcore band fra Japan som etterhvert har inkorperert elementer av postrock og ambience i lydbildet. På seneste split utgivelsen med Jesu går de sågar i en shoegazer/metalbliss retning. Envy var bedre i sin tidlige knusende hardcore form.

Anbefalt:
From Here to Infinity (H.G. Fact cd/lp 1998)
All The Footprints You've Ever Left And The Fear Expecting Ahead (Rock Action cd/lp 2001)
A Dead Sinking Story (Level Plane cd 2003)



Ephel Duath
Italiensk band som siden starten i 1998 har svimet rundt i et proggete postblack metal / avant jazz terreng med en mildt sagt manisk energi som spruter alle veier. Etterhvert har bm kvotsienten falt og jazzleningen blitt tyngre; John Zorn må ha betydd mye for denne gjengen. Jeg foretrekker de tidlige albumene fremover 2007 slippet. Uansett så kiler det i tissen med tanke på den nye Through My Dog's Eyes som kommer i høst.

Anbefalt:
Ephel Duath - Rephormula (oppdatering av første albumet) - (Elitist Records cd 2002)
Ephel Duath - The Painter's Palette (Elitist Records cd 2003)



Esoteric
Mektig funeraldoom fra Birmingham, U.K. som virkelig fant formen med 2004 - albumet Subconscious Dissolution Into The Continuum, etter tre album i perioden 1994 til 1999 som var mer lo-fi og uferdige. Bandet bekreftet storformen på den nylig utgitte dobbelcd'en The Maniacal Vale. Nydelig musikk faktisk; blytungt, nostalgiske lysglimt, stor pompøs produksjon, vakre melodilinjer som svaier i den voldsomme lydstormen. Låtene varer gjerne femten minutter pluss og temaer utvikles sakte, sakte.

Anbefalt:
Esoteric - Subconscious Dissolution Into The Continuum (Season Of Mist cd 2004)
Esoteric - The Maniacal Vale (Seasons Of Mist 2cd 2008)



Fantomas
Supergruppe med dudes fra Bay Area, San Francisco bestående av Mike Patton (Faith No More, Mr. Bungles, Tomahawk, et al), Buzz Osborne (Melvins), Trevor Dunn (Mr. Bungle) og Dave Lombardo (Slayer). Er ikke redde for å eksprimentere denne gjengen her nei. Likevel, det er gjennomarbeidet og gjennomtenkt musikk og Patton har godt av at noen holder ham litt i ørene så vi slipper det værste røret han kan finne på å diske opp med (lite jeg er gæærn' a type dusteri). Fantomas opptrer også sammen med Melvins som The Fantomas-Melvins Big Band og har nylig sluppet en dvd med denne konstellasjonen fra et show i London 2006. Utgivelsene til Fantomas varierer fra hysterisk filmsoundtrackcovers (The Director's Cut) til syttifem minutter lange spor med ambiente utforskninger av elektronikk og rockbesetning-på-fluesopp under en blytung himmel (Delerium Cordia). Seneste albumet Suspended Animation (2005) var imidlertid skuffende. Håper gutta finner formen igjen.

Anbefalt:
Fantomas - Fantomas (Ipecac cd 1999)
Fantomas - The Director's Cut (Ipecac cd 2001)
The Fantomas/Melvins Big Band - Millennium Monsterwork (Ipecac cd 2002)
Fantomas - Delerium Cordia (Ipecac cd 2004)



Fear Falls Burning
Fear Falls Burning aka belgiske Dirk Serries er et enmanns doomdroneprosjekt som debuterte i 2005. Har samarbeidet med artister som Birchville Cat Motel og Nadja som begge ligger nærme Fear Falls Burning i strategi og utførelse. Bandet har allerede rukket et femtentalls utgivelser siden debuten og forløste sitt potensiale fullstendig med seneste slippet Frenzy Of The Absolute tidligere i år. I tillegg er femlp settet Once We All Walk Through Solid Objects ekstremt "droolworthy". Her serveres ti prosjekter (en lp side hver) hvor Fear Falls Burning samarbeider med folk som Steve Von Till (Neurosis), Bass Communion, Byla, Aidan Baker og Justin Broadrick.

Anbefalt:
Fear Falls Burning & Birchville Cat Motel (Conspiracy Records cd 2007)
Fear Falls Burning & Nadja (Conspiracy Records cd 2007)
Fear Falls Burning - Once We All Walk Trough Solid Objects (Tonefloat 5lp 2007)
Fear Falls Burning - Frenzy Of The Absolute (Conspiracy Records cd/2lp 2008)