tirsdag 29. desember 2009
Sachiko - Golden Hypnos (Audiomer LP)
Sachiko - Golden Hypnos (Audiomer LP)
Nytt dronemesterverk fra Sachiko, en av de store femmes i den japanske undergrunnen.
Enhver gentleman venter til godt inn i det nye året før fjorårets beste utgivelser oppsummeres. For plutselig dukker det opp en rugg sånn helt på tampen. Og jammen om det ikke skjedde i år også. Ja faktisk dukket det opp to rugger sent i desember i år. Og begge er fra Japan; Sabu Orimos Wind Songs (SIWA LP) og Sachikos Golden Hypnos (Audiomer LP).
Her skal vi ta for oss Sachikos forskning på avantgardistisk taktikk og vri som har fått sin endelige forløsning på dronemesterverket Golden Hypnos.
Sachiko har lenge vært en av den japanske undergrunnens fremste skikkelser, med en solid cv fra helt sentrale band som Kousokuya og Overhang Party. Hun har de siste årene dyrket frem en solokarriere med svært særegne bevegelser og innsnirklinger av små tema tatt ut i endeløse reiser - mot støy, mot space, mot vokale himlinger. Alt levert med voldsom kraft og bitvis nesten lammende skjønnhet. Sjekk særlig ut hennes debutsolo album You Never Atone For...(cd 2006) og årets Zunya (cd 2009).
Der You Never Atone For... var fullstappet med dynamiske skift av smule toner i nestenambiente landskap i full konfrontasjon med voldlige støykaskader og Zunya er en nesten-full storm av elektrisitet fremstår Golden Hypnos som en konsentrert øvelse i en tanke og en ide.
Golden Hypnos består av tre spor. A siden er en´ lang dronende og mørk stemning, iscenesatt av slurende vokal over myke, langstrakte cellotoner og mørke bølger av dysterpsykedeliske drømmer ala John Cale/Tony Conrad/La Monte Young på et strømløst loft i New York City ca 1965. Sachiko får hjelp av Overhang Party kollega Rinji Fukuoka på vokal og cello på dette tåkete, ubevegelige stykke skjønnhet.
Over på den andre siden finner vi to musikkstykker, og her er energinivå og agressiviteten skrudd opp noen hakk. Vi er fortsatt i droneland, men her har uttrykket fått besøk av gneldrende, langstrakte toner av strenger og igjen er det lett å tenke Tony Conrad; tenk Early Minimalism Volume 1 og Four Violins.
Skru lyden opp på elleve og sitt helt stille.
søndag 20. desember 2009
Svale toner fra Real Estate
Real Estate - Real Estate (Woodsist LP)
Et fint nytt album med psykedelisk poprock for pleie av dine såre ører.
Real Estate er et firemanns band fra New Jersey hvor frontmann Martin Courtney (vokal, gitar) regjerer, med god hjelp av sin high school kompis Matthew Mondanile (gitar), Alex Bleeker (bass) og Etienne Pierre Duguay (trommer). Mondanile kjenner vi selvsagt fra hans eminente prosjekt Ducktails som har klemt ute en stabel utgivelser de siste par årene, senest den brillefine Landscapes (Olde English Spelling Bee LP).
Real Estates første album er en oppsamling av tre tidligere syvtommere, med tillegg av to hittil uutgitte spor. Vi får fire spor fra ep'n Atlantic City Expressway, to spor fra singelen Fake Blues og to fra singelen Suburban Beverage.
Real Estate spiller gitarpop med hjemmelagd følelse men langt unna garasje/punk sjargong. Bandet er langt nærmere åttitalls collage pop med lange, drømmende blikk mot Laurel Canyon ca 1971. Musikken er luftig, romantisk og direkte tiltrekkende. Låtene er myke vandringer i amerikansk klassisk syttitallsrock mikset med R.E.M. ca Murmur og The Feelies ca The Good Earth. Lyden er på ingen måte hi-fi, heller en garasje-mot-indie-estetikk. Dette kler musikken svært godt.
Alle de ti sporene er gode, men jeg elsker Let's Rock The Beach - dronete rytmer og fint gitarspill fra Mondanile. Andre høydepunkter er den lett countrrockifiserte åpneren Beach Comber, andresporet Pool Swimmers med bokstrommer og uendelige strekk av melankoli løst opp i drømmende vokallinjer og (igjen) fint gitarspill. Dessuten er Atlantic City en kort og kul instrumental. En sånn låt du vet, som ved første lytt høres ut som uvesentlig fyllmasse men som sakte suger deg inn ved gjentatt lytting. Og Fake Blues har et drivende riff og igjen super bokslyd på slagverket. Her synger Courtney langt nede i miksen til god effekt.
Real Estate er nok et bevis på den amerikanske ungdommen har funnet igjen den melodiøse åre og sansen for god rock og popmuskk, langt unna trender og realityhelvetet som regjerer denne kloden.
Real Estate er lyden av vår, lyden av løfter om en varm sommer. Real Estate er lyden av gode minner og nostalgiske glimt av lykke. Real Estate er for deg og meg.
tirsdag 15. desember 2009
Tom Waits del 2 - Closing Time
Tom Waits - Closing Time (Asylum 1973 LP)
Waits hadde signet med manager og label eier Herb Cohen i 1970 og spilte inn en rekke demoer for Cohens plateselskap Bizarre/Straight i 1971. Waits hadde da flyttet til Echo Park i L.A. hvor andre unge musikere som Glenn Frey, J. D. Souther, Jackson Browne, og ikke minst Frank Zappa også bodde. Mange av sangene som ble spilt inn på denne tiden tok Waits frem igjen på senere album. Disse innspillingene ble utgitt tidlig på nittitallet som The Early Years Volume 1 og 2, til Waits store irritasjon. På disse tidlige opptakene (Waits var 21) møter vi en fersk og uferdig artist, som likevel har en ubøyelig låtskriverklo med gode tekstlige anslag. Musikken er preget av de samme inspirasjonskildene som skulle prege de første to offisielle albumene til mannen, nemlig barrom, folk, Tin Pan Alley og ikke minst Randy Newman.
Tom Waits spilte inn sitt første album virkelige album i Sunset Sound Studio i Hollywood i 1972. Innspillingen av musikken som skulle bli til Closing Time ble til etter at diverse forsøk i studio i 1972. Closing Time ble utgitt på Asylum Records i 1973. Albumet er produsert og arrangert av Jerry Yester. Yester var tidligere med i Modern Folk Quartet og Lovin' Spoonful. Han produserte også blant annet albumene Goodbye and Hello og Happy Sad med Tim Buckley. Sammen med kona Judy Henske stod han også bak semiklassikeren Farewell Aldebaran (1969).
De to første Waits albumene, Closing Time og The Heart Of Saturday Night, har i ettertid fått status som lette oppstartsutgivelser i en legendes store produksjon. Mulig det, men spesielt Closing Time er et mesterverk, intet mindre. Det er nesten utrolig at en ung mann på 23 år kan klemme ut musikk så ektefølt, så full av "gamle" tanker og ursjel; Waits er født hundre år gammel. Og det er en nesten ubegripelig utvikling fra innspillingene han gjorde bare et drøyt år tidligere.
Closing Time er vakkert produsert med en lavmælt intensitet og outsidervri på singer-songwriter stuket som dominerte det Californiske musikkmiljøet på denne tiden. Waits er ikke interessert i enkle popløsninger, men skrur likevel sammen jubelhektende låter som perler som på snor.
Waits var skjerpa og klar i studio og allerede på denne tiden svært sterk og tydelig på hvordan han ville ha tingene. Og han hadde med seg et flott band - det har Waits alltid. Waits hadde med seg Delbert Bennett og Tony Terran på trompet, Shep Cooke og Peter Klimes på gitar, Jesse Ehrlich på cello, Bill Plummer og Arni Egilsson på bass og John Seiter på trommer.
Det hele starter med at Waits teller inn Ol'55. Ol' 55 er en soleklar Waitsklassiker med erketypisk amerikansk bilromantikk i teksten og en aldeles nydelig, løftende melodi. Eagles skulle senere gjøre en versjon av denne og dermed gjøre Waits kjent for et stort publikum. Deretter følger den lettglemte folkslengeren I Hope That I Don't Fall In Love With You før vi får den vakre barromballaden Virginia Avenue. Virginia Avenue er på mange måter en template for mye av det Waits skulle drive med utover på syttitallet; romantisering av barflua og natteranglerens fylletilværelse i storbygatene natterstid. Det hele i et klassisk cooljazz arrangement med ståbass, Waits på piano og vakkert blås bak en inderligkul Waits vokal.
Old Shoes (& Picture Postcards) er tilbake i folkterreng, fin melodi og sobert arrangement. Aldri var vel mannen nærmere sine samtidige softiser (James Taylor, Eagles, Poco et al) enn her.
Midnight Lullaby er nok en barrom drager; dypt melankolsk og stappfull av levd liv. Hvor tar en 23 åring dette fra ? Full ståpels. Og ståpelsen legger seg definitivt ikke når de to neste sporene detter inn. Martha er rett og slett en av tidenes vakreste og inderligste kjærlighetssanger. Her synger Waits aliaset Old Tom Frost om sin store ungdomskjærlighet som han aldri fikk, men som han tross alt tar mote til seg og ringer på sine gamle dager. Martha har et ufattelig løft i refrenget og er så full av bittersøt sødme at det er ubegripelig. Og for et arrangement bak Waits på piano. Livet er ikke det samme uten denne.
Etter dette blir alt en liten nedtur, men bare så vidt. Rosie er en countrydynket ballade som løfter og kjeler med ditt skadde hjerte. Jøje meg.
De fire neste sporene er mer typisk syttitallsWats; barrom, sjanglete stemning med stort hjerte. Skiftende fra dype studier i ensomhetens kulde (balladen Lonely), via uptempo cooljazz swing i Ice Cream Man , til balladene Little Trip To Heaven (On The Wings Of Your Love) og Grapefruit Moon.
Closing Time rundes av med tittelsporet, en instrumental vandring i senførtitallets romantiske jazzballader. Vakkert og tidløst, musikk for evigheten.
onsdag 9. desember 2009
Den nødvendige musikken del 15
Anthony Braxton - 3 Compositions of New Jazz (Delmark LP 1968)
Ni måneder etter at Anthony Braxton hadde debutert på plate som en del av Muhal Richard Abrams band på albumet Levels and Degrees of Light var det klart for mannens første album som bandleder. Og dermed var en av de mest særpregede og genuint utforskende karrierene i moderne musikk sparket igang.
På 3 Compositions of New Jazz legger Braxton grunnlaget for utforskning av en rekke musikalske inn- og utfall som han har jobbet videre med siden den gang og helt frem til våre dager. Debutalbumet innholder tre spor som blander freejazz, moderne komposisjon, avant garde ala Stockhausen og Cage og litt av alt annet. Musikken er ekstremt leken og morsom, men samtidig tungt tilgjengelig og helt kompromissløs. Braxton henter inspirasjon fra sekstitallets løver (Ayler, Coltrane, Taylor, Coleman) og tar musikken enda lenger bort fra jazz-som-jazz. Museumsvoktere som Winton Marsalis hevder sågar hardnakket at Braxton ikke spiller jazz overhodet. Dust, spør du meg. Braxton spiller free jazz koblet med nymusikkmystikk og avantgardistisk nyskjerrighet. Basta.
Bandet Braxton har med seg består av Leroy Jenkins på fiolin og perkusjon, Leo Smith på trompet og flasker og Muhal Richard Abrams på piano og klarinett. Braxton er "all over the place" med haugevis av instrumenter. Musikken er delt inn i tre spor med samlet spilletid på litt over førti minutter.
3 Compositions of New Jazz er en skikkelig utfordring der musikken flyter frem med fragmenterte melodisnutter krasjende mot flak av mer tradisjonell freejazz (med vidunderlig spill av Braxton), alt hvilende på en mild bris av perkusjonsinstrumenter langt unna "spill i bunn"; Her er det ingen slagkraftig trommis som bærer musikken, og nettopp dette sammen med innslagene av avantgardistiske sprell og komponert, moderne klassisme gjør uttrykket særpreget og langt ute til lunch.
3 Compositions of New Jazz krever mange lyttinger før den setter døra på gløtt. Det er imidlertid verdt å investere tid i denne. For når du har tatt skrittet inn i Braxtons unike univers er det mye godis å kose seg med.
3 Compositions of New Jazz er musikk for folk som liker musikk.
søndag 6. desember 2009
Yoga - Megafauna (Holy Mountain lp)
Yoga traff vi på første gangen via den limiterte og oppsiktsvekkende splitten med Ghast (Ghast/Yoga - split (TDS/Choking Hazard cd) fra tidligere i år, og nå er denne underlige duo tilbake med sitt debutalbum.
Yoga består av Sam Meringue (Explorers, James Ferraros 90210) og Jason Pearl. Yoga har blitt beskrevet som en slags black metal variant, denne forståelsen må jeg si jeg sliter med. Yoga ligger nærmere et sort, psykedelisk hull av rituelle angstnevroser dyppet i utenomjordiske individers leie drømmer.
Yoga fremstår som en metalbombastisk utgravning av Skaters hypnagogiske nymusikk; dypt svimlende, lummert underprodusert og lydsvømmende kaotisk. Fx-badingen vil ingen ende ta og du får følelsen av å kikke ned i et uendelig dypt hull. Hallo ??? (ekko).
Yoga er hjemmelagd, ganske rørende og lett hektende, uten å komme helt inn til hjertet mitt. Det er noe slørete og lite håndfast over uttrykket - og det er kanskje meningen? Det uhåndgripelige og fjerne er muligens prisen vi må betale for å kunne oppnå effekten av svimmelhet ? Hmmm.
Uansett, Yoga er originale og morsomme. Deres uttrykk er like fremmedartet og merkelig som coveret. Noen underlige figurer som lurer veldig på hva du driver med.
torsdag 3. desember 2009
Pens - Hey Friend! What You Doing (De Stijl LP)
Garasjeavant direkte fra en kjeller i London via De Stijl til deg.
Pens er en kvinnelig trio fra London som på sitt debutalbum klemmer ut den mest hektende, fryktløse og skramlende garasjerocken vi har hørt på svært lenge. Hey Friend! What You Doing består av fjorten korte spor som spyttes ut i en nydelig no-fi / lo-fi lydprakt ikke langt unna de mest røtne utgivelsene på Siltbreeze.
Hey Friend! What You Doing bygger på arven fra avantrockere som Half Japanese og spesielt DIY-kulturen som oppsto i forlengelsen av punk og new wave i UK på slutten av syttitallet. Pens pynter denne gumbo'n med en liten persillekvast girlgroup sound ca Phil Spector 1964 og en femmeuskyldig oppdatering av The Vaselines via råtne lydrør. Det som virkelig setter denne utgivelsen i en egen bås er likevel noe annet; slagverk.
Slagverk? Ja, jeg kan faktisk ikke huske sist jeg hørte en så framifrå-primitiv bruk av trommer i et rockband. Trommene er helt sentrale i lydbildet - slammerende, urenkel, rett-frem-bankende og full av cymbaler. Når dette fylles ut med casioorgel (type leketøy), snertenbegravdskurrete vokal og "artig" gitarspill har vi en deilig, upretensiøs rockplate. Fra London må vite.
Det er håp for England.
lørdag 28. november 2009
Stephen O'Malley - Petite Geante (The Tapeworm kassett)
Ny fin kassett fra yberdoomdronelord Stephen O'Malley på den kresne label The Tapeworm.
Stephen O'Malley kjenner vi selvsagt fra hovedbølet Sunn O))) og andre avantblydoom foretak som Thorr's Hammer, Khanate og Burning Witch. I tillegg til disse tunge aktivitene har også mannen en bred og dyp forståelse for DEN STORE DRONEN. Dette har ham vist gjennom prosjekter som KTL (med Edition Mego sjef Peter Rehberg), Aethenor og også via soloutgivelser (senest via en ensides 12" på Table Of The Elements).
Petite Geante er et stykke musikk bestilt for The Enter Sound Installation Series på Tau Scenen i Stavanger. Dette stykket er et av ti musikkstykker som loopes en hel dag hver, med frekvens hver tiende dag i minst to år. Kurator for hele opplegget er Ann Hilde Neset. Neset er i tillegg til å drive et kunstnerisk virke bygget på sound art og lydinstallasjoner en sentral skikkelse i musikkblekka The Wire.
Petite Geante er en nesten 32 minutter seig droneøvelse med innfall og utfall som skinner hele stykket gjennom. Musikken er bygget opp av rumlende gitarer som virvler rundt sin egen akse i drøyere og drøyere sirkler. Etterhvert sniker forsiktig bass seg inn, mystiske field recordings bryter gjennom gitarteppet og surklende, lavtkrypende støysignaler vikler musikken inn en kosmisk gordisk knute.
Kjekt med kassetter gitt, særlig når samme musikkstykket er å finne på begge sider av tapen.
Sett faser'n til stun og la tapen rulle.
onsdag 25. november 2009
Acoustic Family Creeps - Play Live In The Woods (1 sides lp, ingen label)
Woods er et av de fineste naivepop-mot-slackerrock band som har dukket opp av et (amerikansk) hull de siste årene. Bandet har levert noen obligatoriske utgivelser med nydelignaiv stemning av ungdommelig undring parret med idotavant-taktisk garasjeholdning med et øye på tidlig Modern Lovers. Woods har likevel aldri vært så totalt uimotståelige som på denne bootlegaktige utgivelsen av fire uforglemmelige sanger, hvorav tre er spilt inn for Radio Dijon i France i april 2009. Sistesporet er spilt inn i en session for WVKR radio i USA. Vi får tre spor fra seneste albumet Songs Of Shame og et fra Woods Family Creeps fra 2008.
Woods spiller akustisk her, og det låter nydelig; luftig, rent og lett vindskeivt. Og helt uten den klaustrofobiske følelsen mange radiosessions lider under.
Det åpner med Rain On - downer country, tenk Neil Young ca Comes A Time. Det er så vakkert at det et nødvendig med et såkalt krybelhopp (copyright Harald Heide Steen) i stua. Deretter følger Twisted Tongue, det beste sporet fra Woods Family Creeps ; mer up tempo og nok et bevis på at det fortsatt er mulig å skape magi med kassegitarer, samsang og dype, gode røtter i american music. To Clean er ikke dårligere, flott falsettsang med teenageangst-skjelv på stemmebåndene. Sistesporet The Number er fra WVKR sessionen og har en annen lyd; mer av en psykedelisk tåke, supplert med flott gitarspill og tamburin.
12 minutters magi på 12 tommer.
Lytt også til:
Woods - Woods Family Creeps (Time-Lag Records LP)
Woods - Songs Of Shame (Woodsist LP)
mandag 23. november 2009
Tom Fazzini - Neck To Neck (Locust LP)
Ualminnelig perfekt tidspunkt for reutgivelse av denne oddball synthslyngel lp'en fra 1984. I en tid hvor coldwave og synthpop er den nye rocken og artister som Zola Jesus, Cold Cave og Blank Dogs er den nye vinen.
Neck To Neck ble opprinnelig utgitt som et private press album i 1984, som en hyllest til Lyn Hodgson, Fazzinis kjæreste på denne tiden. Fazzini har selv skrevet fyldige linernotes med artige og rørende beskrivelser av hans livsreise fra ung postmann i London i 1979 til 1982 og frem til studenttilværelse i Leeds midt på åttitallet.
Neck To Neck er en elektronisk lp med låter som flyter mellom synthpop, cold wave og industrielt ambiente lydflak. Synthbruk fylles ut med perkusjon, bass og trommemaskiner. Musikken er deilig minimal, mørkt hjemmelagd og snurrig tiltrekkende psykedelisk. Neck To Neck har alle kjennetegnene på klassisk oddball private press musikk; underlig ute av synk, med de beste intensjoner og total "ærlighet" i uttrykket. Musikk for musikkens skyld innspilt i forelskelsens rus under en kald krig.
Det er ingen tvil om at de ambiente stykkene har tålt tidens tann best. Her lykkes Fazzini i å skape en deilig lunlumsk stemning av grå skyer og tom, kald luft uten innhold. Digg. På de mer opptempo sporene er det litt mer variert; han er ingen stor sanger, han låter som Ian Curtis litt ute av tone og synk. På enkelte spor fungerer dette bra, på andre spor blir det litt mer corny (K kikker da mildt bekymret og lattermildt på undertegnede...)
Schizo synth pop fra en annen dimensjon, sendt hjem i stua til deg fra Locust Records.
Finn frekvensen og tune inn.
søndag 15. november 2009
Circle Of Ouroborus - Tree Of Knowledge (Hospital Productions cd)
Ny weirdo - metal album fra våre finske helter fra de dype skoger.
Circle Of Ouroborus er omtalt i den nå avsluttede avantmetal/outrock serien Tyngre enn en veldig tung. Jeg siterer :
"Finsk duo som spiller tilnærmet akustisk black metal med tung newwave / tidlig The Fall påvirkning. Produksjonen er superprimitiv. I det hele tatt så låter bandet som en black metal versjon av et øvingslokale newwave/postpunk band fra sure Nord England ca 1981. Mye bruk av akustisk gitar over fattigmannstromming, black metal goes unplugged ? Originalt, og med gode låter er dette fascinerende lytting. Dog neppe for folk som er opptatt av god lyd.."
På det nye albumet Tree Of Knowledge fortsetter våre helter sin vandring på den kronglete stien de har pekt seg ut i det musikalske vilniss. Circle Of Ouroborus har fortsatt sin black metal inspirasjon i bunn, men fyller denne ut med stort og smått fra postpunk / darkwave / new wave. Der en klar The Fall påvirkning har lyst gjennom mørket tidligere er bandet nå vel så påvirket av et formidabelt band som Joy Division.
Bandet har strammet opp lydbildet siden sist, det er mer tyngde, mer elektriske gitarer og luft i lyden denne gangen; ikke så amatører på roterommet / i garasjen som tidligere. Og det kler musikken svært godt. På Tree Of Knowledge låter gruppa som en black metal shoegazing hybrid; nydelig bruk av lange, svale synthslynger under mørk sang (type ren må vite), gitarer i lag på lag og nestenhypnotisk beat i bunn. Svært hektende.
Albumet består av åtte spor, ingen svake punkter å registrere her gitt. Det må likevel være lov å nevne to høydepunkter; åpneren A Root Casket som smyger frem med en blytung tristesse som løfter opp og ikke ned (strange...). Og ikke minst den saftige Dead Eyes, Dead Soul (jeg sa inspirasjonen fra Joy Division var tydelig) - direkte nydelig og uendelig trist. Som en oppdatering av 4AD ca This Mortail Coils første album, kjørt gjennom hjernen på en ond, lei black metal fantast.
Dette er en av årets utgivelser folkens.
mandag 2. november 2009
Mark McGuire - Solo Acoustic (Vin Du Select Qualitite lp)
Selv om det ikke blir nødvendig kvalitetstid til blogging these days er det i alle fall litt tid til avnyting av musikalske trøfler av upperste karakter. Den siste uka har jeg kost meg med den latterlig flotte nye lp'en fra retrokrauter og psychhode Mark McGuire. VDSQ Solo Acoustic (Vin Du Select Qualitite lp) er andre utgivelse i den nye akustisk gitarserien på Vin Du Select Qualitite. Kurator for serien er Steve Lownethal, som vi kjenner fra det eminente tidskriftet Swingset.
Mark McGuire er en av tre medlemmer i det store kosmosorkester Emeralds som bedriver en storstilt oppgradering og innvikling av krautastisk modellerte stjernestøvøvelser over lange my(s)tiske flak av sorte hull. En ikke-grensesprengende krautlykke for folk og fe med sans for hippiegermania.
Ikke nok med Emeralds, McGuire lager noen supre plater på egenhånd også, gjerne og helst på kassett og cd-r. Og så skjer altså det fantastiske; mannen klemmer ut sitt hittil beste verk og jammen om det ikke er på et strøkent stykke vinyl.
Selv om Solo Acoustic er nettopp det - solo akustisk gitarspill gjennom hele platen- er lydbilde fyldig, vakkert og nestendronende på en Popul Vuh ca 1973 aktig måte. McGuires loopende gitarteknikk og grunnleggende forståelse for den psykedeliske jam gir musikken en tiltrekning som er ganske unik. Samtidig er det klare drag av den krautiske motorikk; en monotoni i high definition (det låter fabelaktig) som åpner himmelen over deg der du sitter som et mediterende fjols og flirer fett. Musikken åpner seg opp etter gjentatt lytting.
En av de beste sologitarplatene fra i år og hvilket som helst år. Spill denne back-to-back med Peter Walkers Rainy Day Raga fra 1970.
Solo akustisk gitar er den nye krautrocken.
torsdag 22. oktober 2009
Travle tider
Synd å si det men det er ualminnelig travle tider in the life and labour of undertegnede. Lite tid til blogging these days gitt. Litt musikk er det likevel tid til å feste seg ved.
En stor slager her i huset siste tiden har vært The Beets - Spit in the Face of People Who Don't Want To Be Cool (Captured Tracks LP). The Beets er nok et glimrende garagepop/velvet band fra USA (Brooklyn denne gangen), i godt selskap med nye lo-fi helter som Blank Dogs, Dum Dum Girls, The Oh Sees og The Fresh & Onlys. The Beets er definitivt fremst blant likemenn og kverner ut 12 supre garage pop-perler på drøye 24 minutter på Spit in the Face of People Who Don't Want To Be Cool. Kortfattet og hypereffektivt, enkel lavverdi produksjon med gitar, bass og trommer under mildt klagende sang. Ikke et dårlig spor her. Favoritter ? den sørgmodige Velvetvalsen I Wish I Knew er en klokkeklar klassiker, og ikke snakk om popperlen The Devil ! Jøje meg, dette er saker folkens. Kun en låt over tre minutter, stor hekt og umulig å bli lei. Elegant, wasted og full klaff-uten-innsats type rock. Denne står seg.
En annen godbit som har forlystet hverdagen min i det siste er The Van Patterson Quartet -Live At F.W. (The Tapeworm kassett). The Tapeworm er en mystisk kassetlabel fra U.K., med en eller annen tilknytning til Touch Records. I det siste har The Tapeworm også sluppet kassetter med blant andre Philip Jeck og Stephen O'Malley. Live at F.W. høres ut som om en gjeng luringer prøver å gjenskape en obskur psych/Shadoks klassiker i øvingslokalet. Og antagligvis er det nettopp det dette er: The Van Patterson Quartet er antaglig av denne tid. Men det er ikke mindre fett av den grunn, tvert imot. På denne kassetten får vi syrete rock et sted mellom psychmonstre ca 1968 og protoprog med tung spacerockhelning. Alt er instrumentalt og pisket frem av freakete hammondorgel og repetetive gitarfigurer. Ingen låttitler eller navn på de involverte er oppgitt. Det kommer til å bli hvisket i hipsterkroker om Live at F.W. i årene som kommer, så snapp til deg et av de 250 eksemplarene som finnes.
En stor slager her i huset siste tiden har vært The Beets - Spit in the Face of People Who Don't Want To Be Cool (Captured Tracks LP). The Beets er nok et glimrende garagepop/velvet band fra USA (Brooklyn denne gangen), i godt selskap med nye lo-fi helter som Blank Dogs, Dum Dum Girls, The Oh Sees og The Fresh & Onlys. The Beets er definitivt fremst blant likemenn og kverner ut 12 supre garage pop-perler på drøye 24 minutter på Spit in the Face of People Who Don't Want To Be Cool. Kortfattet og hypereffektivt, enkel lavverdi produksjon med gitar, bass og trommer under mildt klagende sang. Ikke et dårlig spor her. Favoritter ? den sørgmodige Velvetvalsen I Wish I Knew er en klokkeklar klassiker, og ikke snakk om popperlen The Devil ! Jøje meg, dette er saker folkens. Kun en låt over tre minutter, stor hekt og umulig å bli lei. Elegant, wasted og full klaff-uten-innsats type rock. Denne står seg.
En annen godbit som har forlystet hverdagen min i det siste er The Van Patterson Quartet -Live At F.W. (The Tapeworm kassett). The Tapeworm er en mystisk kassetlabel fra U.K., med en eller annen tilknytning til Touch Records. I det siste har The Tapeworm også sluppet kassetter med blant andre Philip Jeck og Stephen O'Malley. Live at F.W. høres ut som om en gjeng luringer prøver å gjenskape en obskur psych/Shadoks klassiker i øvingslokalet. Og antagligvis er det nettopp det dette er: The Van Patterson Quartet er antaglig av denne tid. Men det er ikke mindre fett av den grunn, tvert imot. På denne kassetten får vi syrete rock et sted mellom psychmonstre ca 1968 og protoprog med tung spacerockhelning. Alt er instrumentalt og pisket frem av freakete hammondorgel og repetetive gitarfigurer. Ingen låttitler eller navn på de involverte er oppgitt. Det kommer til å bli hvisket i hipsterkroker om Live at F.W. i årene som kommer, så snapp til deg et av de 250 eksemplarene som finnes.
fredag 9. oktober 2009
Kvalifisert rabalder
Gnaw Their Tongues - All The Dread Magnificence Of Perversity (Crucial Blast cd))
Liturgy - Renihilation (20 Buck Spin cd)
Anaal Nathrakh - In The Constellation Of Black Widow (Candlelight cd)
Lebenden Toten - Near Dark (Feral Ward cd)
Nå som Tyngre enn en veldig tung ting serien etter mye møye og slit er avsluttet kan undertegnede fokusere litt mer det som kommer av kvle nye utgivelser.
Gnaw Their Tongues - All The Dread Magnificence Of Perversity (Crucial Blast cd) er siste nytt fra den nederlandske enmannsgeriljaen som har herjet med våre sanser i noen år nå. Dette nye albumet videreutvikler bandets store lydmosaikk; en blanding av blysymfonikk, skrekkfilmscenarior og en underliggende avantisk black metal attityd. Det hele lyder som et ondt symfoniorkester fra den andre siden som er kjørt gjennom den mørkeste mellotronkværn du kan forestille deg. Tekstlig følges det opp, her velter man seg i smått barnslige dysterscenarier. Sjekk låttitlene; The Stench Of Dead Horses On My Breath And The Vile Of Existence In My Hands og The Gnostic Ritual Consumption Of Semen As Embodiment Of Wounds Teared In The Soul. Det hele fremstår som mørk og symfonisk svart energi. Tenk Godflesh, Wolf Eyes og Mahler. Flott lytting, dog krevende. Nytes på eget ansvar - pass på sjela!
Liturgy - Renihilation (20 Buck Spin cd) er mitt første bekjentskap med denne black metal banden fra New York. Liturgy startet opp som nok et enmanns bm band og har en lp på samvittigheten fra før. Nå er Liturgy utvidet til fire manns rockbesetning og signert til 20 Buck Spin. 20 Buck Spin er en kresen label som undertegnede alltid lytter til med interesse. Renihilation er et godt moderne black metal album med influenser fra både klassisk nordisk bm ala Darkthrone, dronelementer, avantrock og moderne symfonisk musikk. Musikken er full av stemnings- og temposkift i en merkelig atmosfære av både kulde og varm storby asfalt. Nesten helning mot mathcore og sludge samtidig som black metal fanen holdes høyt.
Renihilation er 11 spor på 40 minutter med variert musikk. Fra innledningens vokale dronerier over i spor tos tunge, superkjappe bm og det etterfølgende tredjesporets viltre og høyspente gitarflisende innledning, er stemningen satt for en rollercoasterride i oppfinnsom musikk. Digg og vanedanende rock for vår tid.
Anaal Nathrak - In The Constellation Of Black Widow (Candlelight cd). Femte fulle album fra denne hyperagressive duoen fra UK (i tillegg har bandet sluppet en samling med tidlige demoutgivelser og et minialbum. Irrumator (Mick Kenney) og V.I.T.R.I.O.L.(Dave Hunt) er noe av det mer ekstreme av ekstrem metal. Bandets motto sier vel det meste; "Anaal Nathrakh was created for one purpose - to be the soundtrack for armageddon, the audial essence of evil, hatred and violence, the true spirit of necro taken to its musical extremes... "
Anaal Nathrak har etterhvert hermetisert sitt uttrykk et sted mellom black metal, grindcore og death metal, med en ørliten teskje rock-som-rock i bunnen av miksen. Det er ikke lett å oppdage noen høyere mening med deres "kunst", utover nettopp å lage et godt gammeldags helvete og rabalder. Og det lykkes våre venner godt med, for å si det pent. In The Constellation Of Black Widow er et som et godstog på vei gjennom ditt ulne, sjelelige terreng. Helt uten bremser eller muligheter for å stoppe; et ubegripelig intenst og slitesterkt kaos av metal. Duoen har likevel skjønt at selv de tøffeste i klassen må ha visse konsesjoner; det dukker opp litt klarsang og hektende melodistubber i ny og ne - til stor effekt.
Er så In The Constellation Of Black Widow bedre eller dårligere enn tidligere album? Tja, vi snakker vel ikke om den store utviklingen eller overraskelseseffekten her. Likevel er det god, intens lytting.
Jeg avslutter med en drøy dose crustpunknoise. Lebenden Toten - Near Dark (Feral Ward cd) er en hissig reise i den drøyeste punkrelaterte ulyden du kan tenke deg. Det låter omtrents som Meltbanana på 78 blandet med en fyllesyk Merzbow som remikser sitt egne analoge rabalder fra åttitallet. Lebenden Totens kvinnelige vokalist hisser og dirrrer med en skrikete kakafonisk intensitet som vi må helt til Junko i Hijokaida for å matche. Lebentoten er modige, aggresive og hyperintense.
Sånn skal det gjøres.
Etiketter:
Anaal Nathrakh,
Gnaw Their Tongues. Liturgy,
Lebenden Toten
mandag 5. oktober 2009
Tom Waits del 1
Thomas Alan "Tom" Waits ble født 7 desember 1949 på Park Avenue Hospital i Pomona California. Tom Waits er med andre ord snart seksti år. Det er nesten ikke til å fatte, tiden går og det plasserer noe ubøyelige tanker i hjernebarken på undertegnede, som har fulgt Waits siden han sprengte hull i sjela på meg som ung mann på slutten av syttitallet.
Jeg skal innrømme at fasinasjonen og interessen for Waits har avtatt litt med årene. Andre saker og ting har krevd større plass i min sjel og mine øreganger, så som noise, kraut, avantmetal og det japanske underet. Skal således innrømme at seneste utgivelsen fra mannen, den triple Orphans, ikke har fått så mye spilletid hos meg.
Det var derfor med en mild følelse av plikt jeg gikk igang med Barney Hoskyns nye bok Lowside Of The Road - A life of Tom Waits (Faber & Faber mars 2009). Søren eller, kombo'n Hoskyns og Waits måtte da være noe? Og det var det jammen, det tok ikke mange minutters lesing før jeg atter var fanget i Waitsuniverset og måtte plukke frem katalogen hans og legge den pent stablet ved siden av anlegget. Hoskyns har fulgt Waits lenge og har tidligere vist en beydelig innsikt i den amerikanske musikken. Hans bøker om musikkscenen i Los Angeles, biografien over The Band (Across The Great Divide) og ikke minst boka om Southern Soul (What Becomes Of The Broken Hearted) er obligatorisk lesning for alle seriøse musikkarkeologer.
Tom Waits var selvfølgelig ikke positiv til Hoskyns bok, og satte en effektiv stopper for en rekke intervjuer med folk i Waits' omgangskrets. Waits har blitt mindre og mindre medelsom med årene og verner svært grundig om seg og sitt. Hoskyns har likevel lykkes godt med å komme under huden på mannen og hans virke og har truffet den fine balansen mellom analyse av liv og levnad og beskrivelse av musikken og de involverte musikerne.
Boken er fortreffelig og er en god anledning til å gjennomføre en liten reise i Waits katalogen. Jeg skal ikke trette dere med mucho biografisk informasjon om ungdom og levnad frem til han debuterte i 1973. Det bør imidlertid sies litt om de viktigste inspirasjonskilder og påvirkninger som preget mannnen.
Waits har selv sagt at han "hoppet bukk over sekstitallet". Og det utsagnet bekreftes når man lytter til hans utgivelser fra de første årene, med ett visst unntak for en svak Dylan påvirkning på noen spor på de to første albumene. Waits sin musikk var Hoagy Carmichael, cooljazz og sangere som Frank Sinatra, tidlig country og folk. Og ikke minst en original karakter som komiker og galmann Lord Buckley. I tillegg var han blytungt opptatt av the beat poets, i særdelehet Jack Kerouac.
Alt dette smelter sammen på hans syttitalls utgivelser. Ser man Waits utvikling i bakspeilet kan man kanskje dele inn hans musikalske utvikling på syttiallet og det tidlige åttitall på følgende vis; Den søkende og uformede artisten med singer/songwriter stenk blandet opp i overnevnte inspirasjonskilder (Closing Time, The Heart Of Saturday Night), den fullblods barstoolWaits i dypet av beatpoetikken (Nighthawks At The Diner, Small Change, Foreign Affairs) og overgangen til skriket og galskapen i r & b dynket skronk (Blue Valentine, Heartattack & Wine).
Heartattack & Wine markerte en overgang på flere vis. Det var hans siste album på Asylum og varslet en markert musikalsk endring. Åttiårenes Waits utgivelser på Island er fulle av særdeles singulær og flott musikk, med en formfullhet og galskap som vel savner sidestykke. Triologien Swordfishtrombones, Rain Dogs og Frank's Wild Years er rett og slett mektig og varig musikk.
Nittitallet ga oss teatermusikken The Black Riders (et samarbeid mellom Waits og reisssør Robert Wilson og forfatter William S. Burroughs). Videre kom mesterverket Bone Machine i 1993. Gjennom nittitallet var Waits svært opptatt med film, soundtracks og gjesteopptredner på andre artisters utgivelser. Vi måtte vente helt til 1999 før den store The Mule Variations ble sluppet. På Bone Machine og The Mule Variations dukket Waits dypt ned i den amerikanske musikkarven og kom opp med et skrudd brygg et sted mellom alt og ingenting av inspirasjonskilder. Det hele luktet av country, gærninger på landsbygda og figurer som Captain Beefheart og Harry Partch.
I dette vårt ti år har mannen sluppet i alt fire utgivelser, inkludert det triple monsteret Orphans. Disse utgivelsene har ikke bragt med seg den store fornyelsen eller hamskifte fra Waits, mer av en konsolidering av det sterke særpreget.
Jeg skal i tida fremover ta for meg katalogen hans, kronologisk selvsagt.
Velkommen inn, baren er åpen!
Jeg skal innrømme at fasinasjonen og interessen for Waits har avtatt litt med årene. Andre saker og ting har krevd større plass i min sjel og mine øreganger, så som noise, kraut, avantmetal og det japanske underet. Skal således innrømme at seneste utgivelsen fra mannen, den triple Orphans, ikke har fått så mye spilletid hos meg.
Det var derfor med en mild følelse av plikt jeg gikk igang med Barney Hoskyns nye bok Lowside Of The Road - A life of Tom Waits (Faber & Faber mars 2009). Søren eller, kombo'n Hoskyns og Waits måtte da være noe? Og det var det jammen, det tok ikke mange minutters lesing før jeg atter var fanget i Waitsuniverset og måtte plukke frem katalogen hans og legge den pent stablet ved siden av anlegget. Hoskyns har fulgt Waits lenge og har tidligere vist en beydelig innsikt i den amerikanske musikken. Hans bøker om musikkscenen i Los Angeles, biografien over The Band (Across The Great Divide) og ikke minst boka om Southern Soul (What Becomes Of The Broken Hearted) er obligatorisk lesning for alle seriøse musikkarkeologer.
Tom Waits var selvfølgelig ikke positiv til Hoskyns bok, og satte en effektiv stopper for en rekke intervjuer med folk i Waits' omgangskrets. Waits har blitt mindre og mindre medelsom med årene og verner svært grundig om seg og sitt. Hoskyns har likevel lykkes godt med å komme under huden på mannen og hans virke og har truffet den fine balansen mellom analyse av liv og levnad og beskrivelse av musikken og de involverte musikerne.
Boken er fortreffelig og er en god anledning til å gjennomføre en liten reise i Waits katalogen. Jeg skal ikke trette dere med mucho biografisk informasjon om ungdom og levnad frem til han debuterte i 1973. Det bør imidlertid sies litt om de viktigste inspirasjonskilder og påvirkninger som preget mannnen.
Waits har selv sagt at han "hoppet bukk over sekstitallet". Og det utsagnet bekreftes når man lytter til hans utgivelser fra de første årene, med ett visst unntak for en svak Dylan påvirkning på noen spor på de to første albumene. Waits sin musikk var Hoagy Carmichael, cooljazz og sangere som Frank Sinatra, tidlig country og folk. Og ikke minst en original karakter som komiker og galmann Lord Buckley. I tillegg var han blytungt opptatt av the beat poets, i særdelehet Jack Kerouac.
Alt dette smelter sammen på hans syttitalls utgivelser. Ser man Waits utvikling i bakspeilet kan man kanskje dele inn hans musikalske utvikling på syttiallet og det tidlige åttitall på følgende vis; Den søkende og uformede artisten med singer/songwriter stenk blandet opp i overnevnte inspirasjonskilder (Closing Time, The Heart Of Saturday Night), den fullblods barstoolWaits i dypet av beatpoetikken (Nighthawks At The Diner, Small Change, Foreign Affairs) og overgangen til skriket og galskapen i r & b dynket skronk (Blue Valentine, Heartattack & Wine).
Heartattack & Wine markerte en overgang på flere vis. Det var hans siste album på Asylum og varslet en markert musikalsk endring. Åttiårenes Waits utgivelser på Island er fulle av særdeles singulær og flott musikk, med en formfullhet og galskap som vel savner sidestykke. Triologien Swordfishtrombones, Rain Dogs og Frank's Wild Years er rett og slett mektig og varig musikk.
Nittitallet ga oss teatermusikken The Black Riders (et samarbeid mellom Waits og reisssør Robert Wilson og forfatter William S. Burroughs). Videre kom mesterverket Bone Machine i 1993. Gjennom nittitallet var Waits svært opptatt med film, soundtracks og gjesteopptredner på andre artisters utgivelser. Vi måtte vente helt til 1999 før den store The Mule Variations ble sluppet. På Bone Machine og The Mule Variations dukket Waits dypt ned i den amerikanske musikkarven og kom opp med et skrudd brygg et sted mellom alt og ingenting av inspirasjonskilder. Det hele luktet av country, gærninger på landsbygda og figurer som Captain Beefheart og Harry Partch.
I dette vårt ti år har mannen sluppet i alt fire utgivelser, inkludert det triple monsteret Orphans. Disse utgivelsene har ikke bragt med seg den store fornyelsen eller hamskifte fra Waits, mer av en konsolidering av det sterke særpreget.
Jeg skal i tida fremover ta for meg katalogen hans, kronologisk selvsagt.
Velkommen inn, baren er åpen!
onsdag 30. september 2009
Black Boned Angel - Verdun (Riot Season lp) / Nadja & Black Boned Angel - Nadja/Black Boned Angel (20 Buck Spin lp)
Nye utgivelser fra Campbell Kneale's doom prosjekt Black Boned Angel, et studio soloalbum og et samarbeidsprosjekt med Nadja.
New Zealenderen Campbell Kneale har gjennom mange år sendt støy, drone og doom skudd ut i stratsofæren fra sine to hovedprosjekter Birchville Cat Motel og Black Boned Angel. Birchville Cat Motel er vel lagt på hylla these days, og delvis videreført og delvis fornyet gjennom det nye aliaset Our Love Will Destroy The World. Fornyelsen består i mer elektronikk og ikke minst tendenser til rytmer dypt der inne dronesyklonen som velter frem.
Black Boned Angel er ute med to nye utgivelser i disse dager. I tilegg til Verdun (Riot Season lp/cd) har Kneale samarbeidet med Nadja på Nadja/Black Boned Angel (20 Buck Spin lp/cd ). Samarbeidet med Nadja er definitvt verdt en lytt, her velter svart sonisk hysteri mot deg i en tung kakafoni. Ikke plagsomt, selv om jeg skal innrømme at jeg hadde ventet en større variasjon og kanskje mer av Nadjas patenterte beautybliss i det tunge hele. Det låter overraskende grimt og nesten svartmetalsk i gitarattacket. To svære sludgeøvelser som skreller all mulig død hud av din høsthvite kropp. En renselse av hyggelig kaliber.
Det er imidlertid ingen tvil om at det beste d(r)op(s)et i denne godteposen er Black Boned Angels fantastiske nye album Verdun. Etter all sansynlighet oppkalt etter det store slaget fra første verdenskrig som varte fra februar til desember 1916 og hvor 700.000 mann mistet livet innenfor en radius på 10km. Verdun består av tre låter bundet sammen til et spor over drøye 52 minutter. Tungt riff-o-rama på 3(3) omdreininger, blyperkusjon ikke langt fra et Sleep på halv hastighet; Her bygges sakte opp et monumentalt tungt og seigt lydbilde som løftes helt ut av alle proposjoner når ett symfonisk kor dukker opp i dypet av seigmetallen etter en snau halvtime. Deretter øker støykvotsienten betydelig og musikken blir en formløs tsunami av underkjølt angst og elendighet. Her kan man ane inspirasjon fra salige Incapacitants - vokale øvelser i dypet av støyskurr til god effekt. Død og redsel bekrevet av musikk på unikt vis.
Verdun er dypt rørende og svært hektende.
torsdag 24. september 2009
Den nødvendige musikken del 14
The Fall - Slates (Rough Trade 10" 1981)
Jeg har omtalt The Falls mektige Hex Enduction Hour album fra 1982 i en tidligere utgave av denne serien. Her finner vi The Fall på en karrieretopp, det albumet er noe av det aller beste som kom ut på det slette åttitallet overhodet. I det hele tatt er alle utgivelsene The Fall slapp frem til og med 1985 obligatoriske i enhver kvalifisert platesamling.
The Fall slapp 8 album fra debuten Live at the Witch Trials (1979) frem til 1985s This Nation's Saving Grace, alle svært inspirerte romlerockende saker med bandet patenterte miks av nordengelsk slang og arbeiderklasse ethics, Can rytmikk, rockabilly og punkrock kneblet i et heftig hele av Mark E. Smiths uetterlignelige vokal og metode. I tillegg til disse 8 albumene slapp bandet en haug flotte singler og ikke minst den fantastiske 10" Slates.
Slates ble utgitt i 1981, som en liten venterett mellom tredjealbumet Grotesque (After the Gramme) (1980) og nettopp Hex Enduction Hour (1982). Og for en venterett ! 6 låter som alle hører hjemme blant The Falls mest minneverdige øyeblikk. Bandet er da også en av de klassiske The Fall line-up'ene med Mark E. Smith (vokal, piano, munnspill), Marc Riley (el gitar, el piano, vokal), Craig Scanlon (el gitar, akustisk gitar, piano), Steve Hanley (bass, akustisk gitar, vokal), Paul Hanley (trommer, perkusjon), Kay Carroll (vokal, kazoo) og Dave Tucker (vokal, klarinett).
Slates var den første The Fall plata undertegnede kjøpte, og disse låtene har vært svorne følgesvenner gjennom snart 28 år - tida flyr!
Slates består av seks kontante spor med noe av The Falls beste produksjon; en perfekt miks av skranglerock og god plass til hvert instrument og ikke minst Smiths Manchesterbjeffing. Smith har da også utalt at Slates er en av av hans favorittutgivelser i den omfangsrike The Fall katalogen som pt dags dato inneholder 28 studioalbum, en haug singler og bøttevis med liveopptak og Peel sessions. Slates er 24 minutters med The Falls mest energiske øyeblikk og alle sporene fortjener noen ord;
Middle Mass åpner ballet og spretter ut av høytalerne med lystig beat. Musikken drives frem av Smiths skrudde tekst om fotballvold og hooligans. Middle Mass sveiver inn og ut av fokus gjennom merkelig ute av synk elpiano og gitar.
Deretter følger den dystermorsomme Older Lover, hvor Smith remjer om å "take an older lover" for deretter å dumpe henne når det måtte passe. Older Lover er hakkende repetetiv, enakkords rock som slamrer i vei mot en kaotisk slutt. En evig klassiker.
Før vi får kneppet igjen buksa dundrer Prole Art Threat mot oss med togbeat og syksint gitar, med en lei Smith på krigstien; her får alle sitt - NME, Rough Trade, media og London generelt. Stor The Fall aggresjon.
Fit and Working Again følger deretter. Superfengende popmusikk bygd rundt et skjelett av countrybilly. Twanggitar og elpiano med en nesten rockabilly hikkende Smith i storform.
Slates, Slags etc er tittelsporet og mørk The Fall rock. Stampende og dampende insisterende i sin utilgjengelige motorikk. Stor moro.
Avslutningsporet Leave The Capitol er mer av den harvende taktikken fra Slates.. og Prole Art.., med en enda sterkere melodi. Tidløs britisk rockmusikk.
Kjøper du denne på cd og velger Castle Music utgaven fra 2004 får du med en Peel Session fra mars 1981 med blant annet første innspillingen av den mørke klassikeren Hip Priest, dessuten den kanskje største The Fall singelen av dem alle; Lie Dream Of A Casino Soul.
søndag 20. september 2009
Krauthelter - Cosmic Jokers
Cosmic Jokers - Cosmic Jokers (Kosmische Musik lp 1974)
Cosmic Jokers - Galactic Supermarket (Kosmische Musik lp 1974)
Cosmic Jokers - Planeten Sit In (Kosmische Musik lp 1974)
I forlengelsen av de to store krautfolk/psych mesterverkene Sergius Golowins Lord Krishna von Goloka og Walter Wegmullers Tarot, som vi har omtalt tidligere i denne lille serien, samlet Rolf-Ulrich Kaiser den samme gruppen musikere som hadde forgylt disse innspillingene i studio for såkalte "psykedeliske jams". Manuel Gottsching (gitar), Klaus Schulze (keyboards, elektronikk), Jurgen Dollase (bass), Dieter Dierks (bass) og Harald Grosskopf (trommer) jammet i februar og mars 1973 uten noen spesielle planer om å lage plater for utgivelse; her gikk det i bevisthetsutvidende opplevelser gjennom musikalske kosmiske reiser med og uten kunstige stimuli. Lite ante vel de lystige musikanter at disse innspillingene skulle bli stående som et lydavtrykk på det kuleste sessionbandet i krautrocken. Uten noen form for godkjennelse fra musikerne editerte nemlig Kaiser og Gille Lettmann det beste stoffet og ga det ut på tre album i 1974, under navnet Cosmic Jokers. Dermed er vel Cosmic Jokers en av de ytterst få gruppene som eksisterte uten at musikerne var klar over dette før etter at musikken var sluppet på vinyl...
Selv om det ikke var særlig aktverdig av Kaiser skal vi jammen takke for at han var i overkant dristig og "oppfinnsom" back in the day. For disse tre albumene er obligatoriske for ethvert krauthode med respekt for seg selv.
Det første albumet, titulert Cosmic Jokers, er en sann svir av en tidlig Ash Ra Tempel variant. Her får Gottsching og Schulze virkelig flyte fritt på hvert sitt sidelange spor. Galactic Joke er en gitarvandring signert den unge løven Manuel; inspirert gitaronani over dypt psykedelisk krautambiens. På Cosmic Joy flyter det helt ut i en kosmisk-minimalistisk elektronikkimprovisasjon med Klaus Schulze som hærfører. Det er i det hele tatt fantastisk å høre disse to unge geniene i full flight og på toppen av sitt kreative virke. Snakk om krauthelter!
Galactic Supermarket er også en flott stykke musikk, dog noe mer preget av konvensjonelle progressive grep. Musikken er mer symfonisk rettet, men likevel med original vri og varig verdi. Vokalarbeid sniker seg også inn her, levert av tidligere nevnte Gille Lettmann og Manuel Gottschings partner i kjærlighet Rosi Muller. Musikken er tyngre og "fyldigere" enn Cosmic Jokers, med fet mellotron av Schulze og passasjer som nesten går mot hardrock/protometal - selvsagt med tillegg av den store kollektivkosmiske jamfølelse.
Planeten Sit-in er en helt annen skål. Der de to foregående albumene hadde lange spor med utvikling og innvikling av kosmiske tema er Planeten Sit-in en kollasje av kortere spor vevet sammen i en drøy halvtimes krautbliss. Litt frustrerende er det at man ikke får tid til å nyte tema over tid, her hastes det fra Ash Ra inspirerte rockpassasjer til tradisjonell Wallenstein symph og mer utflytende saker. Ikke like hektende som de to første albumene altså, men jøje meg - du må selvsagt ha denne også.
I tillegg til de tre albumene ble det sluppet to samleplater/ samples det samme året, nemlig Sci Fi Party og Gilles Zeitschiff. Begge disse albumene inneholder opptak fra de samme sessionene som de tre "originale" Cosmic Jokers albumene, i tillegg til diveres andre opptak fra andre Kosmische Musik utgivelser. Alt sammen sydd sammen til høyverdige stykker musikk. Særlig Gilles Zeitschiff er herlig hippiebabbel. Her filosoferer Gilles om Walter Wegmuller, Timothy Leary og annet. Høy tåkefaktor, faktisk såpass at det får Morten Harket (uten sammenligning forøvrig) til å fremstå som velformulert og klartenkt.
Naturlig nok ble de invloverte musikerne forbannet på Rolf-Ulrich Kaiser og saksøkte mannen. Tilslutt fikk de rettighetene til musikken tilbake. Alle fem album er nå tilgjengelige på cd.
tirsdag 15. september 2009
Cold Cave stiger til popoverflaten
Cold Cave - Love Comes Close (Heartworm Press LP/cd)
Cold Cave - Cremations (Hospital Productions cd)
Cold Cave har de siste par årene klemt ut en stabel limiterte utgivelser med en hissende amalgan av synthpop ca New Orders Lowlife og den mørke industrielle reisning ala Throbbing Gristles United og Cabaret Voltaires Red Mecca. Alt levert med en 2009 oppdatering og et ualminnelig godt øre for DEN STORE POPLÅT. Cold Caves hovedmann er Wesley Elsold fra Philadelphia. Elsold startet Cold Cave som et soloprosjekt, men har etterhvert knyttet til seg andre musikere og har hatt med seg blant annet Caralee McElroy (Xiu Xiu) på mye av materialet.
Cold Caves tidligste krumspring er samlet på Cremations (Hospital Productions cd), hvor vi får Painted Nails EPen, The Electronic Dreams kassetten og den egenutgitte lpen Coma Potion. Musikken er hånflirende hedonistisk, elektronisk minimalistisk og industrielt styggvakker. Og likevel ståpelsfengende og full av å-la-meg-bare-høre-den-en-gang-til øyeblikk. Sjekk for eksempel låta Sex Ads; her kobles full Soft Cell faktor med stygg, stygg noiseattack. Eller hva med den ambiente E Dreams hvor kvinnevokal hekter deg opp i ambiente mareritt.
Selv om Cremations er et slags oppsamlingshit er det en fin flyt i materialet og det hele fremstår som et helhetlig album. Et must for alle som dyrker Vinyl On Demands utgivelser, åttitalls undergrunnsynth og industriell gugge.
På det nye albumet Love Comes Close tar Cold Cave tak i sitt popattack og løfter seg etter håret - resultatet er en ultrafengende oppdatering av den beste åttitallsmusikken i snitt mellom Joy Division, Human League ca Dare og New Order (tenk Temptation).
På Love Comes Close består Cold Cave av Wesley Elsold, Caralee McElroy, Dominik Fernow (Prurient), Max G. Morton og J. Benoit. Albumet inneholder ni spor - her snakker vi utsøkt økonomi i låtskriving, lydbilde og vokalisering. Ikke minst vokalarbeidet til Elsold og McElroy er lekkert. De to deler låtene mellom seg og den feminine sexklangen til McElroy gir "hennes" låter en smak av bitter og farlig uskyld. Elsold beveger seg sakte fremover med sin dype malmrøst, bitvis låter det som om Ian Curtis synger sanger av New Order fra den andre dimensjonen. Suppler så dette med synthpop dyppet i Fernows dype industriklangbad og smaken av klassiker sitter på tungespissen.
Og låtene spør du ? Høydepunkter ? De står i kø! Åpningssporet Cebe And Me er et rytmeløst synthdrømmeri med flagrende vokal fra Caralee; både en intro og en solid start. Vakker og hektende. Deretter følger tittelsporet, som lett er den beste låten New Order aldri spilte inn når de var på høyden. Rytmer ala Temptation, dyp sang og en umistelig melodi gjør dette til stor musikk og en hyllest til gjengen fra Manchester. Heaven Was Full er styggvakker; her melder Fernows seg på med original popmishandling og krypende Throbbing Gristle lurk. Sist og ikke minst må den øyeblikkelige popklassikeren The Trees Grew Emotions And Died nevnes. Latterlig fengende og flott popmusikk.
Love Comes Calling er et popmesterverk av varig verdi. Love Comes Calling fenger og binder, den lokker og lugger.
Kjøp.
Lytt også til:
Human League - Dare (Virgin lp)
New Order - Temptation (Factory 12")
New Order - Lowlife (Factory lp)
Throbbing Gristle - 20 Jazz Funk Greats (Industrial lp)
Cabaret Voltaire - Red Mecca (Rough Trade lp)
lørdag 12. september 2009
Tyngre enn en veldig tung ting del 34
Xasthur
En manns bandet Xasthur aka Malefic (Scott Conner) fra California er en av gudfedrene i hele den enorme USBM tsunamien som skyller over oss these days. Sammen med Von (aller først ? sjekk deres album fra tidlig nittitall som nå er reutgitt), Krieg og Leviathan fortjener Malefic status som pioner. Xasthur har holdt det gående siden midt på nittitallet, og slapp diverse demoer og splitsaker før den første fullengderen kom i 2002. Xasthurs musikk er en seig midtempo bm badet i en altomspennende, seig buzz med hes og hatfull vokal skulpende dypt inne i lydbildet. Musikken er faktisk ualminelig vakker i alt det stygge. Lyden av Xasthur har blitt mer sofistikert med årene - bitvis nesten ambient i sin rennende, omsvøpende buzz. Det er er godt stykke fra de første slippene til det seneste albumet, fenomenale All Reflections Drained fra tidligere i år.
Anbefalt:
Xasthur - Nocturnal Poisoning (Blood Fire Death cd 2002)
Xasthur - The Funeral of Being (Blood Fire Death cd 2003)
Xasthur - Telepathic with the Deceased (Moribund Records cd 2004)
Xasthur - To Violate the Oblivious (Total Holocaust Records cd 2004)
Xasthur - Subliminal Genocide (Hydra Head & Battle Kommand cd 2006)
Xasthur - Defective Epitaph (Hydra Head Records cd 2007)
Xasthur - All Reflections Drained (Hydra Head Records cd 2009)
Yob
Oregon doomsters som har sluppet fem album siden 2002. Yob kom tilbake i år med et nytt album etter en pause på fire år og de holder stilen godt på The Great Cessation, selv om de vel fortsatt har et stykke opp til elitedoomserien. Passer likevel fint i hylla sammen med Electric Wizard, Sleep og des like.
Anbefalt:
Yob - Catharsis (Abstractsounds cd 2003)
Yob - The Unreal (Never Lived Metal Blade cd 2005)
Yob - The Great Cessation (Profound Lore Records cd 2009)
Zarach' Baal' Tharagh
Her siterer jeg fra min tidligere anmeldelse av dette bandet:
Hva i himmelens (helvetes?) navn har man putta i vannet i Frankrike?Det bare renner på med den mest hatfulle, primitive og perverse blackmetallen du kan forestille deg. Ikke før vi har fordøyd ondskap som Peste Noire, Vlad Tepes og krautblackerne Aluk Todolo rammes vi hardt av en manns bandet Zarach'Baal'Tharagh. Labelen beskriver bandet som "The French master of bedroom black metal". Plata består av demoer spilt inn i 2004/2005 -ikke akkurat high fidelty, mer i retning av no-fi, men det kler musikken svært godt.
Låtene truer hele tiden med å bryte sammen under ramlende rytmer, skrikende gitarer, støy i lag på lag og sjanglende melodier. Vokalen er en hatfullt overstyrt geip dypt nede i lydbildet. På et undelig vis henger likevel faenskapet sammen og skaper en særegen stemning som skiller utgivelsen fra mange run of the mill black metall utgivelser. Strekk av nesten ambiente lydkaskader bryter opp og bidrar til dynamikk og egenart. Plata er delt i tre bolker, Primitive Era (4 spor), Apocalypse (8 spor)og El Borak (4 spor). El Borak er den beste delen og er faktisk noe av den feteste metallen jeg har hørt på lenge. Vill riffing og et vanvittig øs.
Anbefalt:
Zarach' Baal' Tharagh - Eternal Darkness (Best of/Compilation)(At War With False Noise cd 2008)
Avslutning !
Man har selvsagt hverken vett i skallen eller oversikt over noe som helst når man setter seg ned og forsøker å lage en oversikt over anbefalingsverdige band og utgivelser i den mørke, infløkte og vanvittige jungelen som rommer den moderne metall av idag. Men jammen om det ikke nå er gjort! Det finnes selvsagt en rekke fine bander som ikke har kommet med på grunn av diverse årsaker, og det er helt sikkert en stabel ondskap undertegnede ikke har hørt. Men sånn er det og sånn får det være.
Og nå er det vel på tide med litt Lillebjørn Nilsen (kødda).
søndag 6. september 2009
Tyngre enn en veldig tung ting del 33
Woods of Infinity
Trio fra Umeå, Sverige som kverner ut en vrengt og oppfinnsom black metal som smaker på ambiente partier, avantastisk galskap samt det obligatoriske rabalderende mayhem som vi er så avhengige av. Woods of Infinity er langt unna Darkthorne varianten av bm og kan nok fremstå som særdeles tung kost for den jevne bm worshipper. Men har du sansen for det leie og odde så vet du hva du bør gjøre. Særlig seneste fullengderen Hamptjärn er en sann svir. Vokalist Ravenlord bruker også tid på andre prosjekter, som det fenomenale orkesteret Niellerade Fallibilisthorstar og det fiffig titulerte Kuk Med Ollon. (?)
Anbefalt:
Woods of Infinity - Ljuset (Total Holocaust Records cd 2005)
Woods of Infinity - Hamptjärn (Supernal Music cd 2007)
Wormsblood
USBM trio fra Oshkosh, Wisconsin som sakte men sikkert stiger frem fra dypet. Bandet startet opp i 2002 og har først de siste par årene kommet med utgivelser som er tilgjengelige for den jevne mørke sjel. Ryktene går om at medlemmene har sitt daglige virke i noise og freakfolk ensembler. Dette kan ikke sies å være særlig overraskende; musikken er en vindsveipt, episk black metal kjørt gjennom en kværn av no-fi produksjonsverdier. Resultatet er en kaotisk og grim musikk som treffer deg rett i skallen.
Anbefalt:
Wormsblood - In The Stars...(Best of/Compilation) (Aurora Borealis cd 2007)
Wormsblood - Mastery of Creation (Barbarian Records cd 2009)
Wormwood
Wormwood er et kvintett fra Kansas, USA som har etablert et avsinding doom/sludge uttrykk et sted mellom Neurosis, Corrupted og salige Eyehategod. Bandet skiller seg ut ved blytung keyboardsfaktor; lyden av keys er allestedsværende og gir bandet et særegent uttrykk bortenfor det meste, Det originale lydbildet sender også tankene i retning av mer prog og psych relaterte bander. Starvation finnes også i en droolworthy 2lp utgave.
Anbefalt:
Wormwood - Starvation (20 Buck Spin cd 2007)
Wrath Of The Weak
Heidundrende black metal-går-mot-noise fra Buffalo, New York. Wrath of the Weak jekker ut en bm så buzzy at det hele nærmer seg seig, hvit støy - en snøstorm av toner blåst ut over øde landskap. Uttrykket har etterhvert nærmet seg en slags shoegazing med alle produksjonsverdier skrudd opp til 11. Alt klemt ut av en mann - J - som så langt har sluppet to album og to ep'er. Wrath of the Weak bør kunne apellere til flere enn bm menigheten.
Anbefalt:
Wrath of the Weak - Wrath of the Weak (Bastardised cd 2006)
Wrath of the Weak - Persse (Luchtrat 3"cd 2009)
Wrathful Plague
Ethvert band som slipper musikken sin på E.E.E. Recordings fortjener din oppmerksomhet. Denne labelen har spesialisert seg på såkalt un-black metal, her snus med andre ord våpenet mot han der nede, med hjelp av hun der oppe. Andre fantastiske band på denne labelen inkluderer Glaciial, Light Shall Prevail, Agathothodion, Elgibbor, Flaskavsae, Offerblod og Njiqahdda. Wrathful Plague består av Nostaun på gitar, bass og vokal (også med i Glaciial) og Wavy Svendersuhn på trommer og keyboards (også med i Light Shall Prevail, Agathothodion og Glaciial). Bandet passer fint inn på E.E.E. og gjør ikke skam på seg i dette kresne selskapet, selv om Wrathful Plague er nærmere et klassisk buzzette og tradisjonelt bm uttrykk.
Anbefalt:
Wrathful Plague - The Frostbitten Path (GES Productions cd 2006)
Wrathful Plague - Bitter Forest Winds (E.E.E. Recordings cd 2007)
WRNLRD
Mye black denne gangen, WRNLRD er nok et tilskudd til USBM banden. Denne gang fra Arlington, Virginia. Bandet har sluppet en stabel svært vrient tilgjengelige utgivelser siden starten i 2005. Uttrykket varierer fra det rett frem grimme og svarte til det det avsindigste avantuttrykk. For en variant over sistnevnte kan du sjekke ut Pentagon fra 2008. Her serveres 21 korte musikkstykker med alt fra rootsinspirasjon, doom, lydkollasjer og noe som kanskje kan gå for bm.
Anbefalt:
WRNLRD - Cperadt (Small Sacrifice cd 2007)
WRNLRD - Pentagon (Order Of The Cloven Eye cd 2008)
torsdag 3. september 2009
K2 - Chameleon Ballet (Olde English Spelling Bee LP)
Minimalistisk synth musikk fra den store James Ferraro (Skaters et al).
Chameleon Ballet er en sjelden plante i Skatersuniverset - en svært behersket studie i minimalistisk synthmusikk ca Klaus Schulze 1978, dvs om Schulze hadde vært en kjellerweirdo med hang til innspilling og utgivelse av stramme private press album med hysteriske drømmer om aliens og sci-fi. Eller for å sitere mannen selv:
"In Chameleon Ballet I wanted to create a work of magic that simulates a dream atomosphere of post industrial landscapes, with the waking memory of a romantic alien encounter occurring in the dream. Dedicated to the mystery of night and the magic of dreams".
Chameleon Ballet ble først utgitt som en limitert cd-r. Denne flotte vinylutgaven gir oss et ekstraspor og remasteret lyd. Albumet er pakket inn i et klassisk private press / hjemmelagd svart-hvitt cover med utstillingsdukker kamuflert som kule aliens med leppestift og solbriller. Noter deg forresten plateselskapet, Olde English Spelling Bee gjør knapt feil om dagen og har en saftig katalog med undergrunnsgodteri av ymse slag.
Musikken på Chameleon Ballet er bygd opp rundt små synthslynger med sen og liten endring, oppdatert til 2009 med vrengt dybdevokal og en smal hekt av mørke undervannsdroner. Lyden skremmer aldri - den inviterer deg inn på et smult party med milde aliens under en dus måne. Produksjonen er kjellerpreget og fjern; som om noen sitter i en annen dimensjon og sender signaler via skallen til Ferraro og ut i verden. Ferraro blir drømmetyderen, oversetteren, formidleren.
Som alt annet Ferraro utgir er Chameleon Ballet et must. Reis ut!
Lytt også til :
Oneohtrix Point Never - Zones Without People (Arbor LP)
James Ferraro - Clear (Holy Mountain LP)
James Ferraro - Heaven’s Gate (New Age Tapes CD-R)
Tangerine Dream - Tangram (Virgin LP)
Klaus Schulze - Mirage (Brain LP)
lørdag 29. august 2009
Tyngre enn en veldig tung ting del 32
Wicked King Wicker
Duo fra New York som er en del av den nye bølgen som opererer et sted mellom tungrock, doom og noise. Ikke langt fra band som f eks Blue Sabbath Black Cheer, Moss og Khanate. Doomrocken ligger dypt begravd i et hav av feedback og skumle grynt. Et hektende brygg som viser veien videre for avantmetalen. Grav deg inn med hodelykt.
Anbefalt:
Wicked King Wicker - Wicked King Wicker (Egen label lp 2007)
Wicked King Wicker - Flydust (Egen label lp 2007)
Wicked King Wicker - The Serpent's Psalm (Magentica Nocturnus lp 2009)
Wicked King Wicker - Borne Black (Noiseville cd 2009)
Wildildlife
Her jukser jeg litt igjen og siterer min egen anmeldelse av Six (Crucial Blast); Første album fra dette San Fransisco bandet. Syv spor på 68 minutter med psycedelisk space rock med tung postrock,metall og punk påvirkning. Plata er "recorded" av Aaron fra Mammatus , en mann som ikke er fremmed for gitareksesser ekstraordinaire. For det er denne utgivelsen handler om - lag på lag med metalliske gitarer badet i fx over et bitvis hypnotisk repeterende trommespill. Vokalen ofte langt bak i lydbildet, med låter som faller sammen i nesten friform noisegitar eksesser.
Hovedsporet må sies å være den over atten minutter lange "Magic Jordan"; mild drømmende post rock innledning som drar over i tung, tung sakte blyrock før det hele tas ned med en lang drømmende nesten folkaktig sekvens. Flott.
Liker du band som Butthole Surfers og Harvey Milk og ikke blir skvetten av litt rabalder vil dette være noe for deg. Fengende bråk!
Anbefalt:
Wildildlife - Peas Feast (Crucial Blast cd-r/lp 2007)
Wildildlife - Six (Crucial Blast cd 2007)
Witch
Witch er J.Masics (Dinosaur Jr.) "hobbyband". I Witch overlater han gitaren til andre og sitter han bak trommesettet. Dette bandet har sluppet to album sålangt, der særlig det seneste er en flott variant over syttitallsk hardrock/klassisk doom ala Black Sabbath og andre helter. Ikke nødvendigvis veldig avantastisk, men du verden som det røsker i skrukken.
Anbefalt:
Witch - Witch (Tee Pee Records cd 2006)
Witch - Paralyzed (Tee Pee Records cd 2008)
Witchcraft
Mer tradisjonsbunden hardrock, denne gangen fra Sverige. Witchcraft utgyter en stram, økonomisk hardrock med god melodiføring og effektiv produksjon. Bandet har vist en fin stigning på sine utgivelser og The Alchemist er en liten klassiker. Her synges det også på svensk på et spor, det vil vi ha mer av.
Anbefalt:
Witchcraft - Witchcraft (Rise Above Records cd 2004)
Witchcraft - Firewood (Rise Above Records cd 2005)
Witchcraft - The Alchemist (Rise Above Records cd/lp 2007)
Woe
Woe er Chris Griggs band, han spiller det meste av instrumenter og får bare hjelp av Even Madden på trommer. Woe holder til i Philadelphia og har sluppet et album så lang. Og for et album! A Spell For The Death Of Man er et rasende, pønkete black metal album med avsindig trøkk. Snakk om å blåse midtskill på den uforberedte lytter... A Spell For The Death Of Man har lange, drivende låter med totaltrøkk og hyperintensitet. Dette er et allerede klassisk album som alle med interesse for The Dark Side bør sikre seg.
Anbefalt
Woe - A Spell For The Death Of Man (Stronghold cd/lp 2008)
Wold
Wold er noe av det aller strammeste man kan utsette øregangene for i disse dager. Denne canadiske duoen har tre album ute. Wold har etterhvert perfeksjonert sin grå noisesøyle, som iblandes avantmetal og en ualminnelig hissig og lei vokal. Musikken er sjeldent stygg og ugjennomtrengelig. Denne musikken nytes best i små doser. Heftig!
Anbefalt:
Wold - Screech Owl (Profound Lore cd 2007)
Wold - Stratification (Profound Lore cd 2008)
Wolves In The Throneroom
Økoblack metal fra Olympia, Washington. Bandet består av Nathan Weaver (vokal, gitar), Will Lindsay (gitar, backing vokal) og Aaron Weaver (trommer). Over tre studioalbum har bandet perfeksjonert sin tunge og buzzete midtempo black metal med tekster om shamanistiske ritualer, natur og dyp sorgfull stemning. Alt strukket opp på lange låter med med drivende komp under buzz og mørk vokal. Luringene har selvsagt bygd myten gjennom røverhistorier om bosteder i skogen, økoterrorisme og annet. Wolves In The Throneroome er et av de ledende bm bandene på denne kloden.
Anbefalt:
Wolves in the Throne Room - Diadem of 12 Stars (Vendlus Records cd 2006)
Wolves in the Throne Room - Two Hunters (Southern Lord Records cd/2lp 2007)
Wolves in the Throne Room - Black Cascade (Southern Lord cd/2lp 2009)
Etiketter:
Wicked King Wicker,
Wildildlife,
Witch,
Witchcraft,
Woe,
Wold,
Wolves in the Throne Room
onsdag 26. august 2009
Alarm ! Spalten for urolig musikk
Destroy All Monsters - Double Sextet (Printed Matter lp)
Mouthus - En Tour Singularity (Our Mouth Cd-r)
Mount Eerie - Wind's Poem (P.W. Elverum & Sun - Creators / Destroyers Of Music 2lp)
Billy Bao - May 08 (Parts Unknown lp)
Derek Bailey - A Silent Dance (Incus cd)
Første dings ut denne gangen er en fin forsmak på relanseringen av den klassiske 3cdboxen med Destroy All Monsters som Ecstatic Peace slapp tidlig på nittitallet. Den kommer nemlig i et svært etterlengtet nyopptrykk i disse dager. De av dere som ikke har den nær stereo'n (what???) bør stå klare i køen. Uansett, Destroy All Monsters - Double Sextet (Printed Matter lp) er ett langt spor over to vinylsider, som denne tidlige utgaven av Destroy All Monsters banket ut midt på syttitallet. Destroy All Monsters besto ved denne anledningen av Mike Kelley, Cary Loren, Jeff Fields, Kalle Nemvalts, John Reed og Jim Shaw. På Double Sextet maler bandet ut sin patenterte blanding av garasjerock, avantpunk og freejazz - alt forsket frem gjennom en` lang improvisasjon. Destroy All Monsters gnager og gnukker på sine egne bein og ideer; sure og sinte? På mange måter en urrock; rifforama, saxgrynt og generelt mayhem. Hvor ble det av denne type rock?
Jo, denne type rock videreføres i denne vår tid av blant annet Mouthus. Den knugende duo fra New York, som her samler opp sin asfaltsangst i et trykkende kok av perkusjonstung improvrock i et stykke musikk på 20 minutter. Mouthus - En Tour Singularity (Our Mouth Cd-r) er en limitert utgivelse på Brian Sullivan og Nate Nelsons egen label og har vært tilgjengelig som en toursuvenir. På sine mange slipp beveger Mouthus seg langs en akse med bortimot låt- og sangbasert virke i den ene enden og tjukk lødgrøt i den andre enden. Tour Singularity er helt ute på lødgrøtenden; en flytende messe av bass, synth og perkusjon som renner ut av høytalerne og sender tankene i retning av Throbbing Gristle i en mørk kjeller ca 1979; industriskadde munker messer med tunge hetter og bare, såre føtter mens de drømmer om grønne lunger.
Mount Eerie - Wind's Poem (P.W. Elverum & Sun - Creators / Destroyers Of Music 2lp) er en solid overraskelse. Elverums tidligere utgivelser under aliasene Mount Eerie og The Microphones har stort sett vært et lo-fi, singer-songwriter uttrykk som ikke har festet seg hos undertegnede. Wind's Poem er imidlertid en helt annen skål; black metal bedroom folk ambience ? Elverum har fått ørene opp for black metal og har nevnt en artist som Xasthur som en favoritt. Wind's Poem tar utgangspunkt i et ganske så tradisjonelt låtmateriale som så bades i store flak av bm-marinertbuzz ala Burzum og nettopp Xasthur. Resultatet er en underlig melankolsk reise i ullent terreng med fengende låter og fantastiske arrangementer. Tittelsporet flyr ut av startblokkene med en mektig, tung bm buzz og hekter tak i deg umiddelbart. En tung suppe med en stor melodi byksende midt i kaoset. Slik fortsetter det albumet gjennom med klassisk bedroom folk materiale pakket inn i et black metal univers. Resultatet er stor musikk.
Billy Bao har jeg skrytt av før og det er ingen grunn til å dempe seg nå. Det nye albumet Billy Bao - May 08 (Parts Unknown lp) er nok en knusende oppvisning i tung avantrock. Bandet består av Mattin på gitar, Xabier Erkizia vokal, Alberto Lopez på trommer og Inigo Telletxea på bass. Billy Bao er mer punkrock enn noensinne og tar den seige, hakkete cruden sin ytterligere noen steg ut i et terreng av improvisert hardcore. Billy Bao blander idiotrock med avantfantasier, elektroniske sammenbrudd ala glitch og syk vokal og sender resultatet gjennom en forsterker som ligger begravd i atomavfall før hele sullamitten dundrer ut av to enorme, rustne høytalere. Billy Bao tar arven fra Black Flag, Germs og Big Black inn i en fjern fremtid. Billy Bao er et av verdens beste rockband.
Etter en slik margknusende opplevelse er det greit å roe nervene helt ned og det er vanskelig å se for seg noe som skulle passe bedre til nettopp det enn Derek Bailey - A Silent Dance (Incus cd). Denne cd'en inneholder opptak av Derek Bailey's siste offentlige opptreden før han døde i 2005. A Silent Dance inneholder Bailey i duo med den spanske pianisten Agusti Fernandez. Bailey led av motor-neuron disease, med lammelser og bevegelighetsproblemer som resultat. På sine senere dager måtte han tilnærme seg gitaren på nytt vis pga sykdommen og på denne platen møter vi Bailey på ualminnelig søkende vis. Sammen med den lydhøre pianisten Fernandez svever og plukker han seg frem over to lange strekk med samlet spilletid på litt over femti minutter. Musikken er var, urolig og imøtekommende improvisert; mild? Men ikke uten krav og glød. Bailey hadde på ingen måte mistet sin klo; sjekk de stillestående feedbacktonene på slutten av det første sporet for bevis !
Etiketter:
Billy Bao,
Derek Bailey,
Destroy All Monsters,
Mount Eerie,
Mouthus
lørdag 22. august 2009
Den nødvendige musikken del 13
Sun Ra And His Astro Infinity Arkestra - Strange Strings (Saturn Research LP 1966)
Dette er ikke anledningen til å utgyte historien om Saturns store sønn Sun Ra, det får vi komme tilbake til ved en senere anledning. Her nøyer jeg meg med å konstatere at mannen hører hjemme i den aller øverste jazzligaen, sammmen med John Coltrane, Albert Ayler, elektriske Miles Davis, Charlie Mingus og Ornette Coleman.
Strange Strings er en perfekt tittel på denne spesielle og uvanlige utgivelsen i Sun Ras mektige og svært omfangsrike diskografi. Albumet er et sveipende stikk av lange improvisasjoner med uvanlig instrumentering og musisering. Innspilt i 1966, og det låter i 2009 fortsatt som musikk fra en fjern fremtid.
Uten noen form for øvelser på forhånd ble bandet sendt i studio og de fleste musikerne fikk stukket et for dem fremmed instrument i hånden. På mye av materialet her spiller store deler av Arkestraet på strengeinstrumenter. Alt fra ukulele, banjo, mandolin, koto, kora og annet. Helt sikkert hvilke strengeinstrumenter som er i bruk er dog ikke sikkert, på albumet er det kun referert til "electric strings". På toppen av en mild storm av strengetoner ligger Art Jenkins mumlende, mørke vokal, totalbadet i reverb. Under det hele buldrer og banker metall benyttet som perkusjon. I tillegg slår mer tradisjonell Arkestragalskap inn, med hjerneutvidende bruk av blåsere, elektrisk piano og fløyte. Produksjonen er sedvanlig Sun Ra lo-fi, og det passer dette uttrykket utmerket. Det bygger bare oppunder det fjerne-men-nære uttrykket. Hva foregår egentlig her ?
Første sporet på Strange Strings er Worlds Approaching, og her blandes det særegne strengeuttrykket med med kvalifisert Arkestra free jazz med mektige Marshall Allen på obo i front. Resultatet er et surrealistisk og fremmedgjørende stykke improv som peker fremover- og langt forbi! - improvscenen som etablerte seg i Europa (særlig i U.K.) fra slutten av sekstitallet.
De to øvrige sporene på albumet, Strings Strange og Strange Strange er tunge øvelser i ekkobelagt improvisasjon for strenger, mumlevokal i dypet og metallperkusjon som flyter innover i skallen din mens du mister fotfestet i denne planetens grønne gress. Strings Strange og Strange Strange er mindre tilgjengelige enn åpningssporet. Som en klok anmelder sa : man kan ikke anklage bandet for å spille out of tune, det er ingen tune...Likevel, dette er musikk som sakte men sikkert trenger seg inn i øregangene dine og blir der. Du må bare tenke litt ut av boksen du vanligvis oppholder deg i.
Strange Strings er et unikt album i den store og viktige Sun Ra kanonen.
Abonner på:
Innlegg (Atom)